Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cześć
    Podepnę się pod temat. Potrzebuję multimetru w cenie do ~600 zł. Powinien mieć True RMS i zakres pomiaru prądu DC przynajmniej od 10 uA.
    Na przykład Extech EX505
    Ktoś miał styczność z miernikami tej firmy ?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Last edited by Zuku; 28.06.2013, 20:58.

Skomentuj

Na uczelni na jakiejś Sanwie pracowałem - bardzo fajny sprzęcik. Jak chcesz mogę sprawdzić model
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

nie wiem, ja jak kiedys duzo bawilem sie w DIY to... kupilem sobie
        Protek 506 - zacny sprzecior z polowy lat 90, da sie je jeszcze kupic, solidna i bezpieczna konstrukcja - popatrz sobie na spec. czy Ci odpowiada

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          nie wiem, ja jak kiedys duzo bawilem sie w DIY to... kupilem sobie
          Protek 506 - zacny sprzecior z polowy lat 90, da sie je jeszcze kupic, solidna i bezpieczna konstrukcja - popatrz sobie na spec. czy Ci odpowiada
          Całkiem przyzwoity, ale ciężko będzie z zakupem tego. I RS232 mi nie potrzebny : )
          Zamieszczone przez Hermes
          Na uczelni na jakiejś Sanwie pracowałem - bardzo fajny sprzęcik. Jak chcesz mogę sprawdzić model
          Też się bawiłem Sanwą na uczelni, szczerze mówiąc średnio byłem zadowolony. Możesz coś więcej napisać na jego temat ?
          W sumie to przydałyby się jeszcze pomiar pojemności i jakiś lepszy pomiar diod (na większy zakres napięć).

Skomentuj

Sanwy którymi się bawiłem nie miały pojemności chyba.
            Generalnie moja pracownia rok temu dostała spore dofinansowanie i zakupili fajne sprzęty, m.in. multimetry. Pracowało się na nich bardzo fajnie - dla mnie jako dla laika powiedzmy.
            Pamiętam że można było je pod PC podłączać
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
              Sanwy którymi się bawiłem nie miały pojemności chyba.
              Generalnie moja pracownia rok temu dostała spore dofinansowanie i zakupili fajne sprzęty, m.in. multimetry. Pracowało się na nich bardzo fajnie - dla mnie jako dla laika powiedzmy.
              Pamiętam że można było je pod PC podłączać
              Nam je dali na chwilkę (jedno ćwiczenie - pomiar prądu zmiennego) i do widzenia, schowali do szafy na klucz ^ ^
              W sumie to może podłączenie do PC będzie użyteczne, ale nie chciałbym do tego dopłacać specjalnie.

Skomentuj

W domu gdzieś mam Sanwa pc5000a i na pewno jest to dobry multimetr za swoją cenę - zmierzy co trzeba z dobrą dokładnością.

Skomentuj

W TME jest promocja :
                  Kup zasilacz Agilent serii E361xA, E363xA lub E364xA, a przemysłowy miernik uniwersalny U1272A otrzymasz gratis! Liniowe zasilacze firmy Agilent o wysokiej niezawodności mają wszechstronne zastosowanie, między innymi w działach R&D i testowych laboratoriach przemysłowych.
                  Ktoś może powiedzieć coś więcej na temat tego "gratisowego" miernika ?
                  U1272A

Skomentuj

A to i ja się podepnę. Dla mnie do 300 zł (pi razy oko) z pomiarem wszystkiego co możliwe (heheh) i najlepiej z interfejsem szybkim USB i oprogramowaniem robiącym za oscyloskop (pewnie nierealne, ale chętnie usłyszę jaka cena byłaby potrzebna, a co można dostać za 300 ). W zasadzie to pomiary sprowadzałyby się do audio - pojemność, indukcja, częstotliwość i cokolwiek jeszcze mogłoby pomóc przy TS'ach lub innych zagadkach audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
                      i najlepiej z interfejsem szybkim USB i oprogramowaniem robiącym za oscyloskop (pewnie nierealne, ale chętnie usłyszę jaka cena byłaby potrzebna, a co można dostać za 300 ).
                      Nie da się.

Skomentuj

polecam SANWA PC520M - bardzo fajny multimetr :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Nie da się.
                          A co się da i za ile, żeby móc z sensem się bawić przy kolumnach?

Skomentuj

Mam pytanie do specow od multimetrow. Kupilem okazjonalnie miernik KSTools 150.1480. Nie mam do niego instrukcji, a meczy mnie jedna sprawa. Ogolnie sprzecior dziala jak nalezy ale nie chce mierzyc rezystancji cewek. Z rezystorami czy glosnkami ( tam tez jest przeciez cewka ) radzi sobie doskonale, ale czemu przy pomiarze cewek wyskakuje 0? Tak jakby bylo zwykle zwarcie.

Skomentuj

Na jakim zakresie wykonywałeś pomiar?(przyciskiem RANGE można zmieniać go manualnie) Jaka impedancja mierzonego głośnika?

Skomentuj

Multimetr automatycznie zmienia zakres pomiaru, ale zmienialem rowniez recznie i nic nie pomagalo. Tak jak bym zwieral przewody pomiarowe. Impedancje glosnikow mierzy prawidlowo, ale nie chce zmierzyc rezystancji cewek do zwrotnic. Pomiar pojemnosci rowniez dziala poprawnie. Sam juz nie wiem, moze cos zle robie :|

Skomentuj

rezystencji poniżej 1om parataktycznie żaden taki multimetr nie zmierzy poprawnie.
                                  Zapomnij o pomiarze cewek tym multimetrem :)

Skomentuj

Tak po cichu przypuszczalem :P no nic, zostaje Limp

Skomentuj

Multimetry podłączane do komputera przez USB czy RS to taki baer i za oscyloskop nie będzie służyło bo w takim trybie pracy one mają częstotliwość odświeżania 1 Hz. Przynajmniej ja się z takimi spotkałem.
                                      Sam posiadam SANWA RD701 kupiłem go bo była okazja, udało mi się go nabyć za 160zł czyli 100zł taniej.
                                      Jeśli chodzi o budowę to wygląda solidnie. Jedynie co mi przeszkadza to pomiar diod małym napięciem tzn jak chcę sprawdzić leda, to nim nie sprawdzę bo on chyba 1,5V podaje przy teście diod.

Skomentuj

Szukam rozpisanych w przejrzysty sposób opisu multimetrów Unit-t, może macie jakiś link, tabelę itd.
                                        Czym się dokładnie różni model 60a, 60b, 60c aż go....60g. W końcu muszę coś kupić trochę a odstawiłem temat na bok ostatnimi czasy.

Skomentuj

http://www.uni-trend.com/recommededproduct.html tu masz cala listę modeli unit-t
                                          pomiar indukcyjności jest w modelach min. UT50D i UT70A ale zawsze jest coś kosztem innej funkcji lub jej braku, ja mam u siebie UT50D.
                                          Last edited by jaman7; 11.05.2014, 22:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X