Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie delikatnego 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie delikatnego 2-way

Witam Serdecznie!
    Jako iż w samochodzie coś tam gra, postanowiłem poskładać coś do domu. Wiem że tematów z gotowcami mnóstwo - no właśnie (nie potrafię się w tym obeznać
    O co mi chodzi ? Chciał bym poskładać sobie jakieś kolumny podłogowe do delikatnego grania, szczegółowa góra - średnio ostra, z lekko wypukłą średnicą (cokolwiek może to oznaczać) bass ... ble - lekkie puk puk dla uzupełnienia :) :) :) Jako iż mieszkam w bloku - nie wypada trząś ścianami i jako iż posiadam już prawie dwie małe istoty nie zamierzam im robić ciśnieniowej kołyski.
    Muzyka jaką słucham ? każda dobra!
    Co już posiadam ?
    Muza grana z dvd - sygnał cyfrowy do DAC opartm na układach CS8416 i CS4398.
    Wzmacniacz raczej nie górnych lotów Pionek A-225.
    Cena ? ok 1000zł na komponenty przetworniki + zwrotka.
    Wszystko zamierzam sam uklepać z mdf-u który posiadam, raczej będzie to fornirowane (ostatecznie okleina). Wymiary raczej mnie nie ograniczają - aczkolwiek tak ok max 130cm wysokości chyba wystarczy :) Pokój ok 20m w kwadracie :)

Czego oczekuje - podania jakiegoś sprawdzonego gotowca - nie bardzo bardzo skomplikowanego. Chociaż jakieś tam manualne zaciągi posiadam. (tyle że czasu mniej niż chęci)

Chyba napisałem wszystko co istotne ?

dziękuje z góry za pomoc :)

Jeśli nie masz dużo czasu, to polecam sklonowanie tego http://stx.pl/mx-140-diy.html zachowaj tylko układ głośników na froncie, pojemność obudowy i jej strojenie.
    Gotowe zwrotnice masz tu: http://stx.pl/zwrotnica-mx-140.html

Skomentuj

mx-140 to dobre kolumny

ale do "lekkiego grania" troche im brakuje
      tutaj wlasnie przydalby sie jakis lekki papierowy wooferek od STXa

moje vify idealni do takiej muzyki sie nadaja - ale raczej juz ich nie kupisz (poszukaj XT18WH lub XT18WO)

tonsil GDN 16/50/6 tez nadawal sie do takich wymagan - niestety rowniez juz nie dostepny

pod takie wymagania mysle o czyms nowym - np na papierowych tangbandach

przejze jeszcze projekty i zobacze co sie nadaje do opcji dla STXa

Skomentuj

nie no troszkę czasu wygeneruje ... :)
        kolumna raczej stojąca na gruncie bez stojaków :)
        ale rozważę :)
        a może 3 drogi lub 2,5 ?
        Last edited by marcin-real; 24.02.2012, 15:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin-real Zobacz posta
          a może 3 drogi lub 2,5 ?
          Dla początkującego bez sensu, poza tym nie masz wymagania na miażdżący bas.
          Ja mam 2 drogi na głośnikach 14 cm i nie narzekam na brak basu, choć oczywiście dyskoteki na nich nie zrobię.

Skomentuj

Za mx-140 wychodzi ok 800zł za komplet więc czego się uparliście na nie jak jest jeszcze 200zł więcej do wydania? za tą kasę można już zbudować RS180+27TBFC/G, ER18+27TBFC/G, http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm i dużo podobnych, lepszych jakościowo kolumn

Skomentuj

Ja od siebie zaproponowałbym
              http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm - hmm zestaw byłby dla Ciebie idealny gdyby nie ta metalowa kopułką
              GDN 15/40/5 + Vifa DX lub lub ewentualnie XT
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ale do "lekkiego grania" troche im brakuje
              A może 15 AWX z jakąś dobrą kopułką - tylko do tego nie ma zwrotki, chyba że ktoś na forum coś kleci z tym głośnikiem a ja o tym nie wiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
                A może 15 AWX z jakąś dobrą kopułką
                Dobry wybór tylko że zostaje jeszcze sporo kasy której szkoda nie wykorzystać. No i brak zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                  tylko że zostaje jeszcze sporo kasy której szkoda nie wykorzystać
                  Zawsze można wymienić wzmacniacz na lepszy (sprzedać Pionka + to co zostanie z kolumn) lub zrobić 2,5 waya na 15 awx lub MTM ale też nie ma do tego zwrotki

Skomentuj

Może AWX z Usherem, chyba idealnie wpasuje się w budżet.
                    Zestawu całego na seasach się nie zamknie w tysiaku wliczając zwroty.

