Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] wymiana DVD w lapku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[komputery] wymiana DVD w lapku

od jakiegos czasu szwankowal mi naped w lapku - teraz nie czyta juz nic
    dysk sie zapelnil wiec trzeba kupic nowy

i teraz mam dylemat

czy brac taki sam jak mam/mialem?
    czy moze da rade zmienic na inny model?
    jezeli tak to jaki? (mam GSA-T50N)

druga sprawa tyczy sie cen i "nowosci" tych napedow

na allegro jest jedna aukcja z niby nowym napedem (ten sam co moj) ale o dziwo udzielaja tylko 1 miesiaca gwarancji!
    czy warto wydac wiecej i kupic naped z 12-24 miesiacami gwarancji?
    czy brac w slepo polowe tanszy naped z miesieczna gwarancja?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    czy moze da rade zmienic na inny model?
    Da rade. Sam kiedyś wymieniałem taki napęd.Jezeli chcesz inny model, musisz zwrócić uwagę na mocowania blaszek które są przy oryginalnym napędzie, dziurki do przykręcenia w/w blaszek powinny być w tych samych miejscach, a z tym bywa różnie. Ogólnie rzecz biorąc inny model będzie działał tak samo.

Czy watro brać z dłuższą gwarancją hmm... sam sobie musisz odpowiedzieć, moim zdaniem napędy nie są jakoś mega drogie, sam bym chyba wolał kupić nowy albo używany, niż bawić się w serwisy. Inną sprawą jest, że w dzisiejszych czasach, raczej rzadko używa się napędów.

Skomentuj

mowa tu o 60zl lub 120-130zl
      problem w tym ze nawet tego teraz nie mam :/

a napedu niestety czesto uzywam - dysk juz sie zapelnil :/

Skomentuj

Ostatnio wyrzuciłem 3 na śmieci...:ohmy: Wina diyaudio, że nie działało...

Skomentuj

wierze że z kasą nieraz trudno ale kupować coś co za moment się może zepsuć chyba jest bez sensu. może poszukaj jakiegoś zewnętrznego napędu np, http://vobis.pl/naped-usb-slim-dvd-r...-2-111505.html wprawdzie kosztuje ponad 2 razy tyle co ta używka ale 2 lata gwarancji jest

Skomentuj

tez myslalem o zewnetrznej ale...
            1 - nie widze sensu kupowania slima. predzej kupie wielkie pudlo z osobnym zasilaczem. poprostu jest mniej wrazliwe i szybsze
            2 - to zewnetrzne urzadzenie wiec jak gdzies zabiore lapka to mam dodatkowe utrudnienie...

Skomentuj

Moze takie rozwiazanie ci sie przyda (male diy). W netbooku zony nie mam napedu wiec wszelkie instalki typu windows itp musialem robic na penie usb. Jednak gdy chciala zgrac sobie pierdolki z plyt bezsensem bylo zgrywanie to z mojego kompa i przenoszenie to na jej netbooka. Sprobowalem zmontowac cos z czesci ktore posiadam. Wzialem kilka zewnetrznych dyskow hdd na usb i kilka napedow dvd z kompa i do elektroniki zamiast dysku hdd podlaczylem zwykly naped dvd . Nie kazdy dawal sie uruchomic ale w koncu jeden zadzialal i tak mam za darmo jeden zewnetrzny naped dvd ( tylko bez obudowy).

Jak nie to moze z allegro przejsciowka sata/ata na usb + stary naped z kompa.

Skomentuj

Ja polecam nagrywarkę DVD dwuwarstwową na USB. Kup jakąś markową i ciesz się. Będziesz miał ogromną zaletę - możesz ją podłączyć do obojętnie jakiego komputera, a jak masz inny komputer z napędem wbudowanym to możesz kopiować płytę bezpośrednio na nową. Druga opcja - DIY :) napęd z alledrogo na złącze S-ATA i adapter S-ATA -> USB

Wykręć napęd, wyjmij go, rozkręć i przeczyść izopropanolem i patyczkami do uszu. prowadnice nasmaruj smarem lub wazeliną, ale nie za dużo. Przeczyść też optykę, tylko bardzo ostrożnie. Możesz w ten sposób odratować napęd - ja już tak miałem.

Jeśli już zdecydujesz się na wymianę napędu to patrz na ten plastik czy ma podobny profil i śruby na montaż oraz wyprowadzenie złącza i jego typ.

Skomentuj

W blaszaku tez dvd padlo. Wiec moze zewnetrzny naped to najlepsza opcja. Ale najpierw wyczyszcze - przeciez i tak nie dziala

Skomentuj

dla potomnych

wymienilem naped w lapku

identyczny jaki mialem wczesniej na allegro kosztowal 60zl + wysylka. "nowy" ale z gwarancja tylko na 3 miesiace
                    a w lokalnym sklepie kupilem nowy z gwarancja na 2 lata za 80zl tylko ze sony

Skomentuj

Czaruję...
                    X