Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze fornirowanie... Ważne pytanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze fornirowanie... Ważne pytanie.

Witam.
    Panowie w końcu nadszedł i mój czas... Jednym słowem zabieram sie za fornirowanie. Czytałem oba tutoriale zamieszczone na stronie, jednak są tam nieścisłości. W obu toturialach jest napisane że fornir należy przykleić i go odciążyć... Jednak w obu przypadkach pan MormoN w komentarzach pisze że nie jest to potrzebne i ze wystarczy jedynie dociskanie na małej powierzchni, rozumiem że jakimś wałeczkiem kub kostką... pociskając fornir do kolumny.
    Pisze też że jeśli damy butaprenowi przeschnąć i zabierzemy się za klejenie i wałkowanie, proces stałego przyklejenia się będzie trwał szybciej.

Ja chce zastosować klej pattex classic, i tu moje pytanie, czy da się przykleić dwie ścianki kolumny, przeszlifować i zabrać się za kolejne ścianki czy faktycznie czas wiązania się kleju jest taki że trzeba odczekać te 10h?
    I czy polecanie wałkowanie forniru czy jednak lepiej jest dociążyć?

Aha i pytanie na koniec, jak długo trzeba odczekać między sklejeniem skrzynek a fornirowaniem? dodam że będą to małe paczki

1 - smarujesz klejem obie powierzchnie
    2 - czekasz az wyschnie w dotyku (nie moze sie ciagnac, przylozona reka powinna byc calkowicie sucha i sie nie przyklejac)
    3 - przykladasz fornir (UWAGA! raz przylozonego kawalka nie skorygujesz! na butaprenie jeszcze sie da...)
    4 - walkujesz lub dociskasz klockiem
    5 - NIC NIE OBCIAZASZ! to jest bez sensu!
    6 - po czasie szukasz niedocisnieych kawalkow forniru. ja to robie na sluch, ale mozna tez wyczuc reka lub zobaczc
    7 - odcinasz nadmiar i szlifujesz
    8 - kolejna scianka itp itd

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    jak długo trzeba odczekać między sklejeniem skrzynek a fornirowaniem? dodam że będą to małe paczki
    zalezy od kleju i warunkow w jakich bylo klejone
    jak wikol i klejone np zima w garazu to ja bym odczekal w domu ten min tydzien
    spoina sie ulozy, rozejdzie i wtedy mozna wyszlifowac
    jak np poliuretan i klejone w domu z wysezonowanych (w tych warunkach!) plyt to mozesz kleic kolejnego dnia

Skomentuj

Paweł S. powiedz mi czy sezonowanie przez tydzień w pełni wystarczy? Nie ma "klawiszowania" później po paru miesiącach jak kolumny zmieniają otoczenie, np. podwyższona wilgotność? Robiłem tak kilka konstrukcji i jednak po paru miesiącach czasem coś widać pod światło. Ostatnich kilka konstrukcji zabezpieczałem więc dodatkowo hdf-em i jest ok, tylko roboty więcej. Ale dodatkowo usztywnia się obudowa. Oglądając konstrukcje na forum nie widzę właśnie aby ktoś dodatkowo zabezpieczał obudowy. Napiszcie jak to wygląda po paru miesiącach. Osobiście mam jednak zamiar zmienić technologie na łączenie pod kątem 45st ale ciężko by ktoś tak dociął idealnie w rozsądnej cenie. Z klejów kontaktowych przerzuciłem się też na vikol do klejenia forniru. Musi odstać na prasie przez co najmniej 8 godzin, ale jak złapie to już nie odejdzie. Przy kontaktowych zdarzyło mi się, że przy lakierowaniu rozpuściło klej w jednym, góra 2 miejscach i trochę fornir odszedł, przy vikolu nie ma tego problemu. Minusem vikolu jest to, że z bliska widać cieniutką ciemną spoinę, ale to dosłownie w bliska i normalnie to w ogóle nie przeszkadza. Ostatnio miałem też trochę kiepski fornir, trochę się pofałdował, więc moczyłem w wodzie ok. 15 minut przed położeniem i mogę śmiało polecić tą procedurę przy naszych amatorskich konstrukcjach. Fornir mięknie i po dociśnięciu ręką już był prawie idealnie prosty na obudowie.

Skomentuj

No i właśnie... Kolega tu pisze o moczeniu w wodzie, inni znowu to odradzają. A chciałbym wszystko zrobić dobrze. Z Fornirem odczekam kilka dni po sklejeniu skrzynek. Napalę w warsztacie to będą miały ciepło a w nocy się wyziębią, jak dostaną takich różnic przez 2-3 dni to jak będzie się miało coś stać to właśnie wtedy... Tak przynajmniej mi się wydaje.

