Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybielanie pożółkłego plastiku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybielanie pożółkłego plastiku.

Czy szanowni koledzy maja w tym temacie doswiadczenie, ktorym mogliby sie podzielic? Ostatnio wzialem sie za moje stare komputery i testuje 15% wode utleniona w kremie ( fryzjerska chemia ). Efekty sa calkiem niezle ale nie uzywam lampy UV.
    Macie jakie swoje patenty na szybki i skuteczne dzialanie?

rozpuszczalnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi Zobacz posta
      rozpuszczalnik
      Bez zartow prosze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi Zobacz posta
        rozpuszczalnik
        Co ty opowiadasz.

Pogromco, kup bardzo lekko ścierną pastę polerską do lakierów, włąściwie mleczko. Starą koszulkę bawełnianą znajdziesz w domu, będzie git.
        Jesli jest to plastik lub inne tworzywo sztuczne.

Skomentuj

Nie nie. Takich metod sie nie uzywa, zadnej mechanicznej. Tylko chemiczna, perhydrol, rozcieczony zwany woda utleniona.

Generalnie dziala dobrze, ale chcialbym przyspieszyc proces o ile to mozliwe.

Akutalnie zrobilem cos w rodzaju "inkubatora" hehe. Duzy karton wylozony od srodka folia alu, od gory swieci zwykla zarowka 60-100w. Wybielanie trwa roznie. Od kilku do kilkunastu, kilkudziesieciu godzin. Bardzo duze znaczenie ma temperatura otoczenia. Zarowka bardzo ladnie podgrzewa powietrze w kartonie lecz powoduje dosc szybkie wysychanie kremu. Podobnie jest przy wybielaniu na sloncu. W lecie przy mocnym sloncu przebiega to szybko, promienii UV jest duzo, co przyspiesza proces wybielania. Temperatura jest wysoka przez co krem wysycha szybko i trzeba go nakladac prawie co godzine.

Zastanawiam sie czy zakup swietlowki UV przyspieszylby proces wybielania. Nie wiem czy wazniejsze jest cieplo czy promienie UV, bez ktorych plastik tez sie wybiela. Poza tym nie wiem czy warto wydac kilkadziesiat zl na swietlowke UV w sumie nieduzej mocy. Nie wiem czy to faktycznie przyspieszy proces bez generowania temperatury, a co za tym idzie wysychania kremu.

Skomentuj

Bardzo skutecznie wybiela niektóre plastiki Domestos

Skomentuj

Kup sobie w lidlu odplamiacz z rozpylaczem W5.
              http://www.pierzlepiej.pl/oryginalny...acturers_id=29
              Przeprosiłem ostatnio moją starą drukarke, teraz wygląda jak nówka.
              Popsikaj na szmatke i trzyj, potem wilgotna ścierka i zetrzyj preparat.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                Przeprosiłem ostatnio moją starą drukarke, teraz wygląda jak nówka.
                Moze po prostu wyczysciles ja z brudu? :P Zolty 20 letni plastik to nie to samo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Nie nie. Takich metod sie nie uzywa, zadnej mechanicznej.
                  Szybko idzie, i nie mechanicznie tylko ręcznie ;-)

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                  Środek bardzo agresywny w dodatku może porysować powierzchnię.

Skomentuj

W sklepie dla myśliwych kup sobie środek do czyszczenia czaszek zwierzęcych bardzo ładnie wybiela kości więc i z plastykiem da sobie rade

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Szybko idzie, i nie mechanicznie tylko ręcznie ;-)
                      Ciekawe jakbys tym sposobem "wybielil" kazdy klawisz pozolklej klawiatury? nie niszczac naklejek :) na

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Napisał KAPRINT

Środek bardzo agresywny w dodatku może porysować powierzchnię.
                        Myłem nim wiele rzeczy np. ramy okienne z PCV, które zrobiły się znowu białe.
                        Jest to żel bez dodatków ściernych, żrący (z dodatkiem chloru) więc należy używać rękawiczek i chronić oczy.
                        Trzeba pamiętać o szybkim zmyciu wodą. Poza tym zawsze należy zrobić próbę, gdzieś w niewidocznym miejscu.

