Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

instalowanie windowsa bez CD/DVD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

instalowanie windowsa bez CD/DVD

czy znacie jakis sposob na zainstalowanie windowsa na komputerze bez CD/DVD?
    w starym lapku mojej dziewczyny padl naped
    zrobilem instalke na pendrive. na moi kompie dziala, na jej NIE
    nie mam mozliwosci wyboru dysku w jej lapku

czy znacie inny sposob na zainstalowanie windowsa?
    moze zgrac instalke na dysk?

Zrób pendrive w ten sposób http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...dows-4163.html później podłącz do lapka i wejdź do biosu żeby zmienić botowanie na USB i powinno pójść.

Skomentuj

http://download.chip.eu/pl/FlashBoot...7_1638863.html

Lub mój sposób którym zawsze instalowałem win 7 na netbookach:

1. Pobieramy program UltraISO ( np. http://www.programosy.pl/program,ultraiso.html ) ,przechodzimy przez standardową instalację programu.
      2. Uruchamiamy program,wyskoczy nam okienko z informacją,że UltraISO jest niezarejestrowany,klikamy Testuj UltraISO (do opisanych tu czynności wersja testowa w zupełności wystarczy).
      3. Z menu "Plik" wybieramy "Otwórz" i wskazujemy plik z obrazem płyty Visty lub Seven.
      4. Podłączamy do komputera jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy pendrive o pojemności 4GB lub więcej.
      5. Z menu "Bootowalna" wybieramy "Zapisz obraz dysku...".
      6. Ukarze się kolejne okienko,ustawiamy tu opcje nagrywania:
      - Napęd dyskowy-gdy mamy podłączonego tylko jednego pendrive program sam go ustawi,w innym przypadku wybieramy naszego pendrive z listy.
      - Zaznaczamy opcję "Weryfikuj"
      - Plik obrazu-tu nic nie zmieniamy bo wcześniej został już wybrany
      - Metoda zapisu- "USB-HDD+"
      - Opcja "Xpress Boot" -tu nic nie zmieniamy.
      7. Wybieramy "Zapisz",wyskoczy okienko z informacją "UWAGA!WSZYSTKIE DANE NA DYSKU (pendrive)...ZOSTANĄ UTRACONE".Czy jesteś pewien,że chcesz kontynuować?
      8. Wybieramy "Tak"
      9. Następuje zapis obrazu na naszym pendrive,potrwa on kilka,kilkanaście minut w zależności jakiego mamy szybkiego pendrive.
      10. Po skończonym zapisie klikamy "Zamknij"
      11. Ustawiamy w biosie botowanie z pendrive i instalujemy system.

Skomentuj

Tu masz oficjalne narzędzie do tworzenia instalacyjnego pendrive USB:
        http://www.microsoftstore.com/store?...usbdvd_dwnTool

Skomentuj

pena bootowalnego mam juz stworzonego
          problem to wlasnie bios starego lapka
          nie mam takiej opcj zeby wybrac tego pena :/

Skomentuj

No to choćbyś się w stringi zesrał... ;-)

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

http://s351949677.domenaklienta.pl/2...ws-przez-siec/

Skomentuj

Pozostaje Ci wyciągnąć dysk -> podpiąć pod PC -> zainstalować system -> z powrotem podpiąć pod lapka -> po instalować stery
                Powinno wszystko działać bo raz tak robiłem w netbooku.

Skomentuj

To może spróbuj uaktualnić bios. Może będzie możliwość instalacji z USB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel_ Zobacz posta
                    Pozostaje Ci wyciągnąć dysk -> podpiąć pod PC -> zainstalować system -> z powrotem podpiąć pod lapka -> po instalować stery
                    Powinno wszystko działać bo raz tak robiłem w netbooku.
                    Żeby taki sposób instalacji zadziałał prawidłowo to płyty główne obu urządzeń muszą być na podobnych chipsetach ,przy 7 może zadziałać nawet na innych.
                    Na moim pierwszym komputerze używałem win98 i była wtedy dostępna taka wersja instalacyjna z dysku twardego,jak dobrze pamiętam to trzeba było podać ścieżkę do setup.exe, nie wiem czy jest dostępna taka wersja xp czy 7 bo nie miałem takiej potrzeby, ale 98 tak instalowana działała b.dobrze i instalacja trwała krócej niż z płyty.

