Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skaj, sztuczna skóra... Jaką wybrać, i jak to zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrodzilo sie w mej glowie pytanie, czy wklejajac front oklejony skajem wystarczy sama tasma malarska by zabezpieczyc go przed ubrudzeniem klejem podczas laczenia, czy uzywacie innych, lepszych metod?

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie!

Mam pewien problem z oklejonymi kolumnami. Po około pół roku skaj się odkleił. Skaj z allegro, klej kontaktowy w spray-u BOLL. Sytuacja jest o tyle dziwna że klej uległ rozpuszczeniu, stał się maziowaty. Dodatkowo, filcowe stopki które były przyklejone od spodu też się odkleiły. Tam również klej został rozpuszczony. Przypuszczam że skaj którego użyłem ma w składzie chemicznym coś co reaguje z klejem.
      Chcę ponownie okleić skrzyneczki ale tak żeby już do tego nie wracać za pół roku.
      Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
      Może polecicie mi konkretny sprawdzony produkt.

Pozdrawiam
      Grzesiek
      Last edited by gregorj; 20.04.2015, 10:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
        klej kontaktowy w spray-u BOLL

Nie polecam stosowanie klejów kontaktowych w spray-u. Ich jedynym + to łatwość i szybkość aplikacji. Minusów jest za to o wiele więcej: drogie, mało wydajne, słabo "penetrują" materiały przy aplikacji. Przerabiałem ten temat chcąc przyspieszyć produkcję - niestety nie wyszło. Polecam zamianę na tradycyjną metodę nanoszenia z puszki - (pędzel lub szpachelka) w tym przypadku możesz dokładnie i jednolicie rozprowadzić klej po całej powierzchni.

Standardowo polecam klej: Pattex Universal Classic

Inni stosują jeszcze tańsze zamienniki typu Butapren - tylko trzeba, wiedzieć które firmy - bo nie wszystkie były dobre z tego co pamiętam.

Skomentuj

Ja moge polecic Kleiberit C 120 i C 114,5.

Skomentuj

Ile razy można powtarzać, ze klej w sprayu do niczego sie nie nadaje
            Choćby nie wiem jak dobrej firmy był
            Patex kup jak radzi żółwik
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem jak skaj ale fornir świetnie łączy staput w sprayu. Niestety drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Ile razy można powtarzać, ze klej w sprayu do niczego sie nie nadaje
                Choćby nie wiem jak dobrej firmy był
                Patex kup jak radzi żółwik
                Ta jest !!! Będzie patex :)

Dzięki !

Macie jakieś sprawdzone źródełka skajki?

Skomentuj

Odnośnie Patexa Uniersal Classic, to właśnie wyczytałem w opisie: "Nieodpowiedni do [...] sztucznej skóry".
                  http://www.pattex.pl/content/dam/uac...Classic_KT.pdf

Ja używałem kleju tapicerskiego "Tapicer" w puszce:
                  https://www.google.com/search?q=klej...=1836&bih=1139
                  Trzyma dobrze, ale barwa różowa, przebija przez jasny skaj przy pomalowaniu obu klejonych stron i łączy się w grudki - bez wałkowania będzie kaszana.

Polecacie jakiś klej typowo tapicerski, ale o strukturze rzadszej niż butapren?
                  Last edited by mumin; 20.04.2015, 22:37.

Skomentuj

Np. tutaj

Skomentuj

Zamieszczone przez mumin Zobacz posta
                      Polecacie jakiś klej typowo tapicerski, ale o strukturze rzadszej niż butapren?
                      Jeden ze znanych, krajowych producentow kolumn gitarowych, uzywa do oklejania skajem obudow, klejow kontaktowych Kleiberit, o ktorych pisalem wczesniej.

Skomentuj

https://www.artykulytapicerskie.pl/ - kupuję u nich od lat różnego rodzaju materiały
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Kleiberit jest dosyć trudno dostępny nawet na allegro 114/5 nie ma. Nie wiem czy ryzykować Patexem Classic. Macie jakieś źródła dostępu do Kleiberit?

Skomentuj

Czaruję...
                          X