Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porady przy składaniu paczek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
    A co myslicie o tej wełłnie mineralnej?
    Ciężko cokolwiek powiedzieć na ten temat, bo w aukcji podane są tylko parametry cieplne - czyli w przypadku wytłumienia kolumn raczej nieprzydatne. Co prawda na ich podstawie można wnioskować gęstość tej wełny - czyli parametr już coś nam mówiący - ale nie będzie to jednoznaczne. Ale nawet na podstawie gęstości ciężko stwierdzić, czy dana wełna będzie dobra do wytłumienia kolumn, czy nie. Jeśli ta gęstość okaże się niewystarczająca - zawsze możesz wełnę "ugnieść" w kolumnie.

niby jakaś lepsza, mniej pyląca
    Poruszyłem "problem" nieco wyżej.

niby jakaś lepsza
    Jeśli coś ma lepsze parametry niż większość odpowiedników dostępnych na rynku, a do tego jest sporo tańsze - gdzieś musi być haczyk
    Poza tym ta konkretna wełna wcale nie ma dobrych parametrów (cieplnych - bo tylko takie zostały podane).

Skomentuj

Przyznam po cichy, że właśnie na Twoją wypowiedź liczyłem.

Szukałem troche w internecie o tych matach, ale jedyne co znalazłem to własnie tego typu opinie na forach internetowych. ta powyższa pochodzi z http://www.audiocar.pl/forum/printvi...6829007c0c8078 O weglowodorach aromatycznych kilka razy było wspomniane w tematach na elektrodzie, wiec uznałem, że chyba coś jest na rzeczy.

Ciop pisze wprost:
      Liczne badania toksykologiczne i epidemiologiczne wskazują na wyraźną zależność pomiędzy ekspozycją na te związki a wzrostem ryzyka powstawania nowotworów.
      http://www.ciop.pl/5834.html

W związku z tym określenie "maty bitumiczne" jeszcze nie mówi nam jednoznacznie jakie jest ich pochodzenie - trzeba by to było sprawdzić w kartach katalogowych konkretnych produktów. Podejrzewam, że będzie to coś asfaltopochodnego z dodatkiem licznych plastyfikatorów zmieniających w konkretny sposób ich właściwości fizyczne.
      Jesli chodzi o zwykłe maty bitumiczne miałem na mysle takie tanie boll - http://allegro.pl/listing.php/search...ring=maty+boll Wątpię, żeby maty sprzedawane za 5 zł szt były produkowane ze szlachetnych surowców (żeby nie powiedzieć "skoro to takie tanie to musi być najgorsze g****")

Określenie "wyroby asfaltowe" również nie stwierdza nam jednoznacznie, że są to wyroby pochodzące z odpadów przeróbki ropy naftowej (czyli tych rzekomo rakotwórczych) - bo przecież istnieje też asfalt naturalny. Dodatkowo nie wiem czy akurat asfalt ropopochodny jest rakotwórczy (mógłbyś podać źródło zacytowanej informacji?). Dzisiaj ogromna większość pap stosowanych w budownictwie to właśnie papy asfaltowe - a w kartach produktów raczej nie jest określone jakiego pochodzenia jest to asfalt. Gdyby były rakotwórcze, to z pewnością nie były by dopuszczone do stosowania w budownictwie - nie wiem jak ma się to do przemysłu samochodowego, ale zapewne sytuacja jest podobna.
      To też ciekawa kwestia. należy tylko zauważyc, że dekarz pracując z papą układa ją na świeżym powietrzu. Papa/mata bitumiczna zamknieta w kolumnie moze uwalniac swoje trujace czasteczki przez BR przez dlugi czas do pomieszczen zamknietych (pokoj).

Czy z portu BR unosi się tego "pułu wełnianego" na tyle dużo, żeby był szkodliwy? Nie wiem, podejrzewam, że nie. Choć przyznam, że wolałbym wełnę w takim zastosowaniu zamknąć w jakimś kokonie z "lekkiej dzianiny".
      Ja w ogole nie wkladalbym welny mineralnej. Sa przeciez filce, welny owcze, etc, to welne mozna sobie darowac, nie jest niezbedna. Dla mat bitumicznych jedyną alternatywe widze w matach innego typu (butylowych?). Wiem, ze mozna usztywnic konstrukcje jeszcze bardziej (i w domysle olac te cale maty), ale przeciez maty maja byc wisenka na torcie, redukujaca drgania juz sztywnej konstrukcji.

