Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja TONSILI i problem ze zwrotnicą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja TONSILI i problem ze zwrotnicą

Witam jestem w posiadaniu kolumn marki Tonsil Mildton 80 upływ czasu spowodował że membrany w głośnikach zanikły xD :) A ja chciał bym je zregenerować i mam parę pytań.

na początek w 1 kolumnie coś się stało ze zwrotnicą a mianowicie to wygląda tak jak by na zwrotnicy jakiś element się przegrzał stopił i cewka z niego wypadła ;/ i się rozwija jeden drucik z tej cewki idzie do minusowego podłączenia kolumy a drugi drucik do tweetera (zdjęcia niżej CO WY NA TO?)

Druga sprawa skąd wiadomo że cewka w głośniku jest do wymiany ? ...

No i 3 pytanie przy regeneracji głośnika można wymienić tylko 1 element tak jak u mnie tylko membrana ? czy przy regeneracji to już cały środek wraz z cewką sie wymienia ? ...

A tak wyglądają głośniki

Po pierwsze masz do wymiany górne zawieszenia (górny resor) w głośniku a nie membranę
    Pewnie chodzi Tobie o cewkę 0,5 mH

Last edited by Kubik87; 15.02.2012, 14:30.

Skomentuj

No tak tak o górne zawieszenie mi chodzi ;p ja to membrana nazywam ^^ ...

Ale co mi z tego schematu ? wiem co to za cewka no i ? może tak zostać czy trzeba to wymienić ? ;]]

nie odpowiedziałeś na moje pytania heh

Skomentuj

Można wymienić tylko górny resor.
        Jeżeli cewka jest rozwinięta to nie jest już cewką tylko kawałkiem drutu i nie spełnia swojej roli
        Pytanie brzmi ile cewki się rozwineło - jeżeli kilka zwojów drutu to można spróbować nawinąć je albo wymienić, jeżeli masz pewność że dalej będzie się rozwijać ( zsuwać z plastiku )to lepiej wymień - cewka musi być o identycznej indukcyjności i o zbliżonej impendencji
        Last edited by Kubik87; 15.02.2012, 15:01.

Skomentuj

cewka wyglada na spalona - wymien

Zamieszczone przez samzi Zobacz posta
          Druga sprawa skąd wiadomo że cewka w głośniku jest do wymiany ? ...
          rozbierz i zobacz :lol:
          w przypadku woofera i sredniaka poprostu zobacz czy glosnik gra

przy regeneracji głośnika można wymienić tylko 1 element tak jak u mnie tylko membrana ?
          mozna same zawieszenia gorne - ale koszt spory

Skomentuj

widziałem na allegro cewki 0.5mH niedrogo i to tonsilowe, poszukaj i pewnie masz do wymiany wysokotonówkę co?

Skomentuj

Wiec tak cewki rozwinęło się z pół metra :) "łącznie" (obydwa końce)
              A co do wymiany cewki w głośniku to tak wszystkie grają ;]
              A koszt wymiany samego zawieszenia górnego nie jest wielki samo pankowe zawieszenie na allegro parę zł kosztuje :) a w naprawie głośników koleś za wymianę całego środka od głośnika 60zł mi powiedział ^^ ...

A i jeszcze jedno jak ta kopułka ? chyba tak to się nazywa ma dziurkę po igle zrobioną to to przeszkadza w czymś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                w przypadku woofera i sredniaka poprostu zobacz czy glosnik gra
                Czasami może zsunąć się jeden oplot drutu z karaksu wtedy usłyszysz meataliczne brzęczenie a głośnik grać będzie ciszej
                cewka wyglada na spalona - wymien
                Czy ja wiem? Ta cewka ogólnie mówiąc podczas katowania głośników strasznie się grzeje i po pewnym czasie plastik kruszy się - kolega miał identyczny przypadek i o dziwo cewka była ok - ale najlepiej wymień dla świętego spokoju, ze zdjęć nie wiele widzę i nie mogę postawić "diagnozy"

Do regeneracji zawieszenia bierz zawieszenie piankowe a nie z gumy - oczywiście jeżeli potrafisz zrób to sam bo regeneracja przez kogoś się w przypadku tych kolumn nie opłaca. W przypadku Mildtonów problemem jest jeszcze osłona która komplikuje sprawę - nowe górne zawieszenie morze o nią ocierać.
                A i jeszcze jedno jak ta kopułka ? chyba tak to się nazywa ma dziurkę po igle zrobioną to to przeszkadza w czymś ?
                Raczej nie -zawsze można zakleić dziurkę odrobiną kleju

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:35 ----------

a w naprawie głośników koleś za wymianę całego środka od głośnika 60zł mi powiedział
                Jeżeli to zrobisz zmienisz parametry głośnika (zakładam że nie będzie to oryginalny środek made in tonsil ) i czeka cię zabawa ze zwrotką.

Skomentuj

zawieszenie górne wymienię sam to nie jest wielka sztuka ^^ ;p
                  tylko powiedzcie mi czy mogę np kupić no taki o to zestaw ...
                  http://allegro.pl/komplet-zawieszen-...122505236.html
                  Czy muszę wziąć takie same zawieszenia zgodne z oznaczeniem głośnika na magnesie tzn ten nr GDN ... co na tym schemacie jest ? bo u mnie na głośnikach tylko początki widać dalej są zamazane oznaczenia
                  http://allegro.pl/polskie-piankowe-z...118186720.html
                  http://allegro.pl/polskie-piankowe-z...118186721.html

Skomentuj

sprawdz czy pasuje rozmiar i ten pasek na zagieciu membrany
                    jak pasuje to kupuj - wiele modeli mialo takie same

Skomentuj

sprawdz czy pasuje rozmiar i ten pasek na zagieciu membrany
                      jak pasuje to kupuj - wiele modeli mialo takie same
                      Czyli mam rozumieć twoje słowa tak iż przy zakupie zawieszenia górnego mam patrzeć tylko czy będzie pasowało ?
                      I nie sugerować się tymi oznaczeniami GDN/25/60 ? itp itd

Skomentuj

Czyli mam rozumieć twoje słowa tak iż przy zakupie zawieszenia górnego mam patrzeć tylko czy będzie pasowało ? I nie sugerować się tymi oznaczeniami GDN/25/60 ? itp itd
                        Dokładnie tak, to że ktoś ci napisze że jest to wyspecjalizowane pod danego GDN-a to może być tylko zagrywka sprzedającego

Skomentuj

Czaruję...
                        X