Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki TV 40-42' do 2000zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki TV 40-42' do 2000zł?

Cześć,
    szukam tv do 2000zł, wiem że jest tu kilku znających się na rzeczy i proszę ich o opinię,

znalazlem 2 modele :
    PHILIPS 42PFL4007
    Samsung UE40ES5500

Moje wymagania nie są wygórowane oglądam tv przez dvb-t, filmy z pendrive, używam tv jako monitora do kompa, chciałbym mieć też neta do youtube-a i tvn player, ipla itp żeby nie odpalać do tego kompa. W przyszłości planuje podpiąć też konsolę (xboxa360).

Do tej pory mialem samsunga le32c530 i mi wystarczał.

który tv wobec tego najlepiej kupić może jeszcze jakiś inny niż znalazlem? Max to 2000zł

Po ostatniej dyskusji o telewizorach wiekszość stawiała na telewizor plazmowy, zazwyczaj firmy Panasonic. W tej przekątnej i cenie np : Panasonic 42" TX-P42UT50E 3D. Niestety większość nowych modeli ma 3D; niestety bo to dość istotnie podnosi cenę a wartość tej funkcji, przynajmiej dla mnie, jest niewielka.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
      Po ostatniej dyskusji o telewizorach wiekszość stawiała na telewizor plazmowy, zazwyczaj firmy Panasonic. W tej przekątnej i cenie np : Panasonic 42" TX-P42UT50E 3D. Niestety większość nowych modeli ma 3D; niestety bo to dość istotnie podnosi cenę a wartość tej funkcji, przynajmiej dla mnie, jest niewielka.
      Dzięki za odpowiedź, namieszaleś mi troche tymi plazmami ;p nie brałem do tej pory plazmy pod uwage myslalem że nowe LED są lepsze - widze że czeka mnie niezla przeprawa z tym zakupem...

Skomentuj

Z wymagan jakie podales wybral bym raczej LCD czy tam LED. Plazma bylaby ok gdybys potrzebowal tylko do DVB, xbox i filmy. Jesli chcesz uzywac rowniez jako monitor do kompa to plazma odpada i nie sluchaj tych, ktorzy mowia, ze sie nie wypala. Wypala sie. Kompa mozna podlaczyc ale na krotko, obejzec film i rozlaczyc, napewno nie do normalnego uzywania! Pamietaj, ze wiekszosc gier na konsolach to nadal rozdzialka 720, wiec telewizor natywnie dzialac niebedzie. Realna jakosc obrazu LCD pokaze tylko w natywnej rozdzielczosci czyli przy filmach z blureja badz mkv na kompie.

Skomentuj

Zgadzam się z Pogromcą. Mimo, że jestem fanem plazmy, polecam jednak LED jeśli będziesz podłączał komputer.
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Jak do kompa podłączasz na stałe to raczej LED bo plazma ci bardzo podwyższy rachunki za prąd jeśli siedzisz przed kompem po kilkanaście godzin dziennie. Jak używasz kompa mało to brałbym plazmę. Ale to musisz sobie sam odpowiedzieć czy 2 godziny dziennie komp jest włączony czy 10 godzin. Z plazmami trzeba się inaczej obchodzić choć oferują lepszą jakość obrazu. Na początku dbać o zredukowanie ustawień ostrości i kontrastu w czasie "docierania" się matrycy (pierwsze kilkaset godzin). A poźniej uważać na powidoki i wiedzieć jak je likwidować (Włączanie białęgo paska w opcjach tv lub szumu czarnobiałego) jeśli powstaną. Jak chce ci się poczytać trochę zanim kupisz plazmę i dowiedzieć się co nieco o tym rodzaju ekranu to po zakupie będziesz zadowolony. Gdyby p42s30e były jeszcze dostępne w cenie zeszłorocznej to tego bym ci polecił. Obecnie brak odbrych panasów w cenie 2000zł, które mają fullHD, więc jak nie znajdziesz nic w kwocie jaką jesteś w stanie wydacć to pozostaje LCD LED.

Tu masz temat. Zarejestruj się i pisz. Najlepiej wypełnij formularz z postu 1622:

http://hdtvpolska.com/topic/12712-%2...page__st__1620

Polecam ci zajrzeć na hdtvpolska bo tam dostaniesz pełną informację na temat tego co się opłaca a co nie za 2000zł.

Skomentuj

2 miesiące temu kupiłem LG 42LS5600 za 1900zł Jak na razie wszyscy zadowoleni
              Uważam TV za b. dobry w swojej cenie i polecam Ci wziąć też ten produkt pod uwagę, jak masz możliwość to sprawdź go sobie.