Jesli chodzi o samochod - porównałbym to do sytuacji z dachem - mamy ciągły przewiew (dotyczy mat załozonych pod maska, co do tych w drzwiach, to juz sytacja jest bardziej podobna do kolumny).

Generalnie wydaje mi się, że temat mat butylowych jako alternatywę dla mat bitumicznych warto "ugryźć". Podejrzewam, że można by również znaleźć takie maty butylowe bez przedrostków typu "audio" - pewnie będą nieco tańsze
      Ale jak to ugryzc w domowych warunkach? Nie mamy specjalistycznych warunkow i narzedzi do pomiarów. W inny sposob nie wyobrazam sobie tego porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        A jak jest ze szkodliwościa materiałów tłumiących do kolumn?

Gdzieś czytałem, że maty bitumiczne (i papa, która ma podobne własciwosci tłumiace) jest rakotwórcza. Na niekótrych forach piszą, ż eto prawda, na innych że nie - jakie jest wasze zdanie na ten temat?
        Może coś w tym jest, bo odkąd wytłumiłem drzwi, zachorowałem na dziwną chorobę, co się zwie "pogoń za króliczkiem"...
        A tak na poważnie, butyl ani alu nie zawiera substancji rakotwórczych a z tego maty są zrobione.

Skomentuj

Może moje pytanie jest banalne , ale zastanawiam się w jaki sposób zamocować głośniki do obudowy .
          Myślałem o takich śrubkach :

http://allegro.pl/sruby-glosnikowe-m...274740733.html

Tylko przy częstym odkręcaniu i ponowny skręcaniu już nie będą tak trzymać jak na początku.
          Na pewno będę eksperymentował z wytłumieniem komory GDN i stąd moje obawy .
          Czy lepiej zastosować coś takiego + śruby imbusowe :

http://allegro.pl/nakretki-wbijane-m...243659182.html

Skomentuj

sam sobie odpowiedziałeś, skoro masz zamiar wielokrotnie wkręcać i wykręcać

Skomentuj

Ale jak to ugryzc w domowych warunkach? Nie mamy specjalistycznych warunkow i narzedzi do pomiarów. W inny sposob nie wyobrazam sobie tego porównać.

A co myślicie o gumie jako wytłumieniu ? Albo guma nie zwulkanizowana, konsystencją bardzo przypomina papę termozgrzewalną. Ewentualnie różne szczeliwa budowlane (masy kauczukowe, Sika coś takiego produkuje, tylko że niestety powoli przestaje być "niedrogo").

Skomentuj

Dzięki też tak myślałem .
                Teraz trochę inne pytanie ile tak mniej więcej mam kupić lakieru do forniru .
                Kolumny to DIY Fx-200 fornir to modyfikowana wenga a lakier pewnie będzie Półmat z hartzlack (0,75)
                Malować będę albo pęzlem lub wałkiem 2 góra 3 warstwy , dwie kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
                  Kolumny to DIY Fx-200 fornir to modyfikowana wenga a lakier pewnie będzie Półmat z hartzlack (0,75)
                  Malować będę albo pęzlem lub wałkiem 2 góra 3 warstwy , dwie kolumny.
                  policz sobie powierzchnię, którą będziesz lakierował i przeczytaj na puszce z lakierem, chyba zawsze jest podane ile m2 możesz jedną puszką pokryć... podejrzewam, że jedna puszka 0,5l to jeszcze z połowa zostanie. Pędzla nie polecam, ze względu na włoski, które lepią się do kolumn, chociaż i tak warto przeszlifować, więc nie jest to aż tak mega uciążliwe. W każdym razie ja nie będę już pędzlem lakierował...

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                    policz sobie powierzchnię, którą będziesz lakierował i przeczytaj na puszce z lakierem, chyba zawsze jest podane ile m2 możesz jedną puszką pokryć... Podejrzewam, że jedna puszka 0,5l to jeszcze z połowa zostanie. Pędzla nie polecam, ze względu na włoski, które lepią się do kolumn, chociaż i tak warto przeszlifować, więc nie jest to aż tak mega uciążliwe. W każdym razie ja nie będę już pędzlem lakierował...
                    Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
                    dzięki też tak myślałem .
                    Kolumny to diy fx-200 fornir to modyfikowana wenga a lakier pewnie będzie półmat z hartzlack (0,75)
                    malować będę albo pęzlem lub wałkiem 2 góra 3 warstwy , dwie kolumny.
                    ja polecam transparentne lakiery samochodowe w sprayu:) malowac wałkiem lub pedzlem to mozna altanke. Jezeli powierzchnia jest dobrze wyszlifowana a fornir gładki to 600ml(duża puszka) starczy na jedna podłogówke. Ostatnio malowałem tak małe monitorki to na kazdym 6warst połozyłem jedną puszką 600ml a było to wenge classic.

