Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery, teorie spiskowe] celowe postarzanie produktu - oprogramowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[komputery, teorie spiskowe] celowe postarzanie produktu - oprogramowanie

jakis czas temu yoshi wkleil link do filmu o celowym postarzaniu produktu. w przypadku przedmiotow fizycznych jest to zrozumiale
    ale jak to sie ma do oprogramowania?
    ostatnio coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu ze to tez sie tyczy oprogramowania!
    dlaczego tak mysle?
    a jak inaczj wyjasnic fakt ze dany program dzialal 10 lat bezproblemowo a nagle zaczyna sie wieszac i nie nadaje sie do uzytku?!
    sprzet ten sam, system ten sam, oprogramowanie to samo a nagle nie dziala! :mad:

Aktualizujesz ciągle ten program? Jeśli nie to zwyczajnie wydaje mi się, że wyciskasz więcej z niego niż wcześniej i robisz to nieświadomie... Jeśli aktualizujesz to Twoja teoria mogłaby być prawdziwa..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Aktualizujesz ciągle ten program?
      nie. uzywam ciagle tak samo
      obecnie wkur... mnie gg. dziala ono on-line wiec moze samo pobierac jakies info i sie wieszac
      uzywam wersji 7.7 bo to ostatnie normalne gg. nowsze mnie mocno wkur... :[

ale w przypadku windowsa faktycznie tak moze byc bo po pobraniu SP3 dziala gorzej

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

idealny przyklad ingerowania producenta w oprogramowanie bez wiedzy uzytkownika to google chrome. czesto mialem tak ze sie zaktualizowalo samo w tle i wieszalo sie caly dzien. kolejnego dnia pobralo inne aktualizacje i juz dzialalo stabilnie

wiec mysle ze debile robia tak z innymi programami :mad:

Skomentuj

a jaki ma cel to celowe postarzanie? Bo na pewno nie zdenerwowanie użytkownika i potencjalne stracenie go.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          a jaki ma cel to celowe postarzanie?
          zakup nowego produktu

Skomentuj

Hmm jeżeli program się nie akutalizuje to wina może leżeć po stronie systemu operacyjnego. Z biegiem czasu sie gromadzi co raz więcej błędów. Mój własny komputer jest tego dobrym przykładem, system instalowany ponad 4 lata temu (win XP) , teraz nie dziala mi mnóstwo rzeczy. Wysypało sie visual studio, nieodwracalnie instalacje na nowo/naprawy nie pomagają; pomyłkowo odinstalowałem microsoft silverlight, nie da sie ponownie zainstalować; najlepszy zonk był z nowa karta graficzną która po 3 dniach prawidłowej pracy najomralniej przestała działać i po starcie windy wyświetlała mi kolorowa mozaikę, coś sie posypało w driverach. Ta sama karta w drugim kompie chodzi idealnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Z biegiem czasu sie gromadzi co raz więcej błędów.
              system jest swiezo po formacie

Skomentuj

Dlatego na co dzień używam tzw. wolnego oprogramowania (i nie chodzi o "powolność").

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  uzywam wersji 7.7 bo to ostatnie normalne gg. nowsze mnie mocno wkur... :[
                  Pozwol, ze dam Ci rade. Zainstaluj sobie program WTW i zapomnisz o czyms takim jak GG. Zajmuje z 20 razy mniej pamieci, nie spowalnia komputera, nie zawiesza sie, dziala doskonale.

Ps. Ja bym sie wcale nie zdziwil jakby takie programy jak GG mialy wbudowane algorytmy obliczania jakis danych i wysylania miedzy komputerem uzytownika, a serwerem. Cos jak kiedys seti i niby szukanie sygnalow z obcych cywilizacji. Kiedys na starym komputerze ( duron 2ghz ) po zainstalowaniu gg nie dalo sie nic wiecej uruchomic. Niech mi ktos wytlumaczy, jak to sie dzieje, ze prosty program do komunikacji zapycha dwugigowy procesor?? Zupelnie dla mnie niepojete.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Zainstaluj sobie program WTW i zapomnisz o czyms takim jak GG.
                    ale dziala na tych samych numerach? czy musze zakladac nowe konto/numer?
                    i czy nie jest takie "oczojebne" jak nowe gg?

Skomentuj

WTW nie ma zadnych reklam, jest prosty choc funkcji ma sporo.
                      Oczywiscie dziala na aktualnych kontach i numerach gg. Trzeba je tylko zaimportowac.

Skomentuj

obecnie wkur... mnie gg. dziala ono on-line wiec moze samo pobierac jakies info i sie wieszac
                        A ja polece AQQ
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

i niestety moja teoria zaczyna sie potwierdzac

zainstalowalem to samo gg na drugim kompie. surowy winxp bez dodatkow (mam go tylko dla SW)
                          odpalilem gg, wpisalem numer, testuje... i samo sie zawiesza po kilkunastu sekundach!

---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post o 14:11 ----------

tak sobie mysle...
                          moze komunikator sie nie aktualizuje, ale jakos wplywaja jednak na jego dzialanie
                          przeciez kiedys nie bylo cenzury w rozmowach z nieznajomymi! a pozniej sie pojawila

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:24 ----------

wyslalem wiadomosc do dzialu technicznego gg

Ticket creation failed: Formularz - wsparcie dla gg7.7

Skomentuj

Spróbuj zainstalowac po prostu inną wersje. Ja długi czas jechałem na 7.0 i była ok. Może akurat ta wersja ma jakieś błędy. Albo te współczesne flashe ją wykładają, ogólnie ta reklama w gg potrafi zagiąć nawet najlepszy komputer .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Może akurat ta wersja ma jakieś błędy.
                              ktore ujawnily sie zaledwie po kilku latach uzywania?