Aha i czy lepiej użyć lakieru nitro czy lepiej tych wodnych farb? wodnymi jeszcze nie malowałem, i coś mi się zdaje ze nitro będzie u mnie bardziej dostępne. A Akryle się do tego nie nadają?

Skomentuj

A z jakich powodów odradzali moczenie? Bo nie czytałem akurat tego. Może popękać? U mnie po moczeniu wyszło super. Oczywiście jak dobry fornir to też nie widzę potrzeby moczenia. Z moczeniem to też tylko vikolu tylko używałem. Przerzuciłem się na vikol jak parę razy poszedłem spać z bolącą głową...mimo że z momentem obudowy pofornirowane w 2-3 godziny.
          Następnym razem wypróbuję klej kostny.
          Last edited by woj999; 17.02.2012, 09:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
            Paweł S. powiedz mi czy sezonowanie przez tydzień w pełni wystarczy?
            ja zostawiam na 1-2 tyg i jest OK

Nie ma "klawiszowania" później po paru miesiącach jak kolumny zmieniają otoczenie, np. podwyższona wilgotność?
            niestety czasem sie pojawia - na moich kolumnach na gorze widac pod swiatlo :???:

Osobiście mam jednak zamiar zmienić technologie na łączenie pod kątem 45st ale ciężko by ktoś tak dociął idealnie w rozsądnej cenie.
            ja mam gdzie tak pociac... ale po pierwszych probach odpuscilem sobie bo to wcale nie takie latwe
            predzej bym zakupil frez do laczenia na 45 stopni (fazka + wpust)

statnio miałem też trochę kiepski fornir, trochę się pofałdował, więc moczyłem w wodzie ok. 15 minut przed położeniem i mogę śmiało polecić tą procedurę przy naszych amatorskich konstrukcjach. Fornir mięknie i po dociśnięciu ręką już był prawie idealnie prosty na obudowie.
            szkoda ze moze pekac podczas suszenia...

Aha i czy lepiej użyć lakieru nitro czy lepiej tych wodnych farb?
            dowolne, byle szybkoschnace
            dowiedz sie czy czasem wodne nie potrzebuja wyzszych temp do schniecia...

Przerzuciłem się na vikol jak parę razy poszedłem spać z bolącą głową
            no ale trzeba miec prase i czas...
            a do butaprenu mocna glowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ja mam gdzie tak pociac... ale po pierwszych probach odpuscilem sobie bo to wcale nie takie latwe
              predzej bym zakupil frez do laczenia na 45 stopni (fazka + wpust)
              Używałeś może lamelownicy? Ja w ten sposób łączę płyty, idzie szybko i małym nakładem pracy. Do łączenia pod kątem 45st jak dla mnie tylko lamelownica wchodziłaby w grę.

Co do pękania mokrego forniru. Raz wstawiłem w prasę suchy fornir, był trochę pofałdowany. Za wcześnie wyciągnąłem obudowę i jeszcze się nie przykleiło całkowicie. Zmoczyłem wtedy te pofałdowania i taki częściowo przyklejony fornir potraktowałem żelazkiem. Wtedy pękło (ale pył z forniru z caponem i prawie nie widać). Ale jak sam powoli schnie w ściskach to nic mi nie pękało, zero problemów.
              Last edited by woj999; 17.02.2012, 15:13.

Skomentuj

Używałeś może lamelownicy?
                nie, tylko bawilem sie z cieciem plyt i juz wymiekam...

Skomentuj

Jak dla mnie to świetne narzędzie. Oczywiście czasem lepiej się sprawdzają zwykłe kołki, ale przy prostej obudowie, zwykłym prostopadłościennym klocku i równo pociętych płytach najszybciej będzie lamelownicą. Łączenia pod kątem też wychodzą ok. Robiłem ostatnio pochylone ścianki do tyłu i bez lamelownicy bym się nie podejmował tego.

Skomentuj

Panowie, wczoraj zabrałem się za składanie, chyba mi dość sprawnie poszło... Nieźle się naszlifowałem... Bo fronty musiałem zmniejszyć bo fornir ma 0,5 a skaj będzie miał 1mm no i froty musiałem ladnie podszlifować z każdej strony.
                    Mam zamiar koło środy zacząć fornirowanie albo naciąganie skaju, to jeszcze zależy kiedy przyjdzie ten Skaj.

I mam do was jeszcze jedno pytanie, powiedzcie mi czym wytłumić kolumnę? i jak to zrobić? Będzie to buda zamknięta i chciałbym ją dobrze wytłumić. Nie wiem jakie grube dać to wytłumienie, z jakiego materiału (oczywiście łatwo dostępnego ).