Skomentuj

A tak na poważnie, butyl ani alu nie zawiera substancji rakotwórczych a z tego maty są zrobione.
                      A te najtansze boll? Tez nie sa szkodliwe? One chyba nie sa butylowe tylko "bitumiczne".

Skomentuj

A te najtansze boll? Tez nie sa szkodliwe? One chyba nie sa butylowe tylko "bitumiczne".
                        Nie no bez jaj, raczej wtedy nie były by przecież dopuszczone do sprzedaży :) Przy stopieniu ich opalarką nie śmierdzą jak asfalt, są praktycznie bezwonne.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                          malowac wałkiem lub pedzlem to mozna altanke.
                          Paweł S. i Q pisali już że pędzlem lub wałkiem można uzyskać dobry efekt a stosując lakiery o małej gęstością np. Hartzlack ślady po pędzlu lub wałku mogą być niezauważalne .

Skomentuj

A warto dawać te maty z aluminium?

Mam zamiar zrobic miks - butyl i bitmuincze i zastanawiam sie czy jeszce dawac te z aluminium...

Skomentuj

A warto dawać te maty z aluminium?
                              Do kolumn nie bardzo, właściwości tłumiących praktycznie nie poprawiają, tyle co chronią maty przed ciepłem, oraz pękaniem.

Co do miksu - nie polecam takiego, lepiej wziąć np. GMS 06XL (gruba jest), ew. STP gold, a na to np. gotowy sandwitch GMS 03. Lub piankę STP 10.

Skomentuj

Do kolumn nie bardzo, właściwości tłumiących praktycznie nie poprawiają, tyle co chronią maty przed ciepłem, oraz pękaniem.
                                Dlatego wolałem zapytac:)

Co do miksu - nie polecam takiego, lepiej wziąć np. GMS 06XL (gruba jest), ew. STP gold, a na to np. gotowy sandwitch GMS 03. Lub piankę STP 10.
                                Tylko zastanawiam sie na ile to jest oplacalne.

8 sztuk najzwyklejszej boll/app + 1 sztuka http://allegro.pl/sinuslive-alubutyl...291607383.html kosztowałyby mnie 71 zł.
                                Daje to łączną powierzchnie 1,25m2

To w podobnej cenie wychodzi http://allegro.pl/gms-06-mata-maty-w...279421132.html - tylko tu jest powierzchnia 0,36m2.

I tu pytanie - czy lepsza mata o mniejszej powierzchni będzie lepiej tłumiła drgania ścianek?

-------------------------------------------------------------------------------
                                a na to np. gotowy sandwitch GMS 03. Lub piankę STP 10.
                                Ale to raczej jako typowe wytłumienie, bo wibracji przecież to nie pochłania?

Mnie najbardziej zależy na zminimalizowaniu drgan obudowy, bo powierzchnia frontu bedzie dość duża (>24cm). A przy okazji - te maty lepiej tłumią niż standardowo polecany filc? Jeśli tak to lepiej tłumią średnie częstotliwości czy zakres <500 hz?

--------------------------------------------------------------
                                Gdzie należy dać grubsza warstwe absorubująca - na front gdzie sa glosniki czy na tyl gdzie bezposrednio pada energia fali dzwiekowej?
                                Last edited by tomq88; 27.04.2012, 22:08.

Skomentuj

Tylko zastanawiam sie na ile to jest oplacalne.
                                  Jeżeli wartość głośników jest przynajmniej 10x większa niż to co miałbyś wydać na maty, to owszem warto. APP/boll nie są aż takie złe, i w domu się sprawdzą, jednak GMS czy STP oferują lepsze właściwości tłumiące - są po prostu twardsze.

Owszem, pianki bardziej sprawdzą się w samochodzie niż w domu - blacha jest dużo cieńsza i badziej wpada w różnego rodzaju wibracje, niż mdf 16mm. A pianki raczej odpychają tapicerkę, przez co ona także nie gra.

Liczy się gęstość maty na cm lub m kwadratowy - to Ci powie która będzie lepsza do Twojego zastosowania i lepiej usztywni tą małą ściankę którą nazywasz duża, chyba że jest wysoka.

