Pytanie o przedmiot jak w temacie. Jak myślicie, czy byłoby zapotrzebowanie na taki towar :-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Cewki z odczepami do prototypowania.
Collapse
X
-
Nie :)
To znaczy przed około rokiem nie było. Wystawiłem wtedy kilka takich cewek na sprzedaż i nie było żadnej reakcji - nawet najmniejszego zapytania. Zainteresowanie dosłownie zerowe. Dodam, że ogłoszenie wrzuciłem tutaj, na AS, AH i Allegro.
Wydaje mi się, że osoby które coś tam działają w temacie pomiarowo-zwrotkowym posiadają już zaplecze techniczne, albo są w stanie wykonać takie cewki samemu, a nowych chętnych do projektowania niestety jakoś brak. Więc jeśli planujesz taką produkcję to raczej pod konkretne zamówienia, bo może się okazać że zostaniesz z zapasem cewek.
-
Nie na temat...Zamieszczone przez karmer Zobacz postaA jaką cenę moglibyście "przełknąć" :-) za podane cewki
No ale nie ważne.
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaKażda z min. 12 odczepami (po jednym na warstwę)Chodzi mi o to, że teoria, choć generalnie sprawdza się, jest tutaj w pewnym sensie adaptowana do praktyki
Wynika to chyba z ograniczonej dokładności jaką uzyskujemy przy nawijaniu ręcznym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaTo zrobię tylko sobie :-)
bo u mnie lezy drut i korpusy na zestaw cewek do 2 zwrotnic przestrajanych...
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaKażda z min. 12 odczepami (po jednym na warstwę)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaNie na temat...
Co to za jakiś nowy sposób handlowania? Ty powinieneś postawić warunki - ewentualnie z uwagą wskazującą, że są to ceny "luźne" lub że jesteś osobą, która potrafi handlować
No ale nie ważne.
Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta... Wynika to chyba z ograniczonej dokładności jaką uzyskujemy przy nawijaniu ręcznym.
Skomentuj
-
Witam
Karmer czyżbyś próbował sprzedać mój pomysł i moje wykonanie:mellow:? Nie pamiętam już teraz czy opisałem Ci główny problem który występuje przy przechodzeniu na kolejną warstwę. Można się zdziwić że po połączeniu kolejnych warstw indukcyjność wychodzi zerowa:o:o:o
Pawle zrobienie nawet 50 odczepów (czyli 50 warstw) nie stanowi żadnego problemu. Wszystko nawijane ręcznie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Leszek M Zobacz postaKarmer czyżbyś próbował sprzedać mój pomysł i moje wykonanie:mellow:?
Skomentuj
-
Mnie zastanawia coś innego. Po co odczep co warstwa skoro będą to jakieś bliżej nie sprecyzowane wartości? Jeśli ja nawijałbym taką cewkę to np dla cewki 1mH chciałbym odczepy co 100uH. Jeśli nawijałbym cewkę 0.5mH to chciałbym odczepy co 50uH (przydatne przy pułapkach). A przy odczepach co warstwa to te wartości raczej tak równe nie będą.
Ciekawi mnie jeszcze coś - otóż raz pobawiłem się w nawijanie. Wziąłem cewkę, odwinąłem ją do prostego drutu i nawinąłem ponownie już z odczepami co 50uH. Wszystko na bieżąco mierzyłem, przy sondach podłączony do końców drutu. Założyłem (jak się okazało błędnie), że prosty drut nie doda indukcyjności. Po nawinięciu całej cewki okazało się, że na każdym z odczepów brakuje mi ok 10% zamierzonej wartości indukcyjności. Pytanie nasuwa się jedno...jak mierzyć w międzyczasie żeby zakładane wartości odczepów się zgadzały?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapowodzenia
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaPlanuję zrobić nawijarkę, dlatego zastanawiam się czy będę robił tylko dla siebie, czy może coś by się jeszcze sprzedało. Nie myślę o masówce bo robiąc tylko takie cewki nie będzie z tego wielkich pieniędzy. Myślałem raczej o tym aby "przy okazji" dorobić parę i odsprzedać zainteresowanym. Jeżeli chodzi o cenę to nie mam problemu z określeniem kosztów produkcji (jedynie roboczogodziny zostają do oszacowania). Dlatego też w taki nietypowy sposób o nią zapytałem.
---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post o 10:33 ----------
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaWziąłem cewkę, odwinąłem ją do prostego drutu i nawinąłem ponownie już z odczepami co 50uH.
Skomentuj
-
Cewek z Polinka nie da rady ponownie nawinąć - potwierdzam :-) W cewce z odczepami na każdej warstwie jest dosyć dużo możliwości, ale racja jest taka, że nie będą to dokładne wartości. Myślałem o zrobieniu cewki z odczepami co równe wartości indukcyjności. Chciałbym zastosować taśmę miedzianą taką z cewek taśmowych. Lutować ją do drutu w miejscu odczepu i "kłaść" ją na warstwę tak aby wystawała z boku cewki. Nie mam pojęcia tylko ile taka taśma ma grubości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaSpoko, spoko, 12 odczepów to wg mnie standard (akurat pasuje pod fajne przełączniki obrotowe...
---------- Post dodany o 16:59 ---------- Poprzedni post o 14:51 ----------
Zapomniałem odjąć z wariacji liczby złożone z takich samych cyfr np. 1-1, 2-2 ... więc sposobów będzie o 12 mniej niż podałem :-)
Skomentuj
-
Również o tym myślałem - z dwiema takimi cewkami, większą i mniejszą, mamy praktycznie nieograniczone (nieograniczone jak na nasze potrzeby - bo w praktyce to jednak ograniczone) możliwości konfiguracji. Doszedłem jednak do wniosku, że jest to zbyteczne, a w użytkowaniu może być nawet nieco uciążliwe, bo może wprowadzić sporo bałaganu. Projekt ewoluował na etapie materializacji pierwotnych jego wersji i cewki wylądowały ostatecznie w zwrotce przestrajanej - stąd wzmianka o przełącznikach. Oczywiście są one tylko jedną z możliwości, a nie bezwzględną koniecznością.
Skomentuj
Skomentuj