Skomentuj

I mam do was jeszcze jedno pytanie, powiedzcie mi czym wytłumić kolumnę? i jak to zrobić? Będzie to buda zamknięta i chciałbym ją dobrze wytłumić. Nie wiem jakie grube dać to wytłumienie, z jakiego materiału (oczywiście łatwo dostępnego ).
                      A te kolumny to jakies "lepsze", czy takie "zwykle"?
                      Bo jesli głośniki dobre to nie ma co oszczedzac na innych rzeczach. osobiscie propunuje na scianki maty bitumiczne + filc (1cm?)+ objetosciowo welna owcza.

Skomentuj

Kolumny na stx gdn14 -50 więc nic specjalnego...
                        Zastanawiam się czy wełna mineralna się nada? Wiem ze to wpływa niedobrze na płuca itd. (wiem bo sam pracowałem przy azbeście itd) Ale skoro to będzie skrzynka zamknięta to może byłby to dobry materiał? funkcje wygłuszanie pełni świetnie... Zrobiłem już z tego końcówkę absorbcyjną do wydechu w motorze i świetnie się spisuje

A powiedzcie mi jeszcze jak rozprowadzić klej przy fornirowaniu? Bo gdy będę to zmarował pędzlem to nie będzie to w wszystkich miejscach równe... myślałem żeby nalać troche na ściankę kolumny i rozprowadzić cienką warstwę szpachelką...

Skomentuj

Bo fronty musiałem zmniejszyć bo fornir ma 0,5 a skaj będzie miał 1mm no i froty musiałem ladnie podszlifować z każdej strony.
                          to az tak gruby skaj masz?
                          ja zawsze uzywalem taki ktory ma 0,5mm grubsci

wytlumienie to filc, watolina, gabka i welna owcza
                          baw sie na sluch

---------- Post dodany o 14:56 ---------- Poprzedni post o 14:53 ----------

A powiedzcie mi jeszcze jak rozprowadzić klej przy fornirowaniu? Bo gdy będę to zmarował pędzlem to nie będzie to w wszystkich miejscach równe... myślałem żeby nalać troche na ściankę kolumny i rozprowadzić cienką warstwę szpachelką...
                          tu masz zdjecia jak ja to robie
                          http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar

Skomentuj

no Skaj to Dollaro, wczoraj mierzyłem próbkę i miała około 1mm. A fornir ma 0,5mm

---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post o 15:03 ----------

Więc jednak wata szklana odpada?

Skomentuj

mozesz uzyc - pod warunkiem ze masz pewnosc ze obudowa jest w pelni szczelna!

Skomentuj

Mam zamiar wypróbować ten materiał i pewnie to zrobię, chociaż mam jeszcze watolinę...

Dziś parę tych mniejszych kolumienek ofornirowałem... Trzeba przyznać ze nie było się czego bać, chociaz są delikatne mankamenty... Raczej niezauważalne. Jutro mam zamiar wyrównać skrzynki do STX i w środę będę je fornirował... Jak wyjdą tak jak paczki pod ARNy to będę bardzo zadowolony.

Jeszcze mam jedno pytanie... Polecacie farby Wodne i Nitro... Dlaczego nie np Akryle? Bo taki akurat mam, i znow miałbym taniej...

Skomentuj

Dlaczego nie np Akryle? Bo taki akurat mam, i znow miałbym taniej...
                                  dowolna byle SZYBKOSCHNACA!

Skomentuj

Panowie mam takie pytanie, chciałbym poznać wasze zdanie...
                                    Zrobiłem paczki do ARN116 nie mają jedynie frontu bo miała być oklejona skajem. Jednak tak bardzo spodobał mi się ten fornir że oniemiałem. Wydaje mi sie ze mały czarny ARN mógłby świetnie wyglądać na jasnym fornirze. Tylko co teraz zrobić z tą ścianką? bo Arna dałbym na ściankę która miała być tyłem... Cóż jeśli nie znajdzie sie na to jakiś ładny sposób to wrócę do poprzedniej koncepcji

Skomentuj

ale przeciez dostales fornir na cala kolumne - wiec w czym problem?

---------- Post dodany o 04:46 ---------- Poprzedni post o 04:45 ----------

aaa - juz wiem
                                      a nie zostaly ci jakies scinki tego forniru?
                                      bo bys normalnie to okleil na bokach

Skomentuj

Kurcze, z tym że będzie widać, taki dobry chyba nie jestem. Arn mam wrażenie ładnie by wyglądał na tym fornirze, ale z drugiej strony te STX będą na bank ze skajem a fajnie by było mieć komplet i wszystkie takie same No nie wiem... usiądę jeszcze nad tym i pomyśle XD.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X