Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysyłka z Chin - podatki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysyłka z Chin - podatki

Panowie zmieniło się coś po nowym roku z tym? Do jakiej kwoty przesyłka jest zwolniona z opłat celnych?

Leci coś do mnie aktualnie, ale to wartość kilkunastu dolarów, sam nie wiem jaka tam jest kwota "zaporowa" i jaka była.... zobaczymy jak przyjdzie to się wypowiem, ale wydaje mi się, że nie będzie oclona...

Skomentuj

nic sie nie zmienilo ... te zasady okreslane sa dla UE .... a nie dla naszego panstwa
      http://www.portal-celny.pl/zwolnienia-z-cla-i-vat

oczywiscie mozna cos tam zaryzykowac bo kontrole sa wyrywkowe, no i podstawa to wartość wpisana na ...dowodzie zakupu czy ubezpieczeniu paczki ...

Skomentuj

Właśnie leci do mnie paczka z hong kongu o wartości prawie 100USD i z tego co piszą w internecie cła i vatu raczej sie nie spodziewam. Poza tym ten sprzedawca wysyła paczki jako gift.

Skomentuj

mam nadzieje ze nic nie naliczaja bo do mnie plynie/leci paczka za 124$ :/

Do celów ust. 1 „towary o niewielkiej wartości” oznaczają towary, których rzeczywista wartość nie przekracza 150 EUR na przesyłkę.
          no to super

Skomentuj

u mnie jest ten problem ze paczka bedzie dosc ciezka ok 5-6kg i sprzedawca chce wyslac ja tylko dhl'em, a u nich nie ma czegos takiego jak "gift" i wszystkie paczki przechodza przez celnikow