Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy akumulator do auta - jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy akumulator do auta - jaki?

Po raz kolejny potrzebuję Waszej opinii:) Wiadomo co kraj to obyczaj, a co osoba to opinia ale im więcej opinii się zna tym łatwiej coś wybrać... Problem jest taki: chcę kupić nowe aku do peugeota 407, pytanie jakim warto się zainteresować?
    Do wydania ok 400zł
    Alternator jeśli się nie mylę 150A.
    Last edited by csbiczek; 23.02.2012, 15:22.

hehe, w moim pług aku tez marny. Nie pomoge Ci bo nie wiem, ale mały off top zrobię :P. Miałeś cyrki z układem wspomagania w te duże mrozy??

Skomentuj

Centra Futura :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
        Miałeś cyrki z układem wspomagania w te duże mrozy??
        Nie Czasami jakiś czujnik zwariuje i pokaże jakiś błąd ale jak odpalam go ponownie to już go nie ma, no i takie akcje sporadycznie są... Np wczoraj mi zaświeciło ostrzeżenie o klockach, zerknąłem i wg mnie są ok, więc dzida do 100km/h i hamulec w podłogę - błędu już nie ma Co do mrozów to nawet przy -20 odpalał pod warunkiem że odpalałem go co dzień, jeśli postał 2 dni to respirator był wymagany

Skomentuj

U mnie wywalało olej od wspomagania i cały układ dziwnie pracował, ale spuściłem stary olej, przepłukałem układ, napełniłem i odpowietrzyłem i teraz chodzi bez problemu. No i czujnik od ESP chyba mi padł. Poza tym nie było problemów, odpalał również pod warunkiem ze był odpalany codziennie, ale to niestety wina słabego aku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Centra
            Dokładnie, żadnych bosch'ów i nazw których ciężko zapamiętać.
            Mam centre od 4 lat (taki z zieloną kulką w środku) i dopiero pierwsza zima, co auto stało pod chmurką tydzień w te mrozy i po kilku próbach kręcenia, trza było pchać.
            Nigdy nie ładowany w domu. Autko - golfik mk4.
            A ze wspomaganiem w te mrozy, to też pierwsza zima co pompa zaczęła chodzić jak takie głośniejsze dynamo w rowerze. Dziś spokój.
            A o zamrażającej się odmie i wypychaniem oleju przez bagnet to norama.

Skomentuj

Centra Futura
              Popieram, inne siadają po roku/dwóch użytkowania samochodu wraz ze sprzętem CA.

Skomentuj

No chyba, ze chcesz kupic co naprawde dobrego i na lata to Optima Red lub Yellow.

Skomentuj

No chyba, ze chcesz kupic co naprawde dobrego i na lata to Optima Red lub Yellow.
                  Korci ale ciut drogo...
                  Ogólnie mam dylemat jeszcze ile Ah kupić:/

Skomentuj

Generalnie powinno się go dobierać na podstawie alternatora - czyli tak jak Ci pisałem, w mniejszych silnikach jest to ok 80-90% ładowania alternatora, przy wyższych wystarczy Ci 100Ah o dużym prądzie rozruchowym. Czyli np. Centra Futura 100Ah 800A za ok 400zł :)

Ps. warto też sprawdzić, jaki amperaż daje altek przy danych obrotach - bo niektóre oddają różne prądy przy różnych obrotach. Wieć jeżdząc do 4tys obr może altek np 150A dawać ok 75Ah. wiec wtedy lepiej wziąć 72Ah.

Skomentuj

Bardziej martwi mnie rozmiar tych aku...

Skomentuj

Ale o rozmiar nie musisz się martwić. Bo są rożne wielkości i rożne mają Ah. A co do firmy, to ja mam jakiegoś nie firmowego auto stało dwa dni na -25 i bez najmniejszego problemu odpalił. A ma on około roku. A jak będziesz kupował to możesz o pare Ah kupić więcej nic się nie stanie.

Skomentuj

Też latam na centrze futura od roku. Ojciec użytkuje już 5 rok i jest git.

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                          Ogólnie mam dylemat jeszcze ile Ah kupić:/
                          Powinno być w książce serwisowej. No i zwróc uwagę na układ + i - bo są dwa typy

Skomentuj

zastanów się nad aku żelowym, kiedyś tylko w specjalistycznych wozach typu karetka montowali takie, teraz są ogólno-dostępne i w przyzwoitych cenach. co do Centry to fakt macie rację była dobra trzy, cztery lata temu, z doświadczenia wiem że nie warto dopłacać do serii Futura bo na papierku jest tylko lepsza od serii Plus.

