Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy komputer stacjonarny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy komputer stacjonarny

Panowie, sprawa jest następująca. Noszę się z zamiarem wymiany swojego starego już komputera. Komputer na być stacjonarny (nie potrzebuję go przenosić, a laptop przy porównywalnych parametrach będzie mniej wydajny). Zastosowanie: uniwersalne - Internet, programy graficzne (raczej sporadycznie), gry, niestety będzie też do słuchania muzyki (ale ten temat proszę na razie opuścić). Górna granica cenowa to 2000zł, w cenie samo pudło, bez systemu, myszek, itp, itd.

1. W tej cenie chyba raczej procek AMD. Czy opłaca się inwestować w FM1, czy raczej AM3? A może Intel nie będzie złym pomysłem?
    2. Płyta zależna od socketu, 2xpci-e, tu chyba nie będzie problemu.
    3. Karta graficzna - tu się pojawia problem. Jakoś nie mam przekonania do AMD, ale Radeon 6850 wydaje się najciekawszy w podanym budżecie.
    4. Dysk twardy - drożyzna, chyba trzeba się zadowolić najtańszym 500GB...
    5. Zasilacz - jakiś markowy 600W powinien chyba styknać?
    6. RAM - 4/8GB DDR3, polecacie jakąś firmę?
    7. Obudowa - jeden &*^%, jakaś tania
    8. Jakiś napęd, tania nagrywarka DVD wystarczy.
    9. Xonar DX/D1 już niestety odpadnie (~350zł), ale zajmę się nim chyba później

Da się jakoś zmieścić w budżecie? Od pewnego czasu nie siedzę w temacie, a rynek rozwija się dość szybko. Macie jakieś propozycje?

Zaznaczę, że bardzo w temacie nie siedzę, ale napiszę co ja bym radził:

1. Jednak lepiej Intel, może nie i7, ale i5 zaspokoi Twoje potrzeby na pewno :)
    2. Jakiś Asus albo Asrock na nowszym chipsecie
    3. Tutaj nie wiem...
    4. Pomyśl nad SSD! I pamiętaj, że główną rzeczą, która spowalnia dzisiaj komputery są właśnie dyski twarde :)
    Może być SSD 80gb na system + podstawowe programy, a jakiś zewnętrzny dysk, albo wewnętrzny na grube dane typu muzyka/filmy
    5. ocz modxstream 600W
    6. Bierz 8gb, bo tani Ja bym polecał ocz, patriot, kingston. Wiele osób poleca goodram, ale osobiście nie mam przekonania.
    7. Ja bym nie kupował dziadostwa, bo tylko potem trzeszczy. Bierz thermaltake, coolermaster albo coś w ten deseń do 150zł się zmieścisz. Ja kupiłem 1,5 roku temu thermaltake v3 i polecam, chociaż trochę droższa.
    8. nagrywarka dvd pioneer/samsung.

Monitor masz jakiś?

Skomentuj

Czy zamierzasz podkręcać sprzęt? Jak nie, to można przyciąć na płycie, ale i tak po dodaniu obudowy i napędu wychodzi ponad 2000 za w miarę sprzęt:
      http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x4-9...173433408.html
      http://allegro.pl/asrock-970-extreme...173114281.html
      http://allegro.pl/goodram-ddr3-4096m...163438719.html
      http://allegro.pl/club3d-ati-radeon-...172157410.html
      http://allegro.pl/dysk-wd-caviar-wd5...160884737.html
      http://allegro.pl/ocz-sxs2-stealthxs...173051997.html

EDIT
      Cudny, takie rzeczy to tylko w Erze, nie ma szans z takim budżetem na i5 i ssd, chyba że pojedzie na integrze z cpu.

Skomentuj

Polecam comiesięczne zestawienia purepc.pl: http://www.purepc.pl/zestawy_kompute...e_na_luty_2012 ale z częściową modyfikacją, chyba, że wszystko Ci idealnie przypasuje :).

Skomentuj

Dzięki za opinie. Monitor mam, ale staruszek LCD z maks rozdziałką 1280x1024 i niepanoramiczny. Zdaję sobie sprawę, że przy takiej rozdzielczości w zasadzie każda karta sobie poradzi, ale może wygospodaruje jeszcze kilka stówek na jakiegoś nowszego z HD. Wyższe rozdziałki przetestuję chwilowo na telewizorze.

http://www.jaki-procesor.pl/ - nie wiem w jaki sposób testują te procesory, ale wychodzi że AMD A8 3850 ma sporo wyższą wydajność w porównaniu z polecanym przez purepc Intelem Core i3-2120 (jest w dodatku droższy od A8). Tylko ten nieszczęsny nowy socket FM1... myślałem też nad 960T, on jest na AM3. Oczywiście nie jestem jakimś psychofanem AMD, chcę tylko dokonać najbardziej opłacalnego zakupu. Macie może jakieś informacje, który z nich jest w rzeczywistości lepszy?

