Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porady przy składaniu paczek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Według tego wychodzi ze "najmocniej" scianki graja przy 400-1000Hz wiec w subie...

Skomentuj

No więc przyszła pora na zakup mat wygłuszających. Potrzebuję 2m2 mat, żeby wyłożyć elegancko wszystkie ścianki tak, jak jest w projekcie. Patrzałem na te maty GMS 06XL, ale aż przełknąłem ślinkę jak mi wyszło 350zł za maty. Myślę też o duecie GMS 02 i na to maty z filcem:
      http://allegro.pl/boll-bitumiczna-ma...301350735.html
      Wyszło by mi za to ~200zł i to jeszcze jestem w stanie przełknąć. Oczywiście wolałbym też taniej :), ale ma być porządnie. W projekcie (Hurricane z audohoby przypominam) są ścianki z MDF 12mm + 12mm sklejka. Ja robię MDF 19MM (kratownica również) i na to będzie jeszcze HDF 3mm. Dlatego chcę zrobić wygłuszenie w środku na beton. Przetworniki to 8 calowe seasy o wysokiej efektywności, a ja mam zamiar na nich solidnie grać. Doradźcie mi bo macie większe doświadczenie i mieliście w ręce te maty - warto robić kanapki? a może wrzucić tylko maty z filcem tak jak w oryginale???

Skomentuj

Daj bitumiczna miekką + filcowa jesli Ci to nie zmieni objętości. Nie kombinuj za mocno:) Jak sie boisz ze bedzie za słabo, to zamiast HDFu 3mm daj sklejke 5-6mm :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
          Daj bitumiczna miekką + filcowa jesli Ci to nie zmieni objętości.
          Te tańsze maty bitumiczne mają taką folię i boję się na to przyklejać matę filcową ze względu na wytrzymałość... A może faktycznie przesadzam?

Jak sie boisz ze bedzie za słabo, to zamiast HDFu 3mm daj sklejke 5-6mm
          nie mogę, bo już i tak te 3mm hdfu będzie powyżej wymiaru szerokości ścianki w oryginalnym projekcie. 3mm na stronę nie powinno wpływać na brzmienie, ale 6mm na stronę? poza tym jeszcze aspekt wizualny zostaje

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
            Te tańsze maty bitumiczne mają taką folię i boję się na to przyklejać matę filcową ze względu na wytrzymałość... A może faktycznie przesadzam?
            Ta folia chyba jest w tym celu

Skomentuj

Zerknijcie jeszcze tutaj:

http://www.paneleakustyczne.pl/panele/index.php

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
              a może wrzucić tylko maty z filcem tak jak w oryginale???
              jak w oryginale był filc - to musi być i u Ciebie. Filc ma bdb właściwości tłumiące - najprostszym przykładem będzie jak pójdziesz do samochodu, wyjmiesz z bagażnika ten dywan pod którym jest pewnie filc i przejedziesz się po trasie - zobaczysz ile ten głupi dywanik(raczej filc) daje. (pochłania)

Maty GMSa są grube, dlatego Ci je poleciłem. Ale w tym sklepie wychodzi to znacznie taniej, a im grubsza i gęstsza mata, tym lepiej spełni swoją role.
              Filc samoprzylepny można kupić osobno.

Ta folia chyba jest w tym celu
              Nie do końca, ale też do tego - to taki odpowiednik folii alu, który się nie bardzo sprawdza - przez to maty pękają jak nie są na płaskiej powierzchni. Ale na to można przykleić bezpośrednio matę filcową.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Nie do końca, ale też do tego - to taki odpowiednik folii alu, który się nie bardzo sprawdza - przez to maty pękają jak nie są na płaskiej powierzchni. Ale na to można przykleić bezpośrednio matę filcową.
                Pamiętaj proszę ze cały czas mówimy o płaskich powierzchniach w domowej kolumnie, która nota bene stoi w dość stałych warunkach temperaturowych:)

---------- Post dodany o 08:10 ---------- Poprzedni post o 08:09 ----------

Filc ma bdb właściwości tłumiące - najprostszym przykładem będzie jak pójdziesz do samochodu, wyjmiesz z bagażnika ten dywan pod którym jest pewnie filc i przejedziesz się po trasie - zobaczysz ile ten głupi dywanik(raczej filc) daje. (pochłania)
                A jak jest z pochłanianiem wody?? Mama ma Punto II które nie jest wytłumione moze warto pomyslec nad filcem tu i tam??

Skomentuj

Pamiętaj proszę ze cały czas mówimy o płaskich powierzchniach w domowej kolumnie, która nota bene stoi w dość stałych warunkach temperaturowych
                  To napisalem że na to(czyli na dechę w kolumnie) można przykleić bez obaw :)

A jak jest z pochłanianiem wody?? Mama ma Punto II które nie jest wytłumione moze warto pomyslec nad filcem tu i tam??
                  Filc odradzam stanowczo do miejsc gdzie jest duża wilgoć - czyli nie na drzwi i nie na podłogę. Na dach, do bagażnika, na nadkola owszem warto. Ale lepiej drzwi wytłumić, chociażby tym matoplastem lub app - wychodzi ok 48zł na parę drzwi na app, 80zł na matoplaście, 90zł na GMS 04, 150zł na STP.

