Czy ktoś może mnie oświecić jak jest z wydrukiem ścieżek z Eagla?Robie export do bitmapy ale nie wiem jak sie pozbyć "śladów"elementów tak aby zostały tylko ścieżki.Czy pozostaje tylko reczny retusz w paintcie?
PZDR
Nie ma potrzeby nigdzie niczego eksportować.
Drukujesz wprost z Eagla, co tylko sobie życzysz.
Zakładam, że masz otwarty projekt, a na ekranie edytor płytki z właściwym plikiem (*.brd).
Wybierasz kolejno „View” i „Display/hide layers … ” . W okienku „Display” zaznaczasz lub odznaczasz warstwy, które Cię interesują lub nie (Top, Bottom, Pads, Vias itd.).
Następnie wybierasz kolejno „File” i „Print setup ...” . Tu ustawiasz parametry wydruku jak m. in. wydruk lustrzany, obrót itp. Możesz także ustawić parametry strony (margines, położenie wydruku na stronie itd.).
Potem już tylko wydruk.
Przyjemnego drukowania !
ALT
ALT, bardzo dziekuje za pomoc!Jestem początkujący w Eaglu.Za pierwszym podejściem tak pomiąchałem że mi wszystko prawie znikło.Ale widzę że programik jest naprawde super.Jeszcze raz dziekuje!
PZDR
Nie przejmuj się, też to kiedyś przeżywałem i zepsułem pewnie z pół ryzy papieru. W końcu wkurzyłem się, wydrukowałem sobie podręcznik, przeczytałem, poćwiczyłem i teraz jest dużo lepiej, ale do podręcznika też zaglądam od czasu do czasu (np. przy edycji bibliotek).
Dla naszych potrzeb Eagle jest w sam raz. Ani zbyt prosty, ani zbyt skomplikowany. A jak się jeszcze usunie ograniczenia wersji 'light edition" ...
Pozdrowienia.
Theant, wielkie dzieki za pamięć!Tak też działa.I dzięki Ci za to!
Dodam tylko że umberto nauczył sie dzieki kolegom przenosić mozaike z monitora na folie za co wszystkim bardzo,bardzo dziekuje!Jutro płytka sie bedzie trawić.
PZDR
jesli juz jestesmy w temacie, to macie jakiegos dobrego manuala do eagla, bo na elektrodzie jakies szczarkowe znalazlem, glownie chodzi mi o robienie plytek, bo teraz ja sie zamotalem:)
mkul:
przejrzyj najpierw szybkiego tutoriala na stronie producenta... potem jak bedzie malo to poczytaj tutoriala (pdf) tez ze strony producenta - niestety po angielsku - ale jak troche kumasz to i sie domyslisz co i jak... eagle jest w sumie duzo prostszy niz protel... jest bardziej intuicyjny, maly i szybki... a jak jeszcze czegos nie bedziesz kumal to wal smialo na gg, mail, lub telefonicznie
umberto:
pamietaj ze do termotransferu top layer musisz dac z mirrorem a bottom bez... chyba ze stosujesz metode fotochemiczna to wtedy trzeba na odwrot - bottom prosty a top odwrocony...
Theant, ja tera ważniak jestem bo se sam płytki robie,phi,eagle mam w małym paluszku.
Oczywiście żartuje,jak na swoje wymagania to mam to co potrzebuje i to dzięki Wam,jeszcze raz dzięki!Płytka wyszła prawie jak z fabryki,teraz męcze się z filtrem Irka ale okazało sie że przewód sygnałowy mam walnięty i nie chciało ruszyć.Na następny ogień idzie subsonic,czasówka do wzmaka i auto on/off.Spytacie skad mam te wszystkie schematy?Proste,od Was!
I tak z elektryka zrobiliście elektronika.Może jeszcze będą ze mnie ludzie,kto wie...
PZDR
Skomentuj