Skomentuj

Macie jakie swoje patenty na szybki i skuteczne dzialanie?
                          Piaskowanie lub szkiełkowanie :)

Skomentuj

Jeśli chodzi o działanie nadtlenku wodoru to światło UV, a nie ciepło przyspiesza proces wybielania. Doradzam zastosowanie lamp UV.

Skomentuj

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                              Jeśli chodzi o działanie nadtlenku wodoru to światło UV, a nie ciepło przyspiesza proces wybielania. Doradzam zastosowanie lamp UV.
                              Wszyscy tak pisza i pewnie tak jest. Robilem probe wybielania na powietrzu w sloncu kilka godzin oraz to samo w piwnicy pod zarowka. Roznica byla ogromna na korzysc zwyklej zarowki. Chyba ze zwykla zarowka poza zwyklym swiatlem generuje tez UV? Ale watpie... Moim zdaniem to cieplo zrobilo wieksza robote niz samo swiatlo.

Skomentuj

Głównie ciepło - w jakichś 90%. Ten związek chemiczny jest formą któtkożyciową. Żarówka generuje UV ale w wąskim zakresie spektralnym, oraz jest ono zbyt słabe aby znacznie wpływać na proces powstawania wolnych rodników tlenowych z ditlenku diwodoru.
                                Rozrzedź tę pasę do włosów (ona zawiera około 10~12% H2O2), w mniej gęstym roztworze będzie dużo wydajniejsza. I ogrzewaj mocno, wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów w cieczach maleję, więc ta papka będzie "szybciej działała" ze wzlędu na szybsze oddawanie tlenu aktywnego do plastiku oraz niestety otoczenia.Ale efekt na pewno będzie dużo lepszy.
                                Promienie UV z koleji powodują "zcinanie" wypełniacza który jest dodawany do pasty do rozjaśniania włosów, więc słońce nie wskazane im.

Skomentuj

O! Czyli dobry kierunek mialem z tym cieplem. Mam krem 15% czy mozna go rozcieczyc w proporcjach 1:1 ? Litr wody i litr kremu? Za uwazylem tez, ze nie jest dobrze gdy warstwa kremu jest gruba, zdecydowanie lepiej dziala gdy jest stosunkowo cienka i czesto sie ja poprawia, dokladajac troszke nowej porcji.
                                  I jeszcze jedno pytanko. Czy to prawda, ze przechowywany w szkle traci swoje wartosci? Troche to dla mnie dziwne by bylo, bo przeciez perhydrol jest dostepny w typowej, brazowej butelce ze szkla.

Skomentuj

Czy to prawda, ze przechowywany w szkle traci swoje wartosci? Troche to dla mnie dziwne by bylo, bo przeciez perhydrol jest dostepny w typowej, brazowej butelce ze szkla.
                                    Albo w plastikowej butelce. Z tym szkłem chodzi o te nieprzezroczyste, które hamuje dostęp światła

Skomentuj

Czy to prawda, ze przechowywany w szkle traci swoje wartosci? Troche to dla mnie dziwne by bylo, bo przeciez perhydrol jest dostepny w typowej, brazowej butelce ze szkla.
                                      Trochę tak, a proces który jest za to odpowiedzialny to ten sam który obserwujesz w wodzie z CO2 jak na ściankach nawet zamkniętej butelk osadza się bąbelkami i po odkręceniu butelki one uciekają, a szkło jest ciemne ze względu na dużo lepszą absorpcje widzialnego spektrum i UV, oraz przedewszystkim IR która by w bardzo szybkim stopniu spowodowała rozkład.

Proporcje nie są tutaj najważniejsze, to musisz "wyczuć" kiedy ta pasta będzie na tyle żadka że nie będzie spływała z elementów.

Za uwazylem tez, ze nie jest dobrze gdy warstwa kremu jest gruba, zdecydowanie lepiej dziala gdy jest stosunkowo cienka i czesto sie ja poprawia, dokladajac troszke nowej porcji.
                                      To już metoda prób i błędów, w tym Ci nie pomogę mógłbym gdybać, ale to by nie miało wiekszego sensu :P

Skomentuj

środki typu Javel i Breff świetnie wybielają stare plastiki, ogólnie silne środki chlorowe, domestos to pikuś, można powiedziec ze to kret tylko ładnie pachnący.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X