Gdzie należy dać grubsza warstwe absorubująca - na front gdzie sa glosniki czy na tyl gdzie bezposrednio pada energia fali dzwiekowej?
                                  Ciśnienie w kolumnie jest w miarę równomierne, zwłaszcza zamkniętej i każda należy tak samo - ew tam gdzie jest głośnik, to ta płyta jest osłabiona przez dziurę na niego, lecz znowu kosz pełni rolę "usztywniacza" tej płyty. Jak to jest blaszak - dałbym dwie warstwy, jak jakiś stop czegoś, i kosz jest twardy, to bym olał 2 warstwy.

Skomentuj

Moge się mylić ale stosowanie mat to nie do końca stricte usztywnianie(w dosłownym znaczeniu) konstrukcji. Chodzi raczej o to stosujemy inny materiał o innej gęstości niz ścianki obudowy przez co zmienia się prędkość dźwięku w nich. Do usztywniania sa kratownice wewnątrz. W 2-3 parach kolumn stosowałem Zwykłe maty APP/Boll bitumiczne, dawały bardzo fajny efekt. Trzeba pamiętać ze w domu nie ma wahań temperatury, wiec złe właściwości tłumiące tych mat w skrajnych wartościach temp nie występują. Ostatnio wykleiłem dla testu obudowę mata GMS 02 i po wstępnych "zabawach i testach" sprawdzania poziomu drgań a co za tym idzie "grania ścianek" mogę powiedzieć ze bardzo fajnie tłumi. Nie ma pomiarów i trzeba by sprawdzić w jakich zakresach częstotliwości to działa. Osobiście szkoda mi byłoby kasy na jakieś bardzo drogie maty, APP/Boll czy to miękka czy twarda po 3 latach nie dawały oznak "zmęczenia" które podobno można zaobserwować w aucie.

Kiedyś dałem na forum ciekawy link do testu w którym pokazano skutecznośc róznych rozwiazań:
                                    http://www.picosound.de/D_gehmat.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                      Moge się mylić ale stosowanie mat to nie do końca stricte usztywnianie(w dosłownym znaczeniu) konstrukcji.
                                      Naklej sobie matę na laminowaną płytę LDF 3mm, odstaw aż mata się unormuje, i zobacz czy to nie usztywnianie :P Oczywiście, na grubszej płycie nie jest to tak widoczne, ale zawsze jakiś efekt daje. lecz czy pomijalny - na to najlepiej odpowiedzi szukać w swoim placebo :P

Z fizycznego punktu widzenia, każdy materiał jest podatny na jakieś rezonanse, i posiada własny rezonans. Cieńsza płyta prędzej wpadnie w rezonans, ale jeżeli na taką płytę nakleimy mate - np. 4mm grubości, to już jest to raczej liczone np. 8mm + 4mm mimo iż są z różnych materiałów to ogólna podatność na rezonanse spadnie. Za pewnie nie będzie na takim poziomie co płyty 12mm ale zawsze coś.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        Naklej sobie matę na laminowaną płytę LDF 3mm, odstaw aż mata się unormuje, i zobacz czy to nie usztywnianie :P
                                        Mówimy o naklejaniu na płyty >18mm, to nie CA gdzie "usztywniamy blachę". Jest to raczej zjawiko z pogranicza usztywnienia i wytłumienia. Na tak grubych materiałach sztywność całosci z fizycznego punktu widzenia wydaje mi się nie zmieni się znacząco. Podatność na tłumienie fali akustycznej raczej tak co widac z pomiarów które podałem wyzej. Ostatnio robiąc kilka skrzynek zastosowałem wiór 18mm, z zewnątrz HDF 3mm, w środku zwykła mate bitumiczną, i mozn odczuć sporą różnice drgań scianki na korzyśc takiego rozwiazania..

Skomentuj

Też jestem zdania, że w sumie taka mata na płyte 18mm to przerost formy nad treścią i praktycznie nic to nie zmieni. Tak jak mówiłem w budżetowych konstrukcjach olał bym sprawę, dopiero zaczął bym się tym interesować gdy koszt głośników jest przynajmniej 10x większy niż to co chcemy wydać na maty.
                                          To nie wiem co ja robię albo jaki mam MDF - mam skrzynkę zamkniętą pod xeteca g10xls który VD ma na poziomie 820L a więc ma co przepompować a zarazem jakieś ciśnienie wytworzyć, a ścianki 35x35x40 nie drgają po przy organoleptycznych oględzinach - w porównaniu do blachy samochodu która faluje jak statki na morzu :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X