Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak karta graficzna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak karta graficzna

Witam.
    Potrzebuje porady odnosnie karty graficznej.
    asrock n68 cs ucc
    phenom x3 2100 @ 2400 -max 2800
    zasilacz fortron fsp 350 ma jakies poł roku

zdecydowałem sie na radeona hd 6670 bo jest w miarę tani i " coś tam może"
    Tylko którego radeona hd wybrać bo ich jest od groma.
    asus 1 gb 800/1800
    http://sklep.sferis.pl/produkt/38371...-800-1800.html

gigabyte 1gb 800/1600 ale w kodzie produktu jest 667 wiec powinien miec pamiec 1334? czy to są 800?
    http://sklep.sferis.pl/produkt/43772...-800-1600.html

ta sama? http://www.hitech.com.pl/podzespoly-..._11760960.html

i na koniec vertex lub vtx3d radoen 2gb 800/1000
    http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k2...ox,p58089.html

czy jest roznica pomiedzy karta 1 gb a 2bg?
    jak jest z tymi predkosciami pamieci?

W opisie kart wpisują zasilacz minimum 400w - to ma być prawdziwe 400 w czy "400w" z zasilacza typu codegen?

GIGABYTE omijaj szerokim łukiem

Skomentuj

Ja bym osobiscie poszukal kart nvidii. Uwazam, ze sa lepsze dzieki cuda i physx( no na razie radeony wypuscily najszybsze, a nvidia jest do tylu, ale nie maz zamiaru kupowac karty powyzej 2000pln). Poszukaj graphic card compare lub innych linkow tego typu gdzie mozna porownac karty/ czasem za te sama cene mozna kupic karte o wiele lepsza.
      Poczytaj tez ktore bez zmiany chlodzenia dobrze sie podkrecaja.Pierwszy link to karta low profile czyli do waskich komputerow typu home media center, wiec takiej nie bierz. Najlepiej zaplacic wiecej na model z wieksza iloscia ramu w zapasie, wiekszym radiatorem i wiekszym wentylatorem- wtedy lepiej sie podkreci/ chyba ze sam zalozysz inne chlodzenie, ale zapewne nie, bo to kosztuje.
      Jak w opisie jest zasilacz min. 400W to jest to minimum. Jesli masz 350/400W to lepiej kup nowy zasilacz- lepiej miec zapas mocy, bo komp moze sie restartowac albo nawet nie ruszy. Karty produkowane obecnie sa dodatkowo zasilane i pobieraja troche :) pradu. Jesli masz stary zasilacz upewnij sie czy masz mozliwosc podpiac zasilanie do karty ( chodzi mi o wtyki).

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post o 22:42 ----------

Ps. Masz tu linki

http://www.graphicscardbenchmarks.com/page/compare

http://www.hwcompare.com/

http://www.anandtech.com/bench/GPU11/188

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
        Tylko akurat na tym gigabyte jest najrozsądniejszy wiatraczek, te dwa pozostałe "chłodzenia" to jakaś kpina. Przecież to nie ma prawa dobrze działać albo będzie gorące, albo hałaśliwe albo jedno i drugie :/ .

Skomentuj

Po pierwsze - na jakiej rozdzielczości masz zamiar "pracować" w trybie 3D? Jeżeli ma być to duża rozdzielczość to 2GB pamięci będzie OK, jeżeli nie - szkoda kasy, ilość pamięci to nie wszystko, lepiej dołożyć do karty z większą szyną pamięci lub nowszym jej typem. Po drugie - właśnie szyna pamięci. Nie wiem jak jest w nowych kartach, ale przeraża mnie te 128b. Gdybym miał osobiście wybierać to tylko coś z 256b. Po trzecie - typ pamięci, nie orientuję się w nowych, ale z góry odradzam DDR3 itp. lepiej coś z GDDR5, na pewno będą dużo szybsze. Częstotliwość pamięci i rdzenia to sprawa raczej drugorzędna, podobnie jak chłodzenie. Zawsze kartę można podkręcić, a chłodzenie wymienić (tu polecam Accelero S1 rev.2 - pasywnie daje radę bez problemu, z wentylatorem jest lepiej niż bardzo dobrze).