Skomentuj

Kolejna propozycja
                      Seas CA 18 RNX + Vifa XT 25 TG

Zwrotki z http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...ght=Scan-Speak

---------- Post dodany o 18:16 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                      Zestawu całego na seasach się nie zamknie w tysiaku wliczając zwroty.
                      Dla: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm
                      głośniki: 863,02 zł

el zwrotek: 161,07 zł
                      --------------------------------

1024,09 zł - ceny Polink - cenniki ze strony internetowej
                      Dolicz 2% rabatu za zamówienie pow 1000 zł i darmowy koszt transportu - mieścisz się w 1000
                      Czyli się da zmieścić w granicach 1000zł (do tej kwoty należy doliczyć bass-reflexy, wytłumienie, interkonektory głośnikowe i kable)
                      Mam nadzieje że się nie pomyliłem w obliczeniach
                      Last edited by Kubik87; 24.02.2012, 17:36.

Skomentuj

Dla: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm
                        głośniki: 863,02 zł
                        el zwrotek: 161,07 zł
                        --------
                        1024,09 zł - ceny Polink
                        Dolicz 2% rabatu za zamówienie pow 1000 zł i darmowy koszt transportu - mieścisz się w 1000
                        Czyli się da zmieścić w granicach 1000zł (do tej kwoty należy doliczyć bass-reflexy, wytłumienie, interkonektory głośnikowe i kable)
                        No to gites, chociaż alu kopułka średnio pasuje. Jak dobrze kojarzę był zestaw na monacorze SPH176 z tekstylnym seasem, może to by była dobra opcja.

Skomentuj

Autorze zrób MX-140 lub midwoofera AWX połącz z jakimś Seasem lub Usherem ale niech to będzie TL dabyla. Nie marnuj potencjału AWXa bo "nie chcę trząść domem". Liczą się możliwości, a na pewno je docenisz jak kiedyś żonka z dzieciakami wyjedzie na babci na kilka dni i zostaniesz sam. Mając tyle swobody docenisz jakość basu i zejście jakie podobno oferuje AWX w tej TLce.

Tu masz szczegółowy projekt:

http://audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                            Dla początkującego bez sensu, poza tym nie masz wymagania na miażdżący bas.
                            Ja mam 2 drogi na głośnikach 14 cm i nie narzekam na brak basu, choć oczywiście dyskoteki na nich nie zrobię.
                            hmmm w samochodzie 3-way nie do końca się wiąże z miażdżącym bassem - tu tak ? W samochodzie dla uzupełnienia basu a nie walenia - wydałem prawie 2 tyś na suba :)

A czy 3 czy 2,5 czy 2 - dla początkującego co to za różnica jeśli będzie gotowiec ?

Wiem że gardełkiem będzie pionek - ale na razie zostaje :) hi-endu szukam w car audio

No i najważniejsze 1 tyś kwota umowna - jeśli będzie trzeba można coś dołożyć , albo jeśli ma być adekwatne do reszty sprzętu może nie warto budować coś ponad to co jest - jeśli ma coś ograniczać (czyt pionek)
                            Last edited by marcin-real; 24.02.2012, 18:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                              Za mx-140 wychodzi ok 800zł za komplet więc czego się uparliście na nie jak jest jeszcze 200zł więcej do wydania? za tą kasę można już zbudować RS180+27TBFC/G, ER18+27TBFC/G, http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm i dużo podobnych, lepszych jakościowo kolumn
                              sorki, ale robilem ER18RNX + 27TBFC/G jakis czas temu i wyszlo 1200-1300zl. a teraz glosniki poszly mocno w gore! (pomijam fakt ze nie spelniaja zalozonych wymagan)