SSD raczej odpadnie, wydatek sporawy niestety... I pomyśleć, że jeszcze jakieś pół roku temu można było dostać 1.5TB za niecałe 3 stówki :( A teraz, no cóż... Chyba zostanę przy 0.5TB Westerna.

RAM rzeczywiście tani, jestem ciekaw czemu nie pakują raczej po 8GB do gotowych, tańszych zestawów? Nie opłaca się? Jak bym spał spokojniej mając te 2x więcej niewielkim kosztem.

Wcześniej bawiłem się w OC, ale raczej z przymusu (stary sprzęt, żeby w ogóle coś działało). Teraz raczej nie będę go od początku kręcił, jednakże fajnie, gdyby miał jeszcze jakiś potencjał.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
            http://www.jaki-procesor.pl/ - nie wiem w jaki sposób testują te procesory, ale wychodzi że AMD A8 3850 ma sporo wyższą wydajność w porównaniu z polecanym przez purepc Intelem Core i3-2120 (jest w dodatku droższy od A8)
            To są głupoty. A8 jest wydajniejszy jeśli się porównuje te układy bez dodatkowej karty graficznej, bo jego zintegrowana karta jest sporo lepsza niż cokolwiek co ma Intel. Jako procesor jest słabszy (A8).

Intela nie podkręcisz, dopiero od droższych modeli z odblokowanym mnożnikiem.
            Ten i3 jest mniej więcej taki jak Phenom, raz wyżej, raz niżej, ale ma dwa rdzenie, a na dziś dzień standard to 4.
            Nie wiem jaki system planujesz, ale jak 32bit, to 4GB jest dość RAMu, nawet na 64bit tego w typowych zastosowaniach nie wykorzystasz. Miast dokładać RAMu można się pokusić o taktowany 1600MHz np ten: http://allegro.pl/goodram-ddr3-4096m...121951247.html no chyba, że rzeczywiscie te programy graficzne obciążają RAM i jest wymagana większa ilość pamięci. Ja bym wziął 4GB i kupił lepsze chłodzenie na cpu, bo box to box, cudów ni ma, a jak zechcesz zrobić oc, to będzie bieda.
            Jak masz hdd w miarę nowe, to nie warto kupować, bo ceny nadal są tragiczne, a zaoszczędzone kilka zł dołożyć do hd6870. Albo 6850 - bo to sa obecnie dwie najbardziej opłacalne karty ze swoich przedziałów cenowych. Możesz też rozważyć gtx560, który nieznacznie im ustepuje opłacalnością zakupu.

Skomentuj

Bebok, chyba masz rację z tymi kartami, 6870 wydaje się najlepszy w tej cenie. RAM to obecnie 2x4GB 1600MHz za jakieś 170zł więc też nie ma tragedii. Problem jest właśnie z drogim dyskiem, ja nie mogę zostawić starego bo mam teraz 2 x 160GB (jeden SATA2, a drugi prehistoryczny na ATA), średnio już teraz wszystko mieszczę i tak, a stary komputer będzie nadal używany (co prawda do nieco mniej wymagających celów). Nawet jak mu zostawię 160GB ATA - co wystarczy do internetu, to na nowym kompie 160GB będzie lekkim nieporozumieniem... A co myślicie o tym, gdyby wsadzić ten 160GB SATA2 na system/gry/programy, a dokupić zewnętrzny na filmy i muzykę? 1.5TB, USB2.0 to jakieś 350zł. Miejsca pod dostatkiem.

Teraz kwestia procesora... Oświećcie mnie, ale "jedynym słusznym" rozwiązaniem wydaje mi się ten Phenom 960T na AM3. Dycha różnicy w cenie między i3, a korzyści raczej wymierne?

I szkoda tej dźwiękówki, ale Xonar to już powyżej trzech stówek niestety stoi...

I doczytałem, że z tego x4 można sobie zrobić x6 i rozkręcić je do 4.2GHz tylko płytka już będzie wtedy droga
              Last edited by grzechupk; 01.03.2012, 01:25.