Jak będziesz chciał to skrobnę w temacie więcej osobistych info. z dotychczasowego użytkowania tego TV

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                ]
                Jak będziesz chciał to skrobnę w temacie więcej osobistych info. z dotychczasowego użytkowania tego TV
                śmiało pisz,

dzisiaj miałem rajd po marketach zeby pomacać, 42" jednak nie wchodzą w grę bo sie nie zmiesci żaden we wnęce w meblach,

na tą chwile staneło na Philipsie 40PFL5007 (szukam wersji z matrycą sharp) i Samsungu UE40es55007, ale ciągle przeglądam net. na hdtvpolska oczywiscie bylem dużo czytalem i napisalem ale narazie nic nie doradzono mi tam.

Nadal liczę na Wasze rady :) pzdr

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------

Kupilem samsunga UE40ES6100, tv ogólnie ok, ugadalem sie w neonecie ze bede mógł wymienić w razie czego,byłbym zadowolony gdyby nie clouding (dosyć spory) który widać w całkowitej ciemności, jutro jade szukać lepszego egzemplarza.

Skomentuj

Witam !
                  stoję obecnie przed takim samym problemem tylko że ja wymieniam 37 na 42 lub 50
                  Powiem tak początkowo miał to być Fuul HD i do tego jeszcze 3d + nety bzdety.Poczytałem róznych rzeczy i zacząłem się mocno zastanawiać nad tym wszystkim i oto co stwierdziłem:
                  Posłuchałem innych i rezygnuję z Fuul HD bo za wielkiej róznicy w oglądaniu niema .Mam obecnie Plazmę HD Redy i obrazy w HD wyglądają super .Po co zatem płacić za coś czego i tak nie zobaczymy jeszcze przez jakiś czas
                  -Ja się będę kierował tym że Plazmy HD Redy mają mniejsze zużycie energi
                  -za większy TV zapłacimy mniej niż za LEDY
                  - oczywiście kolory bedą lepsze
                  -pewnym minusem jest brak dostępu do neta, ale pomyślcie sami przecież TV ma służyć do oglądania
                  -jeżeli chodzi o 3d o oglądałem w sklepach kilka urywków i stwierdzam że to jednak chyba zbędny bajer- po prostu zwykły bajer.Jak się dobrze zastanowić to z początku jesteśmy zafascynowani obrazem 3D ale po chwili zauważamy że zwracamy uwagę tylko na tym jaka jest w danej chwili glęboka scena a nie skupiamy się na fabule , a sceny z 2 planu to już w ogóle nam giną
                  Do wielkich wad tv Led oprócz wspomnianego claudingu zaliczam kolory a przede wszystkim to jak wyglądają twarze to mnie najbardziej razi
                  Podsumowując moje przemyślenia są takie ,że lepiej kupić większy TV z lepszym obrazem,bez zbędnych bajerów i za mniejsze pieniądze.Ten tv będzie poczekalnią na nowe technologie więc niema co przepłacać .Oprócz tego ,ze będziemy mieli większą przekątną to zostanie nam w kiszeni sporo kasy która pokryje ew. koszty zużycia energii a mimo tego i tak będziemy jeszcze do przodu
                  Co do wypalania to moja Plazma ma już 4 lata , została dobrze dotarta na początku i teraz niema żadnych duszków
                  Jeszcze na koniec powiem ,że pewnie zauważyłeś że w sklepach jak się patrzy na Plazmy to wydają się jakieś takie przyciemnione.Ja się też na to łapię ( ostatnio w niedzielę) ale potem myślę sobie że precież moja plazma w domu gra dobrze.już pewnie słyszałeś że LEDY są w sklepach podkręcane żeby dobrze świeciły - to postój chwilę przy nich czy nie zaczną Cię boleć oczy ?
                  Sam się również zastanawiałem nad LED akurat Panasonica bo w testach na wspomnianym forum dostał znakomite oceny.Jak zobaczyłem jak gra w sklepie to stwierdziłem że chyba jednak Plazma.U mnie bardzo duże znaczenie ma pobór mocy
                  i mimo tego że LEDY są oszczędniejsze to skłaniam się coraz bardziej ku plazmom
                  Na swoim TV wymysliłem taki sposób oszczedzania że do oglądania wiadomości czy jakiś zwykłych programów obraz ustawiam na normalny gdzie mam mocno zjechane kontrasty ,jak filmy lub mecze to na tryb kinowy z mocniej ustawionymi kontrastami
                  Ogólnie warto zjeżdżać z tymi kontrastami to dużo daje

Skomentuj

Nie widać różnicy między 1280 x 780 (hd ready) a 1920 x 1080 (full hd) i dlatego chcesz tylko te pierwsze? Jak oglądasz programy w 480i to się nie dziwię poza tym to na pewno nie jest żaden "zbędny bajer".

