Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to jest z tymi dacami, co warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na dac zdecydowałem się po ostatnim remoncie w domu, po spakowaniu wszystkich płyt (około 700) zrobiło się znacznie więcej miejsca w domu.
    Na początek miałem od kolegi prodigy cube jeszcze przed wymianą OP i grało to już dość zadowalająco, ale osobiście zdecydowałem się na CA dacmagic , raz że ma bardzo bogatą ilość wejść jak i wyjść, przydawała się przelotka do kina i podłączenie tunera nki który znacznie zyskał na jakości po takim zabiegu.
    Jeśli chodzi o samą jakość to kiedyś po znajomych pożyczyłem kilka cd`ków i najmilej wspominam luxmana , po prostu płyty blacksabath grały rewelacyjnie, ale ten dac CA jest o tyle do przyjęcia że nie wprowadza bałaganu w muzyce rokowej a niektóre tańsze lub droższe cd tego nie potrafią.

Komputer cichy to inna sprawa na inny wątek, a do obudowy w zestawie jest pilot więc wszystko bardzo praktyczne i wizualnie bardziej duże cd przypomina niż komputer.

Dla osób z Poznania chętnych sprawdzić osobiście mogę udostępnić taką możliwość .

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      I jeśli gość lampizuje co się da a tego Krella nie ruszył to coś w tym jest.
      Jak dla mnie to to, że go niezlampizował to wcale nie jest komplement dla tego Krella

280 tranów
      Krell nigdy nie skąpił tranów :)

No ciekawy ten stopień analogowy jest. Siedziało mi to długo w głowie jak zobaczyłem reckę tego CD w Hi-Fi i muzyka (ładnych parę lat temu)
      Pomiary w stereophile są na tyle skąpe że też nic nie wyjaśniają a schematu nimo nigdzie do tej pory :)

Współczuje ludziom co parowali ten trany a potem lutowali :biggrin:

No właśnie ja w swojej M-Audio mam DAC AKM AK4528vf. No i chciałbym żeby było lepiej...bo zmieniać dla sztuki zmiany to nie widzę sensu.
      W 0204 i 0404 jest AKM4396
      http://www.asahi-kasei.co.jp/akm/en/...k4396_f00e.pdf
      a w 0202 jakiś CS nie pamiętam numeru.

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
      No,też chciał bym się dowiedzieć.A konkretnie czy rzeczywiście da się to usłyszeć??

Da się. Przesiadka z podłej integry na dobrą jest słyszalna .
      Natomiast różnice między dobrymi dac-mi są już bardzo niewielkie o ile jakieś są :).
      Jak ktoś ma dobry CD i nie przeszkadza mu szum mechaniki i zmienianie płyt to nie ma sensu wydawać kasy.

Dobre źródło to raczej "kropka nad i" te kilkaset PLN zawsze nieporównywalnie bardziej będzie słyszalne w głośnikach.
      Czy te różnice są warte tej kasy ?
      Niektórzy płacą setki razy więcej za dużo mniejsze :) Każdy musi sam sobie ocenić.

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo, jeszcze nie ma DACow mogacych konkurowac z dobrymi odtwarzaczami CD. Doszedlem do tego wniosku, jak przesluchalismy ten same utwory na kilka CD oraz DACach do 30000zł. Gdzie CDki byly znacznie tansze :). DAC ma oczywiscie te przewage, ze mozna kompa uzyc jako biblioteki i nie trzeba zmieniac co chwila plyty.
        Ja uzywam Lapmucery maxi i bardzo sobie chwale tego DACa. Jej brzmienie jest bardzo przezroczyste i w duzej mierze zalezy od tego, jaki OPAmpy damy na wyjsciu co mi sie podoba. Przegladajac ostatnio ebay zauwazylem, ze lampucera juz wymarla i pojawily sie inne, tansze DACi. Na pewno warto sie nimi zainteresowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
          pojawily sie inne, tansze DACi. Na pewno warto sie nimi zainteresowac.
          Proponujesz coś konkretnego? Niestety, podobnie jak marian, nie mam kompletnie pojęcia jak ugryźć temat... Na allegro jest dostępna lampucera maxi (sam układ - bez zasilania i obudowy) za cztery stówy - warto się nią zainteresować, czy może polecisz coś innego w podobnej cenie?

