Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Używany CD player

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Używany CD player

Hej,
    jako, że najsłabszym punktem mojego systemu audio jest bez wątpienia odtwarzacz- aktualnie DVD LG za 140 zł, w dodatku odtwarza mp3 z pendriva- poszukuję czegoś lepszego.
    Możecie doradzić jakiego CD playera szukać ? Interesują mnie używki z allegro w kwocie do 150-200 zł. Da się kupić coś przyzwoitego w tej cenie ?

Zapraszam jutro na Wolumen, jest w czym pogrzebać. Kasy masz sporo jak na sprzęty tam wystawione proponuje poszperać w starych sony.

Skomentuj

Niestety mam uczelnie, ostatnio pojechałem w sobotę i się zdziwiłem, że elektroniki nie ma tylko kartofle.
      Nie chodzi mi o to gdzie kupić, ale co ? Jakieś konkretne modele Sony ?

Skomentuj

niezły CD podatny na tuning: http://allegro.pl/marantz-cd-43-soli...824863723.html

Skomentuj

nie podpowiem jaki, ale na bank szukaj z pilotem. mnie juz wkurza schylanie do odtwarzacza :p

Skomentuj

Może coś takiego
            http://allegro.pl/denon-dcd-1420-pil...831225130.html
            http://allegro.pl/sony-cdp-991-dobry...833634726.html
            http://allegro.pl/sony-cdp-591-srebrny-i2824863859.html
            Do wszystkich trzech dostępne są lasery :)
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Ja akurat sprzedaję :)
              http://allegro.pl/sony-cdp-xe530-z-p...821217639.html
              Możemy się umówić na darmową dostawę.

Skomentuj

mbar dzięki za info, akurat byłem na uczelni i niestety przegapiłem. Będę szukał polecanych modeli.

Skomentuj

Witam, ja w tej samej sprawie Czas w końcu kupić odtwarzacz CD. Budżet ograniczony do 150zł z przesyłką z alledrogo i proszę nie namawiać na nic droższego bo wolę teraz kupić tańszy niż odkładać ten zakup na później gdy będzie więcej grosza.

Z tego co czytałem to polecane są Denony z serii od DCD-6xx w górę. Polecane są również Soniaki i tu mam pytanie: Jakimi seriami warto się zainteresować i czy te nowsze odtwarzacze z serii CDP-XExxx sa równie dobre co starsze modele? Moze jeszcze Philips?

Ważne aby do danego modelu były dostępne lasery(zamienniki) w rozsądnych cenach.

Skomentuj

Mam denona dcd 1290 do wystawienia na allegro ( nie wiem co z nim nie tak ale silnik napęd cd się nie załącza). Jak ktoś z forumowiczów jest zainteresowany to moge go odsprzedac.

Last edited by ruffpl; 11.12.2012, 14:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                      czy te nowsze odtwarzacze z serii CDP-XExxx sa równie dobre
                      Ja z mojego XE530 byłem bardzo zadowolony. Laser taniocha :)

Skomentuj

ruffpl a laser się załącza po zamknięciu szuflady? W mechanizmie napędu masz krańcówkę, która po wsunięciu szuflady powinna załączyć laser i silnik na którym jest talerzyk na płytę CD. Jeśli ta krańcówka Ci skorodowała (co normalne przy "nieco" starszym sprzęcie) odczyt nie wystartuje. Wystarczy ją wyczyścić drobnym papierem ściernym (>500) i CD będzie hulał :)

ŁukaszN poszperaj za DCD-960 lub DCD-980, do obydwu dostępne są lasery. 960 ma nawet dwa DACi na pokładzie i tańszy laser (mówię o oryginalnym).
                        Grado SR125i

Skomentuj

A co sądzicie o Sony CDP-791 http://allegro.pl/sony-cd-cdp-791-ig...856755054.html

Pilot jest... znaczy akurat w tym przypadku nie ma, ale moze jakiś uniwersalny podejdzie, laser to KSS-240A niby dostepny, ale Sony ich nie produkuje, są tylko chińskie zamienniki watpliwej jakości, podobno łatwo trafić bubel. Inna spraw ze wiele osób marudzi ze sprzęt jest bardzo wrażliwy na drgania, nawet te najmniejsze choćby dotyk. Czy to normalne w tego typu odtwarzaczach??

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                          960 ma nawet dwa DACi na pokładzie i tańszy laser
                          Jaka jest idea stosowania 2 przetworników?

Jakie przetworniki są warte uwagi? http://www.dutchaudioclassics.nl/the...verter_list/#S Tu mamy wykaz laserów i przetworników DAC w różnych modelach odtwarzaczy. Z tego co wyczytałem polecane są modele z TDA1541A. Znacie moze jeszcze jakies dobre przetworniki?

Znalazłem jeszcze jednego ciekawego soniaka CDP-670 http://allegro.pl/sony-cdp-670-optic...862531609.html
                          2 x PCM56P - CXD2550 KSS-210A (DAC-filtr-laser). Zna może ktoś ten model?

Skomentuj

W tańszych CD gdzie trzeba było ciąć koszty jest jeden monofoniczny DAC. Sygnał stereo robiony jest w układzie który nazywa się Sample & Hold, tak w skrócie układ ten ma za zadanie dostać próbkę z DACa, wysłać ją na wyjście np L, dostać kolejną próbkę i wysłać do kanału R. Do tego wprowadza jakieś małe opóźnienie do jednego kanału żeby próbki były w jednakowym czasie podawane na wyjście. To jest taka proteza żeby zaoszczędzić 2 $ na drugi dac.
                            Trudno kwalifikować cd-ka do lepszych/gorszych patrząc tylko na to jakiego ma daca. TDA1541 i podobne (np TDA1547) obrosły grubą warstwą mitów i wręcz idylliczną opinią n/t dźwięku, wystarczy poczytać audiostereo. Ja bym uważał na te opinie :)
                            Dobre daci: PCM56,58,61, PCM1702,1704 i nowe cacka od Wolfsona np WM8741.
                            Grado SR125i

Skomentuj

ja bym szukal czegos z wyjsciem cyfrowym - kiedys zrobisz sobie dobrego daca i masz transport gotowy

Skomentuj

taz, dzięki za wyjaśnienie, wszystko jasne. W sumie rozwiązanie to bardziej komplikuje, a oszczedność jak sam napisałeś niewielka. Przy takim przetwarzaniu sygnału dużo będzie zależeć także od czasu próbkowania, ale tekiego parametru za pewne się nie dowiemy.

mIKI, oba Soniaki do których dałem linki mają wyjście cyfrowe. A jak już "kiedyś" zrobie sobie tego DACa, to juz pewnie inny CD player będę miał.

Będę chyba polować na CDP-670 chyba że coś innego fajnego wpadnie w oko.

Skomentuj

Miałem podobny dylemat szukając godnego następcy dla DVD Denon-a na którym dotychczas słuchałem muzyki.Licząc iż "dobry" cd player zagra lepiej przesłuchałem kilka odtwarzaczy i to wcale nie tanich.I okazało się że wcale nie "zagrały" lepiej od Denona.Wziąłem jednak poprawkę na swój wiek i pewnie wady słuchu z tym związane.Dopiero zakup karty dżwiękowej (E-MU 0202)pokazał ile są warte te cd playery.Żaden z odtwarzaczy nie zagrał tak jak muzyka z komputera poprzez tą kartę.Czyli moja wada słuchu nie jest tak duża skoro ja to usłyszałem?

Skomentuj

Kupiłem sony CDP-M48 również na 2 przetwornikach PCM56 Dziękuje wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X