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                    [/COLOR]Kupilem samsunga UE40ES6100, tv ogólnie ok, ugadalem sie w neonecie ze bede mógł wymienić w razie czego,byłbym zadowolony gdyby nie clouding (dosyć spory) który widać w całkowitej ciemności, jutro jade szukać lepszego egzemplarza.
                    Jeśli masz wybór to może znajdziesz jakiś z mniejszym cloudingiem ale kupując samsunga licz się z tym, że szajs kupujesz a dla pocieszenia dodam iż na moim 46 calowym UE46ES5500 mam to samo.

Skomentuj

jutro jade szukać lepszego egzemplarza.
                      Egzemplarza? Chyba innego modelu chciałeś napisać. Nie łudź się, że inne egzemplarze tego samego modelu nie będa posiadały wady o której wspomniałeś.

Skomentuj

mam dość dzisiejszego dnia, miałem w chacie wszystkie egzemplarze z neonetu (6sztuk), jestem chyba pośmiewiskiem tego sklepu ale obsługiwał mnie kierownik który był bardzo uprzejmy. Każdy z TV miał jakąś wadę - pierwszy myslalem ze clouding, ale okazalo sie że reszta też to miala w roznym stopniu, znalazlem taki z mniejszym efektem cloudingu ale mial za to bad subpixela (chyba z 5 egzemplarzy miało także ta wade, jaden mial fizyczną deformacje pixela który działał prawidłowo ale był okrągły i miał czarną plamke w środku) :/ wygląda na to że spady z produkcji walneli na promocje.

i teraz najlepsze, wróciłem do pierwszego egzemplarza bo nie miał żadnego bad subpixela - jak mi sie wydawalo - robie test na czarnej planszy i sruuu - na moich oczach wyjebał jeden niebieski i sie świeci na czarnym... ale mieli juz zamkniete

jutro jade oddać tego szajsunga wpizdu i chyba wezme philipsa, macie jakies doświadczenia z nowymi (chinskimi) philipsami?

Skomentuj

Kup LG z podswietleniem led.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Nie widać różnicy między 1280 x 780 (hd ready) a 1920 x 1080 (full hd) i dlatego chcesz tylko te pierwsze? Jak oglądasz programy w 480i to się nie dziwię poza tym to na pewno nie jest żaden "zbędny bajer".
                            Ja też powoli się do tego przekonuję. Za full HD trzeba dopłacić 1/3 ceny tego co koszuje tv z rozdziałką 1024x768. A różnica, no właśnie. Jest ale nie jakaś porażająca. Oglądałem jeden i drugi obraz, widziałem róznice na korzyść full HD ale nie jest to jakaś masakra żeby koniecznie to mieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Ja też powoli się do tego przekonuję. Za full HD trzeba dopłacić 1/3 ceny tego co koszuje tv z rozdziałką 1024x768. A różnica, no właśnie. Jest ale nie jakaś porażająca. Oglądałem jeden i drugi obraz, widziałem róznice na korzyść full HD ale nie jest to jakaś masakra żeby koniecznie to mieć.
                              Wszystko zalezy od odleglosci z jakiej sie oglada. Filmow full hd nie powinno sie ogladac z kilku metrow na przecietnym ekranie, bo faktycznie nie bedzie widac roznicy. Natomiast z bliska widac potworne piksele na duzych tv ( szczegolnie plazma ) i nie wiem jak tego nie mozna nie widziec. Dzis mozna kupic plazme full hd 50 cali w cenie ponizej 2000zl.

Skomentuj

Wszystko zalezy od przekątnej. W 50 calowym panelu 1024-768 to porażka bo wielkość piksela jest już zdecydowanie za duża by nie było tego widać.

---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post o 15:53 ----------

mam dość dzisiejszego dnia, miałem w chacie wszystkie egzemplarze z neonetu (6sztuk), jestem chyba pośmiewiskiem tego sklepu ale obsługiwał mnie kierownik który był bardzo uprzejmy.
                                Jasny gwint co za człowiek. Miałeś szczęście trafić na baardzo uprzejmego i cierpliwego sprzedawcę.

---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post o 15:55 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Dzis mozna kupic plazme full hd 50 cali w cenie ponizej 2000zl.
                                Z tymi najtańszymi a jednocześnie ogromnymi plazmami to bym uważał. Jak TV ma 50 cali a kosztuje 1600zł to nie może być godne uwagi.

