Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Multimetr

nic ciekawego nie znalazłem więc założyłem nowy temat.

Prośba o sugestie co do dobrego multimetru, używane i sprawdzonego prze kogoś.
    Zależy mi pomiarze napięcia zmiennego i częstotliwości. Dokładność min. 1mv i 1Hz.

z góry dzięki.

Buuuuuuuuuuuuuuuuudżeeeeeeeeeeeeeeeettttttt!!!!!!! !!!!!

Skomentuj

Mbar, powiedzmy że do 250zł mógłbym dać. Oczywiście jeśli można kupić coś dobrego taniej to jeszcze lepiej, ewentualnie 50 dołożę jak będzie trzeba :(

na marce mi nie zależy.

Skomentuj

Dokładność 1mV i do tego AC? No kolego, za takie pieniądze co chcesz wydać to nie wiem co za cudów oczekujesz

Skomentuj

za 300zł dostaniesz oscyloskop

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            za 300zł dostaniesz oscyloskop
            już go mam.

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:24 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Dokładność 1mV i do tego AC? No kolego, za takie pieniądze co chcesz wydać to nie wiem co za cudów oczekujesz
            dlaczego odrazu cudów

http://multisort.pl/product/Multimet...-USB,6808.html

Skomentuj

Mylisz dokładność z wyświetlaniem - ja to zrozumiałem, że chcesz aby multimetr był dokładny do 1 mV a Tobie po prostu chodzi by wyświetlał do 1 mV.

Napięcie zmienne AC : 0,1mV...600mV/ 6V/ 60V/ 600V/1000V(40Hz-500Hz)
              Dokładność : +-(1,0%+ 3cyfry)
              1% z 600 mV (zakres) to 6 mV dokładności (+ 3 cyfry)...

Skomentuj

6 mv zakladajac skrajnie, w sumie i tak całkiem nieźle. Głównie chciałbym wiedzieć jak się to ma do rzeczywistości

Skomentuj

Niestety tego Ci nie powiem ponieważ wybrałeś dość rzadki multimetr - przynajmniej nie widziałem takiego u nikogo.

Jeśli możesz to dołóż do tego:
                  http://allegro.pl/miernik-sanwa-5000...700181690.html

A gwarantuje Ci, że będzie to świetny zakup i świetny multimetr a wyżej już tylko Fluke.

Skomentuj

tamten wrzuciłem dla przykładu, a generalnie szukam właśnie takie opinii kogoś kto ma i zadowolony jest z pomiarów i dokładności. tak czy inaczej dzięki.

Skomentuj

Tego co pokazałem także mam i wiem co potrafi, mam kilka ale jedyny w Twojej cenie to Unit 70-A.

Skomentuj

nawet sanwa 500 ma już fajne zakresy i cena troche powyżej 2 stówek

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Napięcie zmienne AC : 0,1mV...600mV/ 6V/ 60V/ 600V/1000V(40Hz-500Hz)
                          Dokładność : +-(1,0%+ 3cyfry)
                          1% z 600 mV (zakres) to 6 mV dokładności (+ 3 cyfry)...
                          nie tak się liczy błędy/niepewnosć pomiaru. 1% nie jest wyciągany z wielkości zakresu ale z wartości zmierzonej. "+3cyfry" odnoszą się do zakresu.
                          Przykład:
                          zmierzono 2mV na zakresie 0.1 do 600mV, czyli 2.000mV. 2*0.01+3*0.001=0.023mV
                          W tym wypadku niepewność pomiaru to 0.023mV, a nie 6mV...

Skomentuj

Najwidoczniej masz rację :)

Pewna osoba z elektrody:

"Producent podaje tabelkę niepewności pomiarowych i tam jest zakres pomiaru jego rozdzielczość i wnoszona niepewność do pomiaru w procentach i w liczbie.
                            Liczba odnosi się do rozdzielczości i przez liczbę mnożymy rozdzielczość.
                            Przykład:
                            zakres 100Ω rozdzielczość 0.01Ω niepewność 3% + 3 cyfry
                            i teraz mamy wynik pomiaru 81Ω 81 + 3% = 83.43 i do tego dodajemy błąd cyfrowy czyli 3 x 0.01 = 0.03 czyli 83.43Ω + 0.03Ω = 83.46Ω 83.46 - 81 = 2.46 tyle wynosi niepewność pomiaru."
                            Last edited by .3lite; 21.10.2012, 23:03.

Skomentuj

Ja jakbym brał to od razu z pomiarem indukcyjności, przy zwrotnicach, bardzo przydatne .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Ja jakbym brał to od razu z pomiarem indukcyjności, przy zwrotnicach, bardzo przydatne .
                                Pomiar indukcyjności mam czym zrobić, ojciec stary krótkofalowiec i dłubak elektroniczny ma całkiem dokładny i niezły sprzęt, także korzystam.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                nie tak się liczy błędy/niepewnosć pomiaru. 1% nie jest wyciągany z wielkości zakresu ale z wartości zmierzonej. "+3cyfry" odnoszą się do zakresu.
                                Przykład:
                                zmierzono 2mV na zakresie 0.1 do 600mV, czyli 2.000mV. 2*0.01+3*0.001=0.023mV
                                W tym wypadku niepewność pomiaru to 0.023mV, a nie 6mV...
                                Jeśli El_liero ma rację, a wszystko na to wskazuje bo po co robić zakres 600mv z dokładnością 6mv to poniższy sprzęt w zupełności mi wystarczy. Cena jest atrakcyjna, pytanie tylko czy relacja cena-jakość warta zakupu..

http://multisort.pl/product/Multimet...-USB,6808.html

Skomentuj

A może Sanwa 500a jak wcześniej wspominałeś?

http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl...k-System/21917

Skomentuj

Marios, mam podobny w robocie, nie jestem pewien czy ten sam model, ale wykonanie jest ok, plastik się wydaje dosyć solidny. Osobiście chyba bym jednak sanwe brał, podoba mi się ta "analogowa" wskazówka

Skomentuj

za 250zl to unit ut70b, nic lepszego nie dostaniejsz w tej cenie

Skomentuj

Najniższy zakres AC 4V, częstotliwość 4k to trochę cienko. Raczej jego zaleta są górne zakresy niż dolne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X