Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Laptop - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Laptop - problem

witam. pewnie 10lat temu nie mialbym problemu, dzis niestety jestem nie na czasie
    mam problem z laptopem:
    jest to ACER ASPIRE 3820TG (i5 - 480m 2,66gh, 6gb ram, ... dysk WD500gb)
    ma on ok 14-15miesiecy.
    od 2-3 zaczal mulic, najpierw delikatnie, pozniej za kazdym razem gdy odpalalem DC++ wystarczylo ze jedna osoba cos sciagala odemnie to ruch myszka trwal kilkanascie senund, po zamknieciu aplikacji momentalnie powracal do normy, pozniej zaczal mulic coraz czesciej, zaczal sie wolniej uruchamiac, i praca stawala sie nieznosna.
    zrobilem RECOVERY system, wszystko od zera (tylko na partycji systemowej) i ogolnie jest lepiej, ale wciaz poitrafi przymulic przy niewymagajacych aplikacjach.
    ja stawiam na HDD, moze ktos moglby mi pomoc zdiagnozowac i rozwiazac problem? jeszcze chwila i kupie SSD:)

Jak dysk, to możesz go zeskanować HD Tune na bad sektory.
    Mi w lapku kiedys brakowało jakiegoś sterownika (nie pamietam teraz od czego) i zawsze po uruchomieniu sprzętu muliło go strasznie - więc może spróbuj zrobić update sterów.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

masz pewnie win7?nie myle sie? ol lubi sam zrobic sobie update po którym komp zwolni. To częsty problem ze sterami od HDD i to pierwsze miejsce w które bym celował. Mi tez wolno chodzi roczny laptop. Na początku siódemka chodziła jak błyskawica a teraz ........dramaturgia. Ale lenistwo zwycieza i nie chce mi sie roobic formata poki co. Ostatnio pomogło troche defragmetowanie i CCleaner

Skomentuj

defragmentacje robie systematycznie, wlasnie sprawdzam HD tune, a srerowniki od hdd raczej nowe nie sa, tylko te z przed kilkunastu miesiecy.
        bylem juz na tyle zdesperowany ze postawilem od nowa system i jest nieznacznie lepiej...;/

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

brzydko...

Skomentuj

ten sam program skanuje na bad sectory, sprawdź.

Skomentuj

A ja bym stawiał na przegrzewanie się procesora i wymianę pasty. Sprawdź temperaturę procka tym programikiem EVEREST Ultimate Edition

Skomentuj

bad sektorow HD tune nie pokazuje, a temp procka juz sprawdzam

Skomentuj

Rzuć w Google hasło "hd tune poszarpany wykres". Znalazłem m.in. to: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=172337. Kiedyś na jakimś forum widziałem podobny wykres, kojarzę go dosyć dobrze, było tam też rozwiązanie. Niestety nie potrafię znaleźć tego tematu.

Skomentuj

Ja proponuję zacząć od porządnego wyczyszczenia wentylatora. W większości przypadków załatwia sprawę :)

Skomentuj

tak jak mowiliscie, sprawdzilem temperature! momentami dochodzi do 100*C, a najlepsze jest to ze raz w miesiacu czyszcze sprezonym powietrzem!
                    czy mam rozebrac kompa i dac nowa lepsza paste pod radiator?

Skomentuj

Mhm
                      .......................
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

zdecyduj sam, czy chcesz sie bawić, może jeśli laptop jest na gwarancji warto odesłać go do serwisu?

Skomentuj

Jak byś zmieniał sam pastę to polecam IC DIAMOND 7 CARAT bardzo dobra pasta.

Skomentuj

To ja od siebie: Zalman ZM-STG1
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

mm wysczyscilm dobrze kompa (poki co bez nowej pasty) i temp mam max 63*C, komputer wciaz MULI!! czy temp za wysoka czy jednak przyczyna lezy gdzie indziej?

Skomentuj

Temperatura o wiele za duża, powinno być 35-50 stopni bez obciążenia. Przy 90-100 stopniach krzem z procesora może zostać uszkodzony, być może twój się uszkodził. Spróbuj jeszcze inne metody, a jak nie to odsyłaj na gwarancję.

Skomentuj

bralem na firme, gwarancja 12miesiecy wiec lipa;/
                                  warto dac do autoryzowanego serwisu ACER czy poszukac kogos u siebie w miescie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                                    Przy 90-100 stopniach krzem z procesora może zostać uszkodzony
                                    Etam. Wzrost temperatury jedynie zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia. To nie jest tak ze jak przekroczy jakąś temp. to od razu się spali :)

Pokaż jeszcze SMART-a dysku :)
                                    Nie sądzę żeby to była wina temp. Może to wina jakiegoś sterownika ciężko powiedzieć. Mogą być też kondensatory ale to mało prawdopodobne chyba że acer mocno oszczędził i wsadził jakiś badziew.

Skomentuj

Hmm, żeby wykluczyć oprogramowanie ja bym jeszcze spróbował zainstalować czystą instalację systemu tzn Windows+niezbędne sterowniki ale nie z recorvery. Często masz wrzuconych tam wiele zbędnych programów które jednak obciążają system.

Skomentuj

Próbowałeś odpalać jakiś system live CD? Jeżeli będzie chodzić OK to można wykluczyć resztę a dysk uznać za winny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X