Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maskowanie odprysków lakieru na obudowie gramofonu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Maskowanie odprysków lakieru na obudowie gramofonu?

Kupiłem sobie po baaaardzo moim zdaniem okazyjnej cenie słnnego technicsa SL 1210 MK2. Wszystko działa i gra ślicznie, lecz na górnej części obudowy są odpryski lakieru na rogach (chyba dzięki temu cena była taka okazyjna). Zastanawiam się, czy jest jakaś w miarę tania metoda na zamaskowanie tego? Rozkręciłem cały gramofon na atomy, żeby go wyczyścić i tylko ten defekt został i nie wiem, czy coś z tym można zrobić. Może ma ktoś jakiś pomysł?

Chyba najlepsza opcją będzie szlif+ nowy lakier, lub uzupełnienie szpachlą ubytków, szlif + lakier

Skomentuj

Moim zdaniem piaskowanie podkład i lakier.
      Szlifowane takiego elementu (ilość zakamarków) to będzie mordęga

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
        Moim zdaniem piaskowanie
        Raczej nie, później trzeba szlifować podkład w zakamarkach.

1. Najlepiej zawieźć do lakiernika.

2. Ewentualnie zrobić samemu, rozliszlifować w miejscu odprysków uzupełnić szpachlą i położyć podkład. Następnie szlifowanie i lakier.

Skomentuj

delikatne piaskowanie, a jak masz gdzie to sodowanie (nie ma wzerow), ewentualnie zdejmij powloke scansolem. potem daj do proszkowego malowania i za kilka zlotych masz nowke

Skomentuj

Nie sądzę, aby piaskowanie było najlepszym pomysłem. W zależności od kondycji lakieru narobi dziur w miejscach, gdzie tego lakieru już nie ma.
            Wg mnie, jak lakier się dobrze trzyma, pouzupełniać i lakierować.

Skomentuj

a powiedzcie mi w takim razie czy można to zrobić tak, żeby zachowały się wszystkie oryginalne napisy na korpusie? czy da się dobrać taki sam odcień koloru u lakiernika? ile taka zabawa może kosztować?

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=jTV1apwtDJo ja za komplet felg zaplacilem ok 300zl tutaj bedzie sporo taniej. malowanie ze 20 zl maksymalnie

sodowanie ma to do siebie ze nie uszkadza powierzchni pod farba - super sprawa

Skomentuj

nie wiem czym to było malowane, ale mozesz spróbować takim specyfikiem co sie SCANSOL nazywa, szlifowanie/drapanie nie ma sensu, powinno zejsc do gołej blachy - potem oddać do proszkowego malowania i masz pro załatwioną sprawę

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                    http://www.youtube.com/watch?v=jTV1apwtDJo ja za komplet felg zaplacilem ok 300zl tutaj bedzie sporo taniej. malowanie ze 20 zl maksymalnie

sodowanie ma to do siebie ze nie uszkadza powierzchni pod farba - super sprawa
                    Wielkie dzieki :thumbup: Nie wiedzialem ze mozna to zrobic w tak prosty sposob przy uzyciu sody lub maczki kukurydzianej. Sam chce odrestaurowac 2 gramofony i chyba sprobuje tym sposobem po dluzszej lekturze. Moj szwagier nie zarobi juz piwa ode mnie na piaskowaniu :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                    X