Skomentuj

Jestem programistą z zawodu. Na pewno nie można podać ogólnej zasady co do teoretycznego "postarzania" się oprogramownia, bo każda firma/programista może sobie wymyślić swoją technikę na aktualizację oprogramowania o ile w ogóle jest stosowana.

Jeśli nie jest aktualizowany to z reguły przyczyną błędnego działa oprogramowania będzie system operacyjny, np update systemu, który powoduje, że określone moduły systemu, a raczej dostęp do nich dla oprogramowania zewnętrznego uległy zmianie przez co program z nich korzystający przestaje działać poprawnie.

Przy oprogramowaniu działającym w oparciu o łączność "internetową"(czyli w tej chwili można pewnie śmiało założyć, że z 90%, szczególnie niekorporacyjnych ogólnodostępnych), powodem mogą być tzw: web serwisy. Tutaj właśnie może być to problem, który dotyczy tego nieszczęsnego GG. GG w tej wersji mogło korzystać z web serwisu do określonych czynności (np. strzelam ustalenia ostatniego statusu), ale Panowie programiści od GG mogli już ten dany web serwisu usunąć, zapominając, że jeszcze coś może z niego korzystać i aplikacji najzwyczajniej się wywala jeśli nie jest obsługiwany wyjątek na to zdarzenie

To tylko takie moje gdybanie, ale przypatrując się aplikacjom, to raczej nikt świadomie nie stosuje jakiś średnio mądrych algorytmów, które na podstawie czasu stwierdzają, że dany program trzeba popsuć :). Teraz widać tendencję do aktualizacji oprogramowania jak to odbywa się np. w Chrome czy FireFox. W przypadku produktów pudełkowych zasady mogą być inne, tak aby wymusić na kliencie kupno nowego produktu. Sposobów na to może być bardzo wiele.

Co do samego komunikatora, jak wcześniej wspomniano, także polecam AQQ, od bardzo długiego czasu używałem bezproblemowo.

Skomentuj

zakup nowego produktu
                                  W przypadku darmowego chrome'a? Coś ta twoją teoria z pierwszego posta się kupy nie trzyma. Jakieś filozoficzne rozważania na niewiadomo jaki temat.

Z jednej strony gadasz coś o postarzaniu produktów z drugiej strony przypisujesz te cechy źle działającemu oprogramowaniu, które jest updatowane. Cuda, panie, cuda.

Chyba się nudzisz w chacie i nie masz o czym myśleć.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                    W przypadku darmowego chrome'a?
                                    wez mnie dzisiaj nie wkurwiaj!
                                    przeczytaj jeszcze raz uwaznie!
                                    mam dzisiaj wyjatkowo paskudny dzien

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                                    GG w tej wersji mogło korzystać z web serwisu do określonych czynności (np. strzelam ustalenia ostatniego statusu), ale Panowie programiści od GG mogli już ten dany web serwisu usunąć, zapominając, że jeszcze coś może z niego korzystać i aplikacji najzwyczajniej się wywala jeśli nie jest obsługiwany wyjątek na to zdarzenie
                                    to wez na probe zainstaluj u siebie gg 7.7 i sprawdz sam. mi na 2 kompach nie dziala

Skomentuj

Paweł, ja również polecam WTW, bo to spoko program. Ale osobiście używam od długiego czasu GG Lite :) To jest to, czego od zawsze szukałem

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        W przypadku darmowego chrome'a? Coś ta twoją teoria z pierwszego posta się kupy nie trzyma. Jakieś filozoficzne rozważania na niewiadomo jaki temat.

Z jednej strony gadasz coś o postarzaniu produktów z drugiej strony przypisujesz te cechy źle działającemu oprogramowaniu, które jest updatowane. Cuda, panie, cuda.

Chyba się nudzisz w chacie i nie masz o czym myśleć.
                                        Lepiej tego nie mogłem napisać.

Żadna szanująca się firma nie będzie nigdzie dawała do programu kodu odpowiedzialnego za postarzenia się firmware bo jest to tak tak głupie, że aż żałosne - GG, Chrome itp. gdyby one naprawdę specjalnie robiły problem i zawieszały się z błahego powodu to kto by je używał? Żadna firma nie może sobie pozwolić na straty klientów tym bardziej jak jej produkty są darmowe a zarabiają na czymś obok (reklamy w programie etc.) a gdy firma decyduje, że jest już czas na nową wersję to po prostu rezygnuje z wspierania starego oprogramowania i dobrym przykładem tej metody jest właśnie Windows, XP już dawno stracił możliwość otrzymania wyższej wersji bibliotek graficznych jakimi jest DirectX (10+) a gdy gra tego wymaga to po prostu użytkownik jest zmuszony na przejście na nowszy system i tak samo tyczy się to większości rzeczy a dla firm trzecich nie opłaca się bawić w wspieranie 10 wersji systemu tylko np. 3 najnowsze i jeśli wziąć Vista/7 za jeden i ten sam system to jeszcze się ledwo XP załapuje.

Paweł, Twoim problemem nie jest postarzanie się produktu a czynności wykonywane przez program w tle bez Twojej wiedzy - przynajmniej ja tak to rozumiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X