Skomentuj

doczytałem, że z tego x4 można sobie zrobić x6 i rozkręcić je do 4.2GHz tylko płytka już będzie wtedy droga
                Niekieruj sie tym:) a co jak byś trafił na paskudna sztuke która nie chce sie podkrecac i jest potwornie niestabilna?
                Dawno w pc nie siedziałem ale postaram sie pomóc
                Na ten moment najbardziej oplacalne było by złożenie czegos na amd,do tego płyta asusa,jak amd to i radeon żeby nie mieszac cipsetów bo w wielu przypadkach było tak że płyta główna pod amd+ grafika na chipsecie nvidii i z komputerem działy sie cuda.
                Z pozostałych to mysle ze pamiec ram max 8gb wiecej nie potrzeba.
                Co do dysków to z racji zalania fabryk produkcja staneła a dyski chodza za ogromne pieniadze,lepiej bedzie jak narazie wsadzisz stary dysk a jak ceny sie unormuja to kupisz jaki szybki 1tB samsunga
                A co do zasilacza i obudowy to nie oszczedzaj chyba że chcesz otrzymac w zamian niestabilne napiecia na lini 12V i przegrzewajace sie elementy,Buda za 250zł wystarczy ale nawet nie mysl o tych najtanszych bo bedziesz miał chociażby problemy z zamontowaniem czesci i chłodzeniem.
                Troszke namieszałem mam nadzieje ze mój post pomoże troszke autorowi w dokonaniu słusznego wyboru

---------- Post dodany o 02:59 ---------- Poprzedni post o 02:46 ----------

Dla przykładu dobrego zestawienia podam ci mój przykład.
                Jak składałem komputer 3.5roku temu chciałem cos co bedzie miało potenciał na przyszłość zostałem z E8400 asus p5q-e 9800gtx+ sc 4gb pamieci operacyjnej i be quitem 550w...
                Do teraz nie mam zadnych problemów oprócz kurzu ale do rzeczy komputer pracuje nieustannie od 3lat 24h na dobe dzien w dzień wykrecony na 4.2ghz i co żadnych problemow:) stabilna praca.
                Dlatego najlepiej bedzie jesli złożysz konfiguracje podatna na oc czyli dobre mobo bez tego nie ruszysz.
                I pamietaj nie bierz za nic płyt głównych asrocka! co 2 wraca na serwis:/

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  I pamietaj nie bierz za nic płyt głównych asrocka! co 2 wraca na serwis:/
                  Może za starej Polski tak było, ale od jakiegoś czasu Asrock robi jedne z solidniejszych płyt, do tego przystępne cenowo. Jest to marka stworzona przez Asusa.

Obudowa; ja bym za minimum socjalne uważał: http://allegro.pl/obudowa-silentium-...159273962.html

Zasilacz: markowe 500W bez problemu ogarnie zestawienie z jedną kartą graficzną.
                  I doczytałem, że z tego x4 można sobie zrobić x6 i rozkręcić je do 4.2GHz
                  To jest loteria - czasem się trafi egzemplarz, który się odblokuje i da się podkręcać normalnie lub odblokuje się, ale podkręcenie będzie żenująco kiepskie albo nie da się odblokować (oc do okolic 4GHz).

Skomentuj

Jak płytę główną to wg. mnie tylko ASUSa. Mam crosshair formula w kompie z amd / w porównaniu do płyty gigabyte którą mam w kompie z core i7 to jak porownać iphona z nokią 3310. Do tego usb3, dysk ssd np 40,60 gb-na system i komp o wiele szybszy.

Skomentuj

Jak masz zamiar dokładać zewnętrzną karte graficzną to nie ma co myśleć o prockach apu czyli to na FM1 czy i3. Bierz coś bez zintegorwanej z prockiem grafy i 4 rdzenie.
                      Ram im wiecej tym lepiej 8GB nie zaszkodzi, osobiście mam od dawna 4GB i nigdy nie zabrakło ale przy obecnych cenach nie ma co sie zastanawiać.
                      Dysk czy ssd czy hdd to trudna sprawa. SSD kapitalna wydajnosć ale minimalna pojemność co przynajmniej dla mnie jest nie do zaakceptowania.
                      80 gB ssd na ileś tam starczy tylko na ile? Moja matka ma 2x 80GB hdd i ciagle musze je oczyszczać bo je zapycha a nic takiego szczególnego nie robi. To taki troche paradoks, mieć super szybki dysk w zasadzie po to żeby sie system szybko odpalał i może pare programów bo nic wiecej na niego nie wejdzie.

Z obudów moim zdaniem cooler master robi ładne, w miarę solidne i dobrze rozwiazane i w rozsądnej cenie. Warto pomyśleć nad cichym zasilaczem.

Skomentuj

Co do dysków to wiele osób potrzebuje wielgachne dyski, a ja mam 80gb i co? 50gb zajęte W życiu mi miejsca nie brakło.
                        Dlatego gdy w przyszłości będę zmieniał kompa to nie będę miał problemu z ssd

Ale to nic - w nowszym lapku mam dysk 160gb i co? zajęte 40gb Nie magazynuje na komputerach filmów, muzyki mam trochę, do tego te pare najważniejszych programów. Pocóż mi więcej?