Porównaj sobie te karty w różnych rankingach ze starszymi modelami, np. HD4850 itp. Aktualnie są to karty w podobnej bądź niższej cenie, starsze, ale mogą okazać się wydajniejsze - tego nie wiem, to co wyżej napisałem wnioskuję z obserwacji i jest to moje zdanie na ten temat.

Skomentuj

Zdecydowanie przydało by się rozwinięcie tej wypowiedzi >:(
            Takie posty mnie irytują. Ktoś rzuci hasło i po sprawie

Skomentuj

w sumie racja, nie wyjasnilem - nie polecam ze względu na serwis i awaryjność, miałem przeboje z grafiką i płytą główną od GIGABYTE, to jak rozpatrują reklamację, czas naprawy woła o pomstę do nieba, w rezultacie 2 razy otrzymalem z powrotem nienaprawiony sprzęt, trzeba było znowu odsyłać, podobne zdanie mam o msi.

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan Zobacz posta
                zasilacz fortron fsp 350 ma jakies poł roku
                Dlaczego ludzie ignorujecie zasilacze !!! Przecież to jedna z ważniejszych rzeczy.... Chcesz mieć "dobrą grafę" a nie masz w ogóle mocy pod nią...
                Pierwsza rzecz zainwestuj w zasilacz - jakaś 500W na początek powinna starczyć. Tylko nie jakiś "bubel firma" za 5 zł tylko normalny zasilacz.

A co do grafy to o wieeele lepszą będzie 5770 z tym, że nie wiem ile dokładnie masz przeznaczone na grafę...Najwyższa Twoja propozycja to 300 zł. Na Allegro można czasem wyrwać dobrą 5770 za około 350 zł max 400

Po czym wnosisz ?? Bo rozwaliła Ci się w domu 1 sztuka....może 2 lub 3 ??

Osobiście miałem 5 płyt głównych Gigabyte - przeważnie wyższa półka od 500 zł do 1200 za płytę. ŻADNA nigdy się nie sypnęła. Wszystkim moim znajomym, którzy chcieli złożyłem komputery na podzespołach tego producenta i nikt nigdy z reklamacją nie przyszedł. Dodatkowo przez moje ręce przeszły setki płyt głównych i kart graficznych tego producenta kiedy pracowałem jako monter i tester sprzętu. Gigabyte okazywał się najlepszy i najstabilniejszy. To, że występują wadliwe sztuki jest normą. Każda firma może się "pochwalić" jakimś modelem "z reguły wadliwym"....Istotnym czynnikiem przy kupnie jest też SERWIS PRODUCENTA. W razie wypadku Gigabyte stara się naprawiać o ile to jest to możliwe...Asus ma takie stany magazynowe, że potrafi wymienić kilkuletnią zepsutą część...PowerColor może pochwalić się wymianą na zupełnie NOWY produkt... jeżeli spalimy grafikę wymieniają nam na taką samą NOWĄ... dlatego karty graficzne tego producenta są ciekawym rozwiązaniem. Można oczywiście wybrać też zupełnie inna firmę... ważne żeby było to świadome i przemyślane.....bo później będzie niespodzianka !!!

w sumie racja, nie wyjasnilem - nie polecam ze względu na serwis i awaryjność, miałem przeboje z grafiką i płytą główną od GIGABYTE, to jak rozpatrują reklamację, czas naprawy woła o pomstę do nieba, w rezultacie 2 razy otrzymalem z powrotem nienaprawiony sprzęt, trzeba było znowu odsyłać, podobne zdanie mam o msi.
                To może być wina nieudolnego sklepu czy serwisu, który załatwiał Ci wymianę serwisową..... Wiem jak to jest bo byłem również na serwisie. Czasem serwisant nie chce wpisywać w papierki to co klient chce !! Czasami części nawet nie wyjdą z serwisu (leżą tydzień na półce serwisowej ) a czasami można zdziałać CUDA. Możesz wierzyć lub nie ale ja zorganizowałem sobie zwrot pieniędzy za w 100% sprawną płytę ( właśnie Gigabyte ) tylko po to żeby móc dopłacić i kupić lepszy model...

