Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to jest z tymi dacami, co warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"W takim razie,ile musiał bym wydać na odtwarzacz CD,na taki żeby miał od choć by tego DAC-a za 400zł? "

Miałem podobny dylemat chcąc zmienić swojego denona na "coś"lepszego.I tak przewineło się kilka podobno nie złych odtwarzaczy.Niestety wszystkie zagrały podobnie jak mój poczciwy denon,no może Nad zagrał ciut lepiej?ale on kosztował ok 2000zł.Zostałem więc przy denonie aż do czasu jak znajomu przynósł e-mu.Myślę że żaden budzetowy odtwarzacz,nawet z tych "starych"owianych legendą nie zagra tak jak ta karta.Coś lepszego trzeba by szukać za kilka tyś.

Skomentuj

chyba zdecyduję się na emu204 zewnętrzną:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Zaczynam się Ciebie bać
        Wiesz, ja w sumie tylko czytam. I jeśli gość lampizuje co się da a tego Krella nie ruszył to coś w tym jest. To naprawdę fajnie brzmiący CD.

Jak podoba Ci się Krell to zrób na PCM1704 lub AD1862/65
        Obawiam się, że brzmienie tego Krella nie bierze się wyłącznie z zastosowanego przetwornika ale także ze stopnia analogowego - 280 tranów :) Może jakąś promocję dostali u producenta tranów :P

A co to ma do rzeczy ? Zawsze możesz zasilać z osobnego zasilacza.
        Ja wiem, ale i tak jakoś mnie nie przekonuje...nie wiem czemu...może za mało rzeczy na płytce :P

E-MU 0202 lub 0204 i po sprawie.
        E-MU mają fajny dac AKM.
        No właśnie ja w swojej M-Audio mam DAC AKM AK4528vf. No i chciałbym żeby było lepiej...bo zmieniać dla sztuki zmiany to nie widzę sensu.

A może ma ktoś pożyczyć EMU 0204 na parę dni, jakoś tak po świętach? Bym sobie porównał z moim M-Audio.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Panowie,a ja mam pytanie:

-jaka jest różnica w dźwięku między oryginalną płytą CD (odtwarzanej w odtwarzaczu) a plikiem FLAC zgranym z tej samej płyty,odtwarzanym z kompa poprzez DAC-a?

-co ma w sobie ten DAC że jest taki super (a kosztuje tylko 400zł),i dlaczego to coś nie jest montowane od razu w odtwarzaczach CD?
          No,też chciał bym się dowiedzieć.A konkretnie czy rzeczywiście da się to usłyszeć??

Skomentuj

"No,też chciał bym się dowiedzieć.A konkretnie czy rzeczywiście da się to usłyszeć??"

Róznica jest tak znaczna że da się bez problemu rozróznić czy "gra" poprzez dac-a czy tylko Cd(nawet w "ślepym" tescie).To nie jest tak jak z kablami itp... gdzie słyszą tylko wybrańcy

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
              Róznica jest tak znaczna że da się bez problemu rozróznić czy "gra" poprzez dac-a czy tylko Cd(nawet w "ślepym" tescie).To nie jest tak jak z kablami itp... gdzie słyszą tylko wybrańcy
              Napiszę tak,Twoja odpowiedż jest nie przekonująca,dlaczego?Po prostu ja przeczytaj i zastanów się czy po czymś takim wywalił byś ok.500pln na dac??Jeśli możesz to więcej konkretów poproszę(broń Boże ,że jakaś upierdliwość,po prostu przekonaj mnie)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                po prostu przekonaj mnie
                Inaczej:
                Pożycz od jakiegoś znajomego lub go zaproś do ciebie i sam oceń.
                Osobiście będziesz wiedział czy warto czy nie.
                Mnie tam żadne przewody, kondensatory itp nie przekonają (ja różnic nie słysze), ale to słychać.

Skomentuj

Któregoś roku na AS natrafiłem na pokaz/porównanie SACD (albo DVD audio,nie pamiętam) i CD. Efekt był takie,że gdy włączył SACD/DVD audio,to było tylko więcej góry,taka była różnica,nic nadzwyczajnego (a sprzęt na którym odbywał się pokaz był wysokiej klasy). Też bym sobie posłuchał jak gra DAC,ale jeśli to będzie taka różnica jak opisana wyżej,to bawić się w odtwarzanie muzyki z kompa nie mam zamiaru.