Skomentuj

Próbowałeś wpinać pendriva pod różne porty? Często spotykany problem w netbookach - jeden port ma tak jakby wyższy priorytet nad innymi i z jednego zainstalujesz system, a z innych nie.
                      Poza tym próbuj ustawić bootowanie z usb w biosie na wpiętym pendrivie, czasem bywa tak, że musi zobaczyć jakiś dysk w porcie, żeby dało się go wybrać w kolejności.
                      Z tymi dwoma problemami się spotkałem, więc może pomoże. Innych rozwiązań, poza tymi podanymi wyżej, niestety nie znam.

Skomentuj

Albo nagraj na inny pendrive, czesto sie tak zdarza, ze jakis pen jest wykrywany na jednej a na innej plycie juz nie.

Ps. Czy w ogole jakis system jest na tym laptopie? Jesli tak to mozna to zrobic takim sposobem:

1. Zrobic obraz iso plyty instalki windowsa na innym kompie, skopiowac na laptopa utworzony iso dvd
                        2. Na laptopie zdefragmentowac dysk, a potem go zpartycjonowac aby miec dwie partycje- ze starym windowsem i druga pusta
                        3. Zainstalowac wirtualny dysk np. daemon tools i nim odpalic obraz iso dvd instalki windows
                        4. Zainstalowac windowsa na 2 partycji
                        5. Odpalic kompa - bedzie do wyboru ktory system uruchomic- wybrac ten z 2 partycji
                        6. Zrobic to samo co wczesniej - zainstalowac wirtualny dysk,skopiowac obraz iso, sformatowac 1 partycje, zainstalowac windowsa z wirtualnego dvd na 1 partycje.

gotowe:)

Skomentuj

Paweł, laptop dziewczyny jest po prostu zbyt stary i instalowanie z pendrajwa nie jest możliwe i żadna aktualizacja biosu Ci nie pomoże. Jedyne wyjście to wyjęcie dysku i instalacja na innym kompie ale od razu mówię, że laptop nie będzie działał płynnie.
                          Zainwestuj w napęd :)

PS: Napęd na USB też nie pomoże :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel_ Zobacz posta
                            ja tak robilem na blaszaku i nie dzialalo

Zamieszczone przez Yaroo Zobacz posta
                            To może spróbuj uaktualnić bios.
                            o tym nie pomyslalem

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                            Na moim pierwszym komputerze używałem win98 i była wtedy dostępna taka wersja instalacyjna z dysku twardego,jak dobrze pamiętam to trzeba było podać ścieżkę do setup.exe, nie wiem czy jest dostępna taka wersja xp czy 7 bo nie miałem takiej potrzeby, ale 98 tak instalowana działała b.dobrze i instalacja trwała krócej niż z płyty.
                            robilem tak z winME. ale z xp chyba tak sie nie da :/

Zamieszczone przez xCzarny Zobacz posta
                            Próbowałeś wpinać pendriva pod różne porty?
                            tak

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                            Albo nagraj na inny pendrive, czesto sie tak zdarza, ze jakis pen jest wykrywany na jednej a na innej plycie juz nie.
                            raczej to nie wina pena. ten komp to stary medion :p

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                            http://s351949677.domenaklienta.pl/2...ws-przez-siec/
                            czytam...

Skomentuj

Probowales odpalac lapa z wlozonym pendrive oraz z wcisnietym klawiszem f10?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                Zainwestuj w napęd
                                no i tu pojawia sie problem
                                ona inwestowac nie chce bo ma nowszego lapka pozyczonego od siostry
                                chcialem przelozyc z tamtego lapka naped, ale srubka go mocujaca jest zniszczona i nie da sie jej ruszyc :/
                                a w moim lapku jest sata

---------- Post dodany o 13:10 ---------- Poprzedni post o 12:56 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Probowales odpalac lapa z wlozonym pendrive oraz z wcisnietym klawiszem f10?
                                pewnie ze probowalem
                                a co jest pod F10? bo w tym kompie standardowe funkcje sa w innym miejscu

Skomentuj

A jak wciśniesz f8 to uruchamia Ci się wiersz poleceń?A może flop jest?

Skomentuj

Moze podaj model tego komputera.

Skomentuj

Już sam "brand" Medion dobrze nie wróży, mam toster tej firmy...

Skomentuj

flopa brak - az tak stary nie jest

wiersz polecen? przeciez na xp cos takiego sie nie uruchamia

---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post o 13:46 ----------

komp wcale nie jest taki zly. pomijajac to ze jest mega glosny i pewne braki na wyposazeniu to jest calkiem OK

MEDION MD 42535

Skomentuj

Czaruję...
                                        X