Skomentuj

Właśnie ciekaw byłem wypowiedzi Jaromas-a. Sam posiadam MB i GPU od Gigabyte i nie mogę złego słowa powiedzieć.
                  Z serwisem nie miałem styku jeszcze.

Skomentuj

Co do ati vs nvidia to jeszcze do niedawna ludzie często skarżyli się na sterowniki ati, najnowszych danych nie znam ale wtedy wiele osób wybierało właśnie geforcy ze względu na lepiej dopracowane drivery. Z obecnym zasilaczem rzeczywiście może być niestabilnie, przy wyborze nowego zobacz czarną listę zasilaczy (widziałem to gdzieś w necie), z której często palą sprzęt i ich unikaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                      Co do ati vs nvidia to
                      To jeszcze jest taki bajer, że Radeony są przeważnie mniej prądożerne ! ( przy słabych zasilaczach warto to brać pod uwagę )

Skomentuj

Ja zawsze darze sympatią nVidie. Bez żadnych problemów, odkąd pamiętam, dzielnie mi służą.
                        Co do radków, to jak wyżej ktoś pisał są problemy ze sterami. Znajomy musi siedzieć na Ubuntu :w00t: bo na windzie mu wywala błędy sprzętowe
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wziąłbym pod uwagę także to, która karta mniej się grzeje.
                          Osobiście mam Radeona HD4850, który jest niezłym piecykiem. W stresie temperatura dochodzi nawet do 90*, a producent zapewnia, że może wytrzymać nawet 120*!

I co z tego, że wytrzyma, jak inne podzespoły cierpią. Przed zainstalowanie wydajnego chłodzenia ciągle miałem alarmy o zbyt wysokiej temperaturze chipsetu.
                          Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                          treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                            Dlaczego ludzie ignorujecie zasilacze !!! Przecież to jedna z ważniejszych rzeczy.... Chcesz mieć "dobrą grafę" a nie masz w ogóle mocy pod nią...

Nie prawda, ten zasilacz starczy z okładem! Radeon 6670 to żaden prądożerny piecyk czy demon wydajności, to w prostej linii następca kart jak 5670, 4670, czy 3650 . Uogólniajac linia kart radeon z drugim numerkiem "6" zawsze dysponowała i będzie dysponować podobnym stosunkiem wydajności do najszybszego modelu danej serii i podobnym poborem mocy w okolicach max 75W.
                            Można to dodatkowo wnioskować po dwóch rzeczach - lichym chłodzeniu i co najważniejsze po braku dodatkowego złącza zasilajacego , czyli karta jest zasilana wyłącznie z PCIE które ma własnie limit bodajże do 75W. Tak więc zasilacze pokroju 500W do tej karty są zupełnie niepotrzebne i sprzęt będzie działać stabilnie nawet na 300W zasilaczu! Sam użytkuje model 4670 i przez długi czasm jechałem na 350W zasilaczu i nie miałem żadnych problemów z brakiem mocy.

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                            Zawsze kartę można podkręcić, a chłodzenie wymienić (tu polecam Accelero S1 rev.2 - pasywnie daje radę bez problemu, z wentylatorem jest lepiej niż bardzo dobrze).

U siebie założyłem pasywne Accelereo S2, kupiłem nowe na allegro za 50zł, rewelacja. Cisza a temperatura taka sama jak na aktywnym, dość dobrym, chłodzeniu fabrycznym. I nawet pomimo jego specyfikacji na stronie Arctica iż pasuje do starych kart, to chłodzenie idealnie pasowało również do nowszej karty.

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
                            Osobiście mam Radeona HD4850, który jest niezłym piecykiem. W stresie temperatura dochodzi nawet do 90*, a producent zapewnia, że może wytrzymać nawet 120*!

