Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakupy na ebay: cło i vat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakupy na ebay: cło i vat

Witam.

Chciał bym dokonać zakupu poprzez ebay spoza krajów UE, a dokładniej to z Chin . Taki zakup wychodzi dużo taniej niż w Polsce, tylko nie wiem do konca jak wygląda sprawa z cłem i VATem. Z tego co wyczytałem ( o ile nic sie nie zmieniło) paczki do wartości 150Euro są zwolnione z cła, ale z VATu juz nie koniecznie. Jak wygląda to w praktyce? Czy Vat jest nakładany na wszystkie przesyłki zza granicy?

Jak wygląda spraw bezpieczeństwa przy zakupach poprzez ebay, oraz transportu z dalekich zakątków? Co w przypadku gdy paczka np. zaginie, jakie sa szanse na odzyskanie pieniędzy?

Łukaszy zalezy konkretnie co i jak wysle sprzedawca. Kupowałem z HK negatywy fotograficzne oznaczone jako 10-20 Funtów przeszło bez cła

Skomentuj

Jak paczka zaginie to nie licz na nic, chyba, że sprzedawca się zlituje.

Co do cła to różnie bywa, ostatnio kupowałem Audiotrak Maya U5 na ebayu z Korei Południowej i dostałem pismo, że paczka została zatrzymana przez urząd celny i mam pokazać skan dokumentów (dowód) i dowód zakupu więc wysłałem im na maila śmieci typu zdjęcia z aukcji z ebaya, paypala no i sam link na aukcję dopisując na końcu, że w Polsce nie dałem rady jej kupić dlatego kupiłem tam i nie oclili jej, tj. była jasna wartość 60$ napisana a paczce ale przyszła nie za pobraniem czyli bez naliczonego cła (a powinno być około 60 zł).

Skomentuj

kupuj paypalem

Skomentuj

Też jestem ciekaw szczegułów takich zakupów.
          Mam na oku daca i mini wzmacniacz z hong-kongu.
          Niby pienądze na paypalu są bezpieczne przez 45 dni, a przesyłka będzie szła ok 6-8 tygodni do polski.
          I co dalej?

Skomentuj

Z clem to jest loteria bo moja maya rowbiez przyszla bez naliczonego cla ale juz wiele osob mialo doliczone kilkadziesiat zl cla. A co najgorsze kosst karty zawsze jest taki sam a clo walili jak im sie podoba. Sporo o tyk czytalem w necie. A ja zastanawiam sie nad taka zabawka bo u nas prawie 600
            m.ebay.com/Pages/ViewItem.aspx?emvAD=800x284&emvcc=0&nborh=http%3A% 2F%2Fwww.ebay.com%2Fsch%2Fi.html%3F_nkw%3Dleatherm an&nbpr=1.5&ebayref=http://www.ebay.com:80/itm/Leatherman-830674-Charge-ALX-18-Tool-Stainless-Steel-Utility-knife-Nylon-Sheath-/120865894938?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c242b 321a&autoredirect=off

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              a przesyłka będzie szła ok 6-8 tygodni do polski.
              "Europe: 10-20 business days." wysyłka również z honk kongu. 6 tygodni to chyba przesada, no chyba ze tyle wychodzi w praktyce.

Z tego co wyczytałem to jeśli paczka ma "tracking number" to w razie jej zaginiecia mamy niemal 100% pewnosc odzyskania pieniedzy.

.3lite, a vat Ci doliczyli??

Skomentuj

Ja kupowałem z Chin na ebay'u dwie płytki z armem i debugerami do nich. Koszt paczki wyszedł ok 200 dolarów. Magiczny stempelek "birthday gift" i przeszło bez cła.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, a kupowałeś od prywatnego sprzedawcy, czy od jakiegos sklepu internetowego??