Skomentuj

a ja właśnie polecę BOSCH-a
                              mam w dwóch samochodach i aku nie do zniszczenia
                              jeden ma 5lat drugi 2lata
                              oba w te mrozy jak nowe
                              nigdy mnie nie zawiodły a samochody nawet tydzień stały bez odpalania

a co do trudności zapamiętania ich nazwy to rzeczywiście: S3, S4 i S5

osobiście użytkuję S4 62Ah
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przede wszystkim to proponuje sprawadzic jaka pojemnosc zaleca producent, jesli jest to np. 72Ah(+/-4Ah) to sie tego trzymamy dlatego ze jesli wezmiemy np.90Ah to alternator nie bedzie go wstanie w pelni doladowac(klima , dmuchawa i reszta odbiornikow biora swoje i zadne wpisy typu "bo altek daje 150A na takich a takich obrotach " nie maja zastosowania), w ten sposob zniszczymy baterie , druga sprawa to prad rozruchowy , trza sie trzymac minimum wiec jesli jest to 680A(sprawdz w jakiej normie) to co najmniej tyle ma byc ,poza tym bardzo wiele w uzytkowniu zalezy od jezdzenia (im dluzsze odcinki tym lepiej) stanu rozrusznika co uwazam za podstawe , a potem sie firme wybiera , ja polecam, westa , gigawat, bosh , centra ,

Skomentuj

Po pierwsze to aku im wiekszy tym lepszy! Nie ma roznicy czy ladujemy maly czy duzy o ta sama pojemnosc ktora zuzylismy, a zapasu mamy wiecej - na chlopski rozum.
                                  Osobiscie od 7 lat uzywam bannera, oczywiscie tego samego przez 4lata jezdzil w dieslu a od 3 w benzynie i to calkiem sporej, uzywanej nie za czesto, a teraz w.zime bez problemu odpala raz na jakis czas (auto nie jezdzi zima)
                                  Dobrze tez spisywala sie warta, a znajomy elektryk polexa molla

Skomentuj

Ok, bo widzę że niektórzy ślepo wierzą w to co ktoś napisze na forum, i potem powtarzają. Alternatorów mamy w uproszczeniu dwa typy - stało amperażowe w pełnym zakresie obrotów i takie które w zależnie od obrotów dają różne wartości amperażu. Nowsze auta przeważnie posiadają już stało amerażowe. Więc sprawa wydaje się prosta - wiemy ile aku może otrzymać prądu ładowania od alternatora. Przecież klima nie bierze prądu tylko dmuchawa - przecież jest napędzana kołem pasowym, stąd przy jej włączeniu silnik ma dodatkowe obciążenie i obroty spadają. A nie że pobiera tyle prądu, że altek nie wyrabia :P Owszem - światła włączone są na okrągło, dmuchawa teraz też - to jest łącznie 250W jeżeli dmuchawa pracuje na max. Czyli dla napięcia 13,5v daje to 18A obciażenia - pozostałe to to co doładowuje akumulator. Więc łatwo obliczyć jaki prąd oddaje nam altek i jaki aku dobrać. Owszem, jak dobierzemy za duży aku wzgledem alternatora to można go łatwo zarznąć. A to że im dłuższe trasy tym lepiej, wiadomo nie od dzis - dluzszy czas ladowania = bardziej naladowany = w lepszej kondycji do ponownego rozruchu.

Problem się robi gdy altek ma rosnący prąd względem obrotów - wtedy np. na wolnych obrotach daje ok 15A podczas gdy np już przy 2tys już 40A a 65A oddaje przy 4tys.
                                    Wtedy jak dobrać aku? A no warto wziąć mniejsze o 10-20% niż maks amperaż alternatora i wiemy że będzie doładowany.

Nigdy nie warto brać aku większego niż 80-90% wartośći prądu ładowania alternatora.

EDIT:

Dla tych CarAudiowców;

W przypadku gdy mamy sprzęt CA w samochodzie, zasilany wzmacniaczami większej mocy - warto "od nowa" rozpatrzyć układ zasilania od nowa - tzn do tych standardowych 20A poboru trzeba doliczyć moc którą pobierają nasze grające cudeńka - ja przeważnie jeżdżę słuchając tak, że jest dość głośno, ale nie pałowanie uszu - po prostu wtedy kiedy nie docierają do mnie już dźwięki z zewnątrz. Z włączonym amperomierzem w szynę + zasilania wzmacniacza zauważyłem że pobory sięgają przy uderzeniach basu i podczas gdy kondensator się ładuje ok 20-25A. Oczywiście przy takim zrównoważonym słuchaniu. Podczas gdy chce się mieć solidny masaż na plecach to idzie i 50A oczywiście nie stale a impulsowo.

Więc warto o tym pomyśleć projektując układ zasilania zwłaszcza jak ktoś ma fioła na punkcie basu. Warto pomyśleć wtedy o wymianie altka na wiekszy, przewaznie diesle maja wieksze altki i duze benzyny też. Niektórzy zapaleńcy biorą także akumulatory żelowe o dużym prądzie rozruchowym ("chwilowym") co służy akurat dobrze sprzętowi a także przydaje się przy rozruchu samochodu.
                                    Last edited by LightSound; 23.02.2012, 21:36.

Skomentuj

W ferie do Foki kupiliśmy Centre Future 72/720, koleś w sklepie mówił że najlepiej sie sprzedaje ta "seria"
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

No to wstępnie typuję:
                                        http://allegro.pl/akumulator-centra-...159623701.html
                                        najtaniej jaki znalazłem i najpewniejszy sprzedający

Na razie się nie pali z tym aku więc pomyślę jeszcze nad żelowym

Skomentuj

Czaruję...
                                        X