Skomentuj

dabyl i inni - proponuję wam zacząć od czegoś tańszego na początek. Ja np. odkupiłem od dzwiedzia teraz pcm2702 i chce zobaczyć jak to gra a dopiero później myśleć o czymś droższym.

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
              proponuję wam zacząć od czegoś tańszego na początek.
              Wiesz, to tak, jak z głośnikami. Można próbować od najtańszych, ale w końcu i tak dochodzi się do wniosku, że lepiej było od razu zainwestować w coś lepszego - co w konsekwencji dojścia do oczekiwanych efektów brzmieniowych wychodzi przeważnie taniej
              A cztery stówy za DACa to, z tego co można ocenić np po aukcjach na allegro, to raczej "dolna półka cenowa".
              Last edited by dabyl; 17.12.2012, 21:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                Wiesz, to tak, jak z głośnikami. Można próbować od najtańszych, ale w końcu i tak dochodzi się do wniosku, że lepiej było od razu zainwestować w coś lepszego - co w konsekwencji i tak wychodzi taniej
                W sumie święte słowa. Jednak ja jestem zdania że lepiej zaczynać od czegoś słabszego i piąć się w górę. Niby masz rację że raz kupić dobre jest taniej i mamy odrazu dobry sprzęt. Ale gdzie wtedy frajda.?:)

dabyl chcesz kupić gotowego czy DIY.?

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                  dabyl chcesz kupić gotowego czy DIY.?
                  Właściwie nie ma to dla mnie większego znaczenia. Z drugiej strony taki "goły" DAC nawet by mi odpowiadał, bo miałbym ułatwioną sprawę w jego aplikacji we wzmaku, który, w lekkich bólach acz sukcesywnie, realizuję.

Skomentuj

Ja już chyba zdecydowałem, że poczekam na razie, uzbieram jakąś lepszą kasę i kupię jakąś używkę w okolicach 1-1,5kzł.
                    Podoba mi się bardzo to: http://www.head-fi.org/t/608098/revi...cellent-device
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      CA DAC Magic
                      Luszti propozycja ravena wydaje się być ciekawa, i używkę chyba kupisz w swoim budżecie

dabyl pytam bo też chce zaimplementować dwa DAC,i tyle że w preampie i po dłuższym zastanowieniu się wstawiam DIY z audiostereo. Początkowo chciałem wyjąć z obudowy Audinst HUD ale odeszłem od pomysłu z myślą że z DIY można mieć coś lepszego taniej, chociaż różnie to bywa.:)

Skomentuj

Panowie. Kupcie sobie gramofon i po problemie :P

Skomentuj

Pogromco, tylko jaki?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                            Pogromco, tylko jaki?
                            Żartujesz? nie ma innej opcji na początek jak Technics SL 1200. Polecam :)

Skomentuj

A tak całkiem na serio. Czym np różnią się układy PCM17xx, AD18xx, Wolfson WM 87xx i AKxxx

I co najważniejsze który jest lepszy, który gorszy.? Na jakie parametry należy patrzeć w przypadku DAC'ów

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                Usłyszysz, usłyszysz.
                                Zależy też od "gratów" (i ich aplikacji) użytych w dac'u.
                                Jednemu bardziej wtedy będzie odpowiadał dac, a drugiemu cd.
                                Rzecz gustu, tak samo jak z wzmacniaczami czy głośnikami.
                                Więc tak jak pisałem, pożycz , posłuchać i oceń sam.
                                Dzięki za info.Właśnie "...rzecz gustu..",trzeba by się określić czego oczekuję,chcę słyszeć lub być przy nagraniu i wiedzieć jak ma brzmieć.A tu nawet prosty przedwzmacniacz za CD przed końcowką mocy może co nieco zmienić.Moim zdaniem trzeba dobierać,robić pod własne upodobania,pomieszczenia w jakich odsłuchujemy a to tez będzie silnie związane z tzw.przyzwyczajeniem a wtedy może okazać się ,ze taki DAC jest zupełnie niepotrzebnym wydatkiem.No ale aby to stwierdzić trzeba posłuchać i zdecydować a przy okazji może okazać się ,iz z CD jest ok a z MP ileś tam nie lub na odwrót i wracamy do punktu wyjścia.

Skomentuj

Czaruję...
                                X