Mi się marzy coś takiego: http://www.frazpc.pl/aktualnosci/233...Olive_4HD.html Idealnie wpasowuje się w moje potrzeby :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Mi się marzy coś takiego: http://www.frazpc.pl/aktualnosci/233...Olive_4HD.html Idealnie wpasowuje się w moje potrzeby
                    Jak byłeś grzeczny to Mikołaj Ci przyniesie (nie wierzę ,ze byłes grzeczny wię bedzie jakaś laska co wychłosta Cię rózga i dobrze
                    Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Pożycz od jakiegoś znajomego lub go zaproś do ciebie i sam oceń.
                    Osobiście będziesz wiedział czy warto czy nie.
                    Chę,nieżle z tego wybrnąłeś,jak tylko będzie sposobność postaram się tak zrobić.Dzięki za info.Szczerze pisząc pewnie odpisał bym podobnie,najlepiej po prostu ocenić po własnych doswiadczeniach

Skomentuj

Zbyszek zapytałeś "czy rzeczywiście da się to usłyszeć??"więc odpowiedziałem.Poprawa to przede wszystkim dynamika,lepszy bas,szczegółowość.Porównując odsłuchy zanim zastosowałem e-mu to mój zestaw grał jak z za kotary.
                      Nie zamierzałem przekonywać Ciebie abyś wydał 500zł na dac-a,ja swoją kartę kupiłem za 250zł na allegro i nie załuję ani złotówki:)
                      Last edited by roman763; 16.12.2012, 18:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                        Nie zamierzałem przekonywać Ciebie abyś wydał 500zł na dac-a,ja swoją kartę kupiłem za 250zł na allegro i nie załuję ani złotówki
                        No to nie do końca tak jak myślisz, jestem zatwardziałym zwolennikiem CD i puki życia starczy i możliwości muzyki będę słuchał z CD + wzmacniacz (żadnych po drodze kompów!).Czyli bardziej chodzi mi o to czy usłyszę różnicę między średniej klasy CD a Dac (może sie mylę) ale podłączonym do wy optycznego CD?

Skomentuj

Usłyszysz, usłyszysz.
                          Zależy też od "gratów" (i ich aplikacji) użytych w dac'u.
                          Jednemu bardziej wtedy będzie odpowiadał dac, a drugiemu cd.
                          Rzecz gustu, tak samo jak z wzmacniaczami czy głośnikami.
                          Więc tak jak pisałem, pożycz , posłuchać i oceń sam.

Skomentuj

Jest jeszcze jeden aspekt - trzeba mieć dobre kolumny żeby docenić i usłyszeć zmianę. Warto się nad tym zastanowić - bo po co komuś dobry DAC jak ma lipne kolumny?
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Też sie zastanawiam nad dacem. Cieszy mnie, że powstał ten temat.

Od kolegi aeron pożyczyłem DAC'a Nostromo 3. Po podłączeniu oniemiałem z wrażenia. Dźwiek stał się dużo bardziej lekki. Niskich przybyło, a góra sie lepiej wyeksponowała.
                              Nie wiem jak inne dace, ale ten polskiej produkcji Nostromo 3 bardzo nie urzekł. Urządzenie kosztuje do 400zł. Imo bardzo sie opłaca.
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                Nie wiem jak inne dace
                                No i tu właśnie sęk.
                                Np. na AS jest tyle projektów że się idzie w tym pogubić, na allegro też.
                                Jedynie ktoś kto naprawdę się na tym zna, słyszał w życiu kilka kostek, jest w stanie tylko mniej/więcej, ocenić ile to warte.

Skomentuj

A mi się spodobał bardzo Musical Fidelity M1 DAC, ma zbalansowane wyjście co jest przeze mnie pożądane - ale cena z kosmosu. Używki chodzą po ok 1300zł :/

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Od kolegi aeron pożyczyłem DAC'a Nostromo 3. Po podłączeniu oniemiałem z wrażenia. Dźwiek stał się dużo bardziej lekki. Niskich przybyło, a góra sie lepiej wyeksponowała.
                                  A na czym wcześniej grałeś?

Skomentuj

Na zwykłej dźwiękówce... Dlatego napisałem, że nie wiem jak inne dace.

Jak coś: http://allegro.pl/listing.php/search...O+3&view=gtext
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja również mogę polecić audinst'a, kupiłem za 400zł używkę i jak dla mnie super. Jedyny minus to to że nie ma wejścia optycznego, przez co nie nadaje się do cd'eka.

Skomentuj

ja już zamówiłem emu 204 USB, dam znać jak wypadnie w porównaniu do SB Surround 5.1 PRo.

Skomentuj

Adam_85 już zamówiłeś?myślałem że może zainteresuje Ciebie:
                                          http://tablica.pl/oferta/interfejs-e...ada02bf1;r:;s:
                                          http://allegro.pl/e-mu-0204-usb-na-g...877902724.html
                                          To nie jest moje ogłoszenie ale cena wydaję się być atrakcyjna?
                                          Last edited by roman763; 16.12.2012, 20:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X