Poszperałęm ostatnmio w necie i okazuje się, że w cenie do 2000zł nie ma dobrych plazm. Wszysko to nowa seria X50 z 1024-768 (Nawet w 50" modelach). Serie S30, ST30 i G30 z przekątną 42" to były porządne TV. W Jakimś media znalazłem jedyny opłacalny TV plazmowy do 2500zł:

http://www.mediamarkt.pl/telewizor-3...m_campaign=xml
                                Last edited by gooralesko; 06.12.2012, 15:10.

Skomentuj

Przedwczoraj miałem chwilę czasu i w końcu obejrzałem Transformerów 3 w 3d. Moja opinia: Jakbym miał kupować nowy tv to poszukałbym z okularami pasywnymi. Nie dość, że mam stertę zużytych baterii to podczas oglądania takiego filmu efekt 3d znikł po pół godzinie (z 2,5 godziny filmu :sleep:) . Nie wiem czy oczy po dłuższym czasie się przyzwyczajają czy co...Nie mówiąc już o rozmiarze. Chyba lepiej kupić tv bez 3d ale za to większy za tą samą cenę/ oczywiście na dużym nie da się ogladać programów w standardowej jakości.

np. http://www.mediamarkt.pl/plazma-lg-50pa6500,id-281235 nie wiem czy to ten model ale chyba w tym już jest dobrze rozbudowane menu do kalibracji obrazu

Skomentuj

Mój TV jest jakoś 3m dalej od miejsca w którym siedzisz, do tego mam miniPC UG802 ( http://allegro.pl/minipc-ug802-dualc...836965909.html ) do którego mam podłączony zestaw bezprzewodowy klawiatura + mysz i czasem lubię po prostu tak internet przeglądać czy robić różne inne rzeczy dlatego duża rozdzielczość jest jak najbardziej wskazana :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Wszystko zalezy od odleglosci z jakiej sie oglada. Filmow full hd nie powinno sie ogladac z kilku metrow na przecietnym ekranie, bo faktycznie nie bedzie widac roznicy. Natomiast z bliska widac potworne piksele na duzych tv ( szczegolnie plazma ) i nie wiem jak tego nie mozna nie widziec. Dzis mozna kupic plazme full hd 50 cali w cenie ponizej 2000zl.
                                      Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      W 50 calowym panelu 1024-768 to porażka bo wielkość piksela jest już zdecydowanie za duża by nie było tego widać.
                                      No tak ale 50 calowego tv nie ogląda się z 2 metrów. A jak się siądzie w dobrej odległości to ten pixel wcale taki widoczny nie będzie.

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Poszperałęm ostatnmio w necie i okazuje się, że w cenie do 2000zł nie ma dobrych plazm. Wszysko to nowa seria X50 z 1024-768 (Nawet w 50" modelach).
                                      A co z tą serią X50, poza rzekomą zbyt małą rozdzielczością, jest nie tak ?

Skomentuj

Jak dla mnie nic nie jest złego oprócz tej nieszczęsnej rozdzielczości. Poprzednio przedstawiciele serii 30 (s, st) w tej kwocie mieli FullHD. Jak TV nie użyjesz nigdy do wyświetlenia na nim obraazu z PC to możesz brać. Zalezy jakiej jakości masz źrodło, plazmy sobie świetnie radzą z upscalingiem telewizji SD oraz czy filmy oglądać będziesz z PC czy z playera HDD, optycznego czy konsoli. Jak nie będzie służył do niczego innego niż oglądanie TV to może będzie dobry.

Panas zmienił trochę ceny w których oferuje następców udanej serii 30. Teraz najtańsze P42ST50 to ok. 2600zł do wydania (W porównaniu do p42st30 który w styczniu kosztował 2100zł widać różnicę jaką wprowadza zmiana liczby w nazwie ). A poniżej tej kwoty wprowadził serie UX i X za 1800-2000zł (Ja w styczniu kupiłem pod koniec sprzedawania 30'tek p42s30 za 1830zł i dlatego nie opłaca się kupować tych budżetowych UX i X, których odpowiedniki kosztowały w 2011 roku 1500-1600zł), które mają takie matryce jakie wspomnieliśmy. Osobiście dopłaciłbym do Ski najtańszej jaką znajdziesz na porównywarce cenowej.

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 18:23 ----------

No tak ale 50 calowego tv nie ogląda się z 2 metrów. A jak się siądzie w dobrej odległości to ten pixel wcale taki widoczny nie będzie.
                                        Musisz sprawdzić w sklepie najlepiej na swoim materiale HD. Do 50 cali odpowiednie będzie 3-3,5metra odległości. A pożniej to samo zrobić na TV z fullHD.
                                        Last edited by gooralesko; 06.12.2012, 17:29.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X