Panowie, sprawa jest następująca. Noszę się z zamiarem wymiany swojego starego już komputera. Komputer na być stacjonarny (nie potrzebuję go przenosić, a laptop przy porównywalnych parametrach będzie mniej wydajny). Zastosowanie: uniwersalne - Internet, programy graficzne (raczej sporadycznie), gry, niestety będzie też do słuchania muzyki (ale ten temat proszę na razie opuścić). Górna granica cenowa to 2000zł, w cenie samo pudło, bez systemu, myszek, itp, itd.
1. W tej cenie chyba raczej procek AMD. Czy opłaca się inwestować w FM1, czy raczej AM3? A może Intel nie będzie złym pomysłem?
2. Płyta zależna od socketu, 2xpci-e, tu chyba nie będzie problemu.
3. Karta graficzna - tu się pojawia problem. Jakoś nie mam przekonania do AMD, ale Radeon 6850 wydaje się najciekawszy w podanym budżecie.
4. Dysk twardy - drożyzna, chyba trzeba się zadowolić najtańszym 500GB...
5. Zasilacz - jakiś markowy 600W powinien chyba styknać?
6. RAM - 4/8GB DDR3, polecacie jakąś firmę?
7. Obudowa - jeden &*^%, jakaś tania
8. Jakiś napęd, tania nagrywarka DVD wystarczy.
9. Xonar DX/D1 już niestety odpadnie (~350zł), ale zajmę się nim chyba później
Da się jakoś zmieścić w budżecie? Od pewnego czasu nie siedzę w temacie, a rynek rozwija się dość szybko. Macie jakieś propozycje?
1. W tej cenie chyba raczej procek AMD. Czy opłaca się inwestować w FM1, czy raczej AM3? A może Intel nie będzie złym pomysłem?
2. Płyta zależna od socketu, 2xpci-e, tu chyba nie będzie problemu.
3. Karta graficzna - tu się pojawia problem. Jakoś nie mam przekonania do AMD, ale Radeon 6850 wydaje się najciekawszy w podanym budżecie.
4. Dysk twardy - drożyzna, chyba trzeba się zadowolić najtańszym 500GB...
5. Zasilacz - jakiś markowy 600W powinien chyba styknać?
6. RAM - 4/8GB DDR3, polecacie jakąś firmę?
7. Obudowa - jeden &*^%, jakaś tania

8. Jakiś napęd, tania nagrywarka DVD wystarczy.
9. Xonar DX/D1 już niestety odpadnie (~350zł), ale zajmę się nim chyba później
Da się jakoś zmieścić w budżecie? Od pewnego czasu nie siedzę w temacie, a rynek rozwija się dość szybko. Macie jakieś propozycje?
Skomentuj