Skomentuj

Mi się to jakoś zapycha, tu jakaś gra (niektóre trochę ważą), program graficzny czy do klejenia filmów, muzyki słucham głównie z kompa więc trochę albumów we flacu, filmy, często trzymam obrazy płyt na dysku jako kopie... Zauwazylem że przestrzeni nigdy mało

Skomentuj

Dysk ssd 60/80 gb (np.używany z allegro) na system i programy wystarczy + drugi dysk hdd/lub 2 w raid na magazyn i jest ok.

Skomentuj

http://www.morele.net/inventory/info/HGfJm8/ - skleciłem na razie coś takiego. Na dyskach na razie oszczędzam, nie wiem nawet czy nie wywalę z listy tego 500GB i może wstawię swój stary. W tym zestawieniu dałem chyba jakiś biedny HDD (co z cache?). Poczekam aż ceny spadną.

Jakieś sugestie co do zmiany płyty głównej? Opłaca się brać tańszy model?

Skomentuj

Myślę, że Phenom X4 955 + AsRock (AM3) i do tego 6850 od Gigabyte (WindForce) - sam mam i bardzo chwalę.

Skomentuj

Jak chcesz Intela, to po co tak droga płyta, nie podkręca się, więc po co przekombinowywać. http://www.morele.net/plyta-glowna-a...ev-3-0-385591/ a zaoszczędzone srebrniki dołożyć do 6870
                                  Z dyskiem bym się wstrzymał; tak jak piszesz. Pomęczyć się kilka miesięcy na starym, może lipiec/sierpień ceny zrobią się bardziej nabożne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                                    Phenom X4 955 + AsRock (AM3) i do tego 6850 od Gigabyte (WindForce)
                                    Phenom II x6 + Gigabyte i Radek HD 6950 ASUS - sam mam i chwalę ;D warto dołożyć do dysku SSD ja nie mam i przez to komp mi zamula ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                                      Myślę, że Phenom X4 955 + AsRock (AM3) i do tego 6850 od Gigabyte (WindForce) - sam mam i bardzo chwalę.
                                      Hmm, ten Phenom 955 jest słabszy od 960T, a ten z kolei wydaje się być nieco słabszy od i3-2120... może nie do końca, z konfrontacji i3 vs 960T ciężko wyłonić zwycięzcę, Intel jest lepszy fabrycznie, AMD po OC...

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      Jak chcesz Intela, to po co tak droga płyta, nie podkręca się, więc po co przekombinowywać. http://www.morele.net/plyta-glowna-a...ev-3-0-385591/ a zaoszczędzone srebrniki dołożyć do 6870
                                      Ta płytka ma niższe maksymalne taktowanie RAMu, ale to nie powinien być problem. Natomiast gdzieś czytałem, że do i3 polecają płyty z chipsetem P67, ale nie wiem co o tym sądzić. 6870 są już sporo droższe, nie wiem czy nie lepiej kręcić 6850, ma więcej zapasu a ponad stówkę tańsza (nawet do 200zł w zależności od producenta).

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                      Phenom II x6 + Gigabyte i Radek HD 6950 ASUS - sam mam i chwalę ;D warto dołożyć do dysku SSD ja nie mam i przez to komp mi zamula ;/
                                      Górna granica cenowa to 2000zł, w cenie samo pudło, bez systemu, myszek, itp, itd.
                                      I tak już przekroczyłem budżet więc to nie wchodzi w grę, ale opcja nie powiem, fajna
                                      Co do SSD to raczej jeszcze się pomęczę na starym HDD, poczekam z zakupem pamięci na "lepsze czasy" :P

Mieliście jakąś styczność z morele.net? Ewentualnie coś innego, byle był możliwy odbiór we Wrocławiu, i ceny przystępne

Skomentuj

Ja za swojego "zgobka" zapłaciłem 2500zł :) 600W zasilacz, phenom x6 (6 jajek) 4 GB ramu, Radeona 6950 ASUS, dysk 1 TB, nagrywarkę DVD, i obudowę... plus potem pierdoły w stylu myszy i klawiatury bzzzprzewodowej, win oczywiscie 7 64bit...

Mieliście jakąś styczność z morele.net?
                                        Miałem z nimi raz stycznosć zamawiałem u nich kartę dźwiękową do lapka odbiór osobisty w Krakowie.... zanim otrzymałem kartę to chyba z 10 telefonów do nich że zamawiam i kiedy odbiór.. jedna osoba mówiła ze jest na stanie, i odbiór wtedy i wtedy potem dzxwonia ze nie ma jednak na magazynie i muszą ściągać ale ostatecznie się udało i karta do dzisiaj śmiga :)

Obecnie jak cos szukam to komputronik

Skomentuj

Czaruję...
                                        X