Dlatego nowsze i niższe modele kart są lepsze od starszych wyższych pomimo zbliżonej wydajności i ceny. Stare to piecyki pochłaniające po 150W.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Nie prawda, ten zasilacz starczy z okładem
                              zgadza się, np. modecom mc-350 uciągnie hd4850, nie liczy tu się moc a raczej model zasilacza, i ja raczej poszedłbym w używkę hd4850

tak tylko mało osób zwraca uwagę na temp sekcji zasilania,jak jest na rdzeniu 90st to na zasilaniu może być 120st i w tym jest problem

Skomentuj

Zabezpieczenie termiczne działa w grafikach od około 110 stopni (w CPU od około 75-80), więc temperatura jest jeszcze dopuszczalna, ale ja i tak coś bym z tym próbował zrobić. Pierwsze to zdjąć chłodzenie, wyczyścić wszystko i zapodać nowej pasty termoprzewodzącej (ważne jest też umiejętne nałożenie pasty - polecam rozprowadzenie np dowodem osobistym).
                                Ja miałem też taki przypadek, że chłodzenie z Galaxy 8800gt - pojedynczy heatpipe od Zalmana bodajże, i chyba medium przewodzące ciepło uległo degradacji - miałem temperatury o 20-30 stopni wyższe niż normalnie. Kupiłem Accelero S1 rev. 2 i bez wentyla działa tylko troszkę gorzej niż Zalman.

A odnośnie tematu karty: zasilacz jest taki sobie, ale z pewnością uciągnie zestaw z kartą pokroju 6670, 5770 czy 6770. Nvidia w tym segmencie ma tylko starożytnego gts450 albo droższego 550Ti. Najbardziej opłaca się brać w/w Radeony. Choć i tak dobrze by było jakby założyciel tematu określił budżet.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                  A odnośnie tematu karty: zasilacz jest taki sobie, ale z pewnością uciągnie zestaw z kartą pokroju 5770

Noo bez przesady.... bo zaraz ktoś napiszę, że uciągnie też 6990. Miałem 5770 i to już jest porządna karta, na której można pograć w większość najnowszych gier w rozdzielczości FHD. Owszem, jest oszczędna jeśli chodzi o pobór mocy.... ale na 350 W zasilacz to dla niej zdecydowanie za mało. Potrzeba dobrego firmowego zasilacza 450-500W, żeby sprzęt działał stabilnie.

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                  Choć i tak dobrze by było jakby założyciel tematu określił budżet.
                                  Właśnie.... Ktoś również wymienił 4850 co jest dobrą propozycją ze "starszych graf"

Zamieszczone przez mal999 Zobacz posta
                                  modecom mc-350 uciągnie hd4850
                                  To, że sprzęt "wstaje" i działa to nie znaczy wszystko jest OK. Można stwierdzić równie dobrze, że TDA7294 "uciągnie" TIW-a 200XS. Będzie grało ? Pewnie jakoś będzie..tylko czy będziesz zadowolony z tego ?? Zdecydowanie jestem za tym, żeby dysponować zapasem mocy w swoim zestawie komputerowym odpowiednim co do podzespołów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                    To, że sprzęt "wstaje" i działa to nie znaczy wszystko jest OK
                                    gdyby nie było ok to bym nie pisał..

Skomentuj

Wbrew pozorom pobór prądu aż tak wielki nie jest i o ile autor nie chce podkręcać, to nie ma co wg mnie zmieniać zasilacza, bo to przynajmniej 200zł.
                                      Dla przykładu pobór prądu na mocniejszej karcie i i7 920 http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_i...r_str_numer=17
                                      A 4850 je tyle prądu co 8800gt czyli 110-120W, co jest wartością dużą, bo karta już jest stara technologicznie (proces produkcyjny 55nm).

Skomentuj

Dalej czekamy na odpowiedź do czego karta będzie wykorzystywana, jakie rozdzielczości bedą wykorzystywane?
                                        Szukaj czegoś co ma magistrale 256 bit. Zasilacz słaby 350 Wat to mało dla nowej grafiki.
                                        Marka zasilacza mi nie znana..ja raczej szukałbym czegoś z markowych produktów.
                                        Zamieszczone przez aryan Zobacz posta
                                        czy jest roznica pomiedzy karta 1 gb a 2bg
                                        Będzie różnica przy wysokich rozdzielczościach. Przy małych nie zrobi to większej różnicy.

Poczytaj; poszukaj
                                        http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych

Skomentuj

Czaruję...
                                        X