Skomentuj

taaa raczej pic, pod cło idzie praktycznie każda paczka którą celnik na oko oszacuje że jest coś warta
                    do mnie w miesiącu przychodzi kilka paczek z pierdółkami typu 3frezy, pokrowiec do telefonu, żarówki led i takie paczki są dla nich bezwartościowe i idą bez cła
                    a jak widzą ciężar i wielkość to już inna kategoria na nie nie ma myków choćby wartość na paczce była 1$, gift i inne pierdoły - pismo do domu co jest w paczce, gidzie i od kogo kupione, za ile, skan przelewu itp... procedura

co do wielkości cła i vatu to nie wiem na jakiej podstawie oni je obliczają ale za każdym razem co innego

czas wysyłki - ekonomiczna do miesiąca jest w domu, najczęściej 3 tygodnie

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                      LuSzTi, a kupowałeś od prywatnego sprzedawcy, czy od jakiegos sklepu internetowego??
                      od sklepu...
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie dajcie sobie cla wrzucic jak wartosc przesylki oraz jej zawartosci jest ponizej 150 czy tam 200Euro. Probuja tak wyciagnac dodatkowe pieniadze. Ja juz zamawialem z Chin niejedna rzecz i poki co do tej pory udawalo sie bez podatku Po prostu nie wolno brac nic kurierem ani z zadeklarowana wartoscia. Ryzyko zgubienia takiej paczki w Chinach jest bliskie zeru, natomiast juz u nas w kochanej Polsce moze sie "zgubic" :)

Skomentuj

http://www.ebay.pl/itm/New-design-S-...item2ebb87b46d
                          O to mi się rozchodzi.
                          Przesyłka: France / Spain / Germany/ Eastern Europe - may take up to 6-8 weeks due to strict Custom Inspection.

---------- Post dodany o 08:52 ---------- Poprzedni post o 08:51 ----------

A może ktoś by mi to kupił?
                          Oczywiście , nie za darmo.

Skomentuj

Ja miałem historię że nie tyle paczka się zgubiła co ją cofnęli na granicy w ChRL i poszła z powrotem do nadawcy.
                            W ten spoób na ekonomiczną paczkę czekałem 7 tygodni.

Cło i Vat:
                            - do 45€ / 60$ nie płacisz za cło ani Vat
                            - 45-150€ płacisz Vat, cło możesz zapłacić ale nie musisz zależy od celnika i twojej wiedzy

Jak to się ma do rzeczywistości - ta pierwsza stawka obowiązuje jeśli nie kupujesz masowo tylko na własny użytek.
                            Jak wyślą ci list z powiadomieniem że masz złożyć dokumenty zakupu to nie masz wpływu na to ile za co ci policzą dowiesz się dopiero jak przyjdzie paczka za pobraniem... chyba że załatwiasz sprawę osobiście w UC.

---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post o 10:52 ----------

Mogę ci kupić, jak latasz blisko tychów to możesz sobie nawet odebrać.
                            Mam trochę waluty w PayPalu :]

Ale może szczegóły na PW.

Skomentuj

Jesli kupuje na własny użytek i paczka nie przekracza wartości 150Euro, a dowala mi cło, to moge sie odwołać od decyzji UC??
                              Powtarza sie tu temat zadeklarowanej wartości przesyłki przez sprzedającego. Czy każdy sprzedający wysyłający przesyłki za granice ma obowiązek okreslić wartość paczki, czy np. po zakupie mam poprosić sprzedawce o taka deklaracje, w celu uniknięcia niepotrzebnych problemów czy opóźnień??

Skomentuj

Sprzedawcy ChRL przeważnie zaniżają wartość.
                                U nich chyba jest to obowiązek bo na wszystkich paczkach jest podana wartość.

Tak czy siak jaka by nie była w Polsce pójdzie do ciebie list z prośbą o wysłane optwierdzenia zapłaty za przedmiot i adres do aukcji lub sklepu z przedmiotem.

Możesz się odwołać pisząc że przedmiot jest na tylko twój użytek, nie będziesz nią handlował/sprowadzał w większych ilościach.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                                  .3lite, a vat Ci doliczyli??
                                  Ani vatu ani cła i to jest najciekawsze bo paczkę przechwycili i mi ten list wysłali abym powiedział co jest w paczce, jaka cena itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X