ale daytony bym rozwazyl

A może 15 AWX z jakąś dobrą kopułką - tylko do tego nie ma zwrotki, chyba że ktoś na forum coś kleci z tym głośnikiem a ja o tym nie wiem
                              Sound Wave zrobil mi zwrotnice do 27TBFC/G - ale nie moge sie doprosic o schematy :???:

no i raczej widzialbym tutaj papierowe woofery

zrobić 2,5 waya na 15 awx lub MTM ale też nie ma do tego zwrotk
                              ani glosnikow 15r :p
                              ale wszsytko bedzie
                              Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              Autorze zrób MX-140 lub midwoofera AWX połącz z jakimś Seasem lub Usherem ale niech to będzie TL dabyla.
                              porownujac MX-140 do 3sm to zdecydowanie wole mx-140 - lepsza zwrotnica

hmmm w samochodzie 3-way nie do końca się wiąże z miażdżącym bassem - tu tak ?
                              w domu 18cm woofery graja takim basem jaki w samochodzie mozna uzyskac z niektorych 8"
                              a 2x8" to juz mega bas

A czy 3 czy 2,5 czy 2 - dla początkującego co to za różnica jeśli będzie gotowiec ?
                              w takim budzecie albo robic pozadnej jakosci 2 drogi albo tansze 3 drogi
                              jedyna zaleta 3 drog to wlasnie wiekszy bas

ewentualnie zostaje jeszcze FX-300 - 2,5 drogi na AWXach
                              jedyne dobre "wieksze" kolumny w tej cenie

Skomentuj

ani glosnikow 15r
                                Można zrobić na 8 r - tylko nie każdy wzmacniacz do nich się na da:flapper:

Skomentuj

ewentualnie zostaje jeszcze FX-300 - 2,5 drogi na AWXach jedyne dobre "wieksze" kolumny w tej cenie
                                  no właśnie przez nie moja sugestia :)

Więc co ? dalej ?

Jakiś konkretny projekt ?

---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------

Jest gdzieś z wymiarowany gotowiec do FX-300 ? i czy na moim wzmaku się to odezwie ?
                                  No i jeszcze pytanko czy przy zachowaniu litrażu można troszkę konstrukcją powachlować ? zwiększyć szerokość lub wysokość kosztem głębokości ?

Skomentuj

Jest gdzieś z wymiarowany gotowiec do FX-300 ?
                                    http://www.stx.pl/fx-300-diy.html - zwymiarowane, opisane wytłumienie, spis elementów i schemat zwrotnicy
                                    czy na moim wzmaku się to odezwie ?
                                    jakoś to zagra tylko nie wiadomo jak:)
                                    zwiększyć szerokość lub wysokość
                                    O ile cm chcesz pozmieniać proporcje ścianki przedniej? - Ludzie na forum robili zmiany frontu, przesuwali tweeter na oś -jaka jest różnica w dźwięku między pierwowzorem a taką kopią - nie wiem

Skomentuj

dziękuje
                                      zmiany o jakieś 3cm w te czy we wte :)

te dwa woofery grają w jednej komorze inaczej cięte ?

Skomentuj

Jeżeli kwota 1000 zł nie jest ostateczną granicą to proponowałbym to:
                                        http://www.seas.no/index.php?option=...210&Itemid=202 -papierowy midwofer i przyjemna kopułka
                                        STX AWX to jest głośnik węglowy a tak jak Pawel S.mówi Ty powinieneś iść w czysty papier. Tu masz przykładową aplikację Mimira w podłogówce:

fotki z http://www.audiostereo.pl/seas-mimir_63858.html

---------- Post dodany o 00:22 ---------- Poprzedni post o 00:10 ----------

te dwa woofery grają w jednej komorze inaczej cięte ?
                                        A kto Ci powiedział że to zabronione? Jest to rozwiązanie dopuszczalne i stosowane
                                        zmiany o jakieś 3cm w te czy we wte
                                        Jak zrobisz z 918 mm np 948 mm lub 888 mm to raczej nic złego nie powinno się stać i tak samo z szerokością

Skomentuj

Czaruję...
                                        X