Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wykończenie kolumny na połysk

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wykończenie kolumny na połysk

Mam pytanie jak wykończyć front kolumny na wysoki połysk w koloże czarnym. Podłożem jest płyta MDF.
    Czy całość na początek lakierować zwykłym lakierem tak żeby farba nie wsiąkała z płyte potem polerka malunek i na to lakier bezbarwny?

Czekam na wasze sugestie i praktyczne rady.

MDF laminowany czy surowy ?

Skomentuj

Surowy chociaż jeśli łatwiej będzie zrobić to na laminowanym to taki dotne

Skomentuj

impregnat lub izolator (nie wiem ktora nazwa poprawna) a dopiero na to farba
        inaczej nie ciekawie wyjdzie

Skomentuj

Ja robiłem podkład szpachlówką natryskową samochodową (NOVOL) 2-3 warstwy. Po 3 latach nic się z tym nie dzieje, także raczej pewne rozwiązanie.

Tu masz efekt mojego lakierowania i pokrótce opis co i jak:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/13...roelsa-by-Plum

Skomentuj

Jak się nie poskleja obudowy na 45 stopni to będzie to tylko kwestią miesięcy kiedy to pojawią się rysy na łączeniach płyt lub refleks świetlny na powierzchniach na wysoki połysk. Dlatego też odradzam i sugeruję półmat lub wosk jeżeli chodzi o forniry.

Skomentuj

tylko fronty chce zrobić błyszczące (czarne) boki fornirowane matowe wtedy będzie to pasować stylem do kolumn

Skomentuj

Jeśli masz możliwość jeszcze wybrać to proponuję MDF laminowany (biały). Cena jest nieznacznie wyższa a będzie dużo mniej pracochłonny ( mniej chłonie wszelkiego rodzaju materiały podkładowe i lakiery). Ponadto powierzchnia jest bardziej stabilna i lepiej wygląda po czasie.

W takim przypadku wystarczy dwukrotnie podkład na krawędzie cięcia (odkryty MDF) i jednokrotnie na powierzchnię płyty. Dwukrotnie mam na myśli podkład szlifowanie i ponownie podkład. Zastosowanie tylko szpachlówki natryskowej może spowodować późniejszą utratę połysku lub odbarwienia.

Masz pistolet lakierniczy i kompresor? Zapewne tak, bez tego nic nie zrobisz. Warunki zapewne masz nieciekawe, oczekując w miare dobrego efektu na czarnym połysku musisz zrobić to w miarę "czysto", reszta zależy od polerowania. Proponuję grubiej lakier bo możesz się przeszlifować jak nie masz doświadczenia.

Taniej i szybciej? zanieść to do lakiernika.

Skomentuj

kompresor i pistolet jest front dotne rzeczywiście z białego mdf-u żeby było mniej pracy. Postaram się na dniach wrzucić pare fotek z budowy woofera

Skomentuj

Ok, to udanej zabawy :-) jakby coś pisz na PW, postaram Ci się coś podpowiedzieć w tym temacie.

Skomentuj

Czaruję...