Skomentuj

Filc odradzam stanowczo do miejsc gdzie jest duża wilgoć - czyli nie na drzwi i nie na podłogę. Na dach, do bagażnika, na nadkola owszem warto. Ale lepiej drzwi wytłumić, chociażby tym matoplastem lub app - wychodzi ok 48zł na parę drzwi na app, 80zł na matoplaście, 90zł na GMS 04, 150zł na STP.
                    Chodzi o to ze bardzo słuchac dzwiek "z tyłu" nadkola etc. Do drzwi to chyba lepiej dac GMS 02 za 35zł na strone:)

Skomentuj

Chodzi o to ze bardzo słuchac dzwiek "z tyłu" nadkola etc.
                      To tam bym kupił matę z filcem. Da Ci to przynajmniej 30% ciszej. Sam wytłumiłem bagażnik w Vectrze B wraz z nadkolami, to po prostu dziwiłem się skuteczności mat i filcu.

Skomentuj

A co myślicie o takich płytach, jako dodatkowe tłumienie:
                        http://panelowy.com.pl/pl/p/Plyta-zi...we-gr.-7mm/183

teoretycnzie tłumi w zakresie 250 hz - 2000 hz ( http://pdf.archiexpo.com/pdf/steico/...-22526-_2.html ), choć w castoramie na opakowaniu był wykres i z tego co kojarze to najsilniej działało wg niego w zakresie 500 hz - 4 khz.
                        Last edited by tomq88; 06.05.2012, 15:31.

Skomentuj

Kolejne pytanie z serii "porady przy składaniu paczek"

Kupiłem płyty HDF 3mm grube, żeby zrobić "kanapkę" ze ścianek obudowy. Jest 19mm MDF, mata bitumiczna 2mm, oraz mata z filcem. Na zewnętrzną stronę obudowy mam zamiar przykleić HDF, żeby zakryć wszystkie nierówności i zwiększyć sztywność obudowy. Ten HDF ma jednak bardzo gładką powierzchnię i stąd pytanie o wasze doświadczenia - czy powinno się zeszlifować część klejoną, czy można kleić jak jest? Wiadomo chcę budować solidnie i wolę zapytać przed montażem, żeby mi się to nie rozlazło po roku.

Skomentuj

spokojnie bedzie trzymać jeśli to jest czysty HDF a nie pilśnia pokryta białym "laminatem"

Skomentuj

Nachodzą mnie dziwne pomysły - np - front od zewnątrz wykleić mata bitumiczną, na to 3 mm hdf, a na to fornir.

Bedzie się to trzymać? Ma to sens?

Skomentuj

Dziwny wręcz głupi pomysł. Gdybyś chciał zrobić przekładkę ze sklejki to jeszcze bym zrozumiał. HDF na macie bitumicznej będzie pływał. Mnie logika nakazuje używać materiałów od najmniej gęstych do najbardziej gęstych w kierunku na zewnątrz. Ekstremalnie :): watolina-wełna, filc luźny12, filc gęsty5, mata bitumiczna, MDF22, HDF3, obłóg-fornir. Tylko po co ?
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  Dziwny wręcz głupi pomysł. Gdybyś chciał zrobić przekładkę ze sklejki to jeszcze bym zrozumiał. HDF na macie bitumicznej będzie pływał. Mnie logika nakazuje używać materiałów od najmniej gęstych do najbardziej gęstych w kierunku na zewnątrz. Ekstremalnie : watolina-wełna, filc luźny12, filc gęsty5, mata bitumiczna, MDF22, HDF3, obłóg-fornir. Tylko po co ?
                                  I slusznie, ale zmiast tyle sie pitolic z budowa kanapki, prosciej jest zrobic jedna solidna deche... Open Baffle ;]

Skomentuj

Dzięki:)

Akurat Open Baffle to tylko szeroka deska, a na to nie każdy może sobie pozwolić. Wszsytko inne (zamkniete woofer, etc) to półśrodki.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Akurat Open Baffle to tylko szeroka deska, a na to nie każdy może sobie pozwolić. Wszsytko inne (zamkniete woofer, etc) to półśrodki.
                                      Stanowczo sie nie zgadzam :)

Skomentuj

Mam pytanie. Zastosowałem w monitorach przegrodę z wyciętym prostokątem i zamontowałem pod tweeterem. Czy aby od tego nie pogorszy się dźwięk ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                                          Czy aby od tego nie pogorszy się dźwięk ?
                                          To chyba prędzej Ty usłyszysz niż my przez monitory. Lepiej byś zrobił, jakbyś zabudował tweeter - wiele jest nieszczelnych a to wprawione ucho wychwyci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X