Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Muzyka symfoniczna, co polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Muzyka symfoniczna, co polecacie?

Jak w temacie. Interesują mnie kompozycje jednak nieco mniej znane niż np. 5 symfonia Beethovena Mile widziane też duże składy i nagrania z szeroką skalą dynamiki, tak żeby wbijało w fotel :)

Ode mnie polecam np. twórczość Luigi Boccherini'ego, "Koncerty brandenburskie" Bacha są przyjemne, suity "Peer Gynt" Griega -- dla początkujących :)

Skomentuj

To ja polecę:
      Franz Schubert Symphony No. 9 in C major, D. 944 'The Great' - lekkie i przyjemne
      Mozart: Requiem In D Minor, K 626 - smutne ale przyjemne
      Chaczaturian -Suita Maskarada
      Romeo i Julia - Sergei Prokofiev
      Albinoni - Adagio for Organ, Violin, and Strings in G minor
      Nie wiem czy to jest znane tak jak 5 symfonia Bethovena

Skomentuj

Może nie tak ambitnie jak chciałeś, ale polecam Soundtrack z filmu piraci z karaibów - duży skład i wbija w fotel

Skomentuj

Zaczynając od czegoś lżejszego proponuję "Błękitną Rapsodię" Grshwina, następnie "Tako Rzecze Zaratustra" Richarda Straussa - muzyka wykorzystana w filmie Kubicka Odyseja Kosmiczna 2001.
          Następnie 5 symfonię Gustawa Mahlera, największego symfonika po Beethowenie. Przyjemnie się również słucha " IX Symfonii - Z Nowego Świata" A. Dworzaka.

Skomentuj

Koncert skrzypcowy A-dur op. 8 Karłowicza. relax?

Skomentuj

Nie na temat...
              djramoss Górki Wielkie?:)

Skomentuj

Żeby nie było że olałem temat-propozycje sprawdzam i większość mi się podoba. Także jak ktoś ma jeszcze coś w zanadrzu to śmiało można dodawać :)

Skomentuj

Ja bym proponował zmienić temat wątku na "muzyka klasyczna dla początkujących" :)

Skomentuj

Polecam w takim razie jeszcze muzykę do baletów Strawińskiego – „Święto wiosny”,„Ognisty ptak”, „Pietruszka”,
                    "Koncert fortepianowy f-dur i "Amerykanina w Paryżu" Gershwina. Sergiej Prokofiew - Symfonia No. 1 Klasyczna, muzykę baletową wspominaną przez Kubik87 - Romeo i Julia, oraz inne m. in. Piotruś i Wilk
                    Rymski-Korsakow - "Scheherazada".
                    Nie można zapomnieć o bardzo efektownej i przystępnej w odbiorze muzyce symfonicznej Czajkowskiego.

Skomentuj

No i polecam sprawdzić playlistę RMF Classic :)

Skomentuj

Nikolai Rimsky-Korsakov: The Snow Maiden - Dance of the Tumblers

A z nie klasycznej muzyki:
                        The Royal Philharmonic Orchestra Plays The Music Of Pink Floyd
                        Marcus Miller - A Night In Monte-Carlo - Blast! [Live] - jak ktoś lubi jazz z orkiestrą symfoniczną to cała płyta
                        Peter Gabriel - Passion: Music for the Last Temptation of Christ - raczej nie symfonika ale muzyka Bliskiego Wschodu która relaksuje, a czasami też potrafi wbić w fotel

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                          Ja bym proponował zmienić temat wątku na "muzyka klasyczna dla początkujących"
                          Jak dla mnie spoko, może dzięki temu będzie popularniejszy. Jak ktoś malowany na zielono czyta to poprosimy o interwencje

---------- Post dodany o 11:45 ---------- Poprzedni post o 11:32 ----------

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                          Polecam w takim razie jeszcze muzykę do baletów Strawińskiego – „Święto wiosny”,„Ognisty ptak”, „Pietruszka”,
                          I to jest drogi kolego rewelacja :)

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
                          Marcus Miller - A Night In Monte-Carlo - Blast! [Live] - jak ktoś lubi jazz z orkiestrą symfoniczną to cała płyta
                          Marcusa lubię solowo więc pewnie z dodatkowym wsparciem będzie tylko lepiej.

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=Ry4Bz...feature=relmfu a moze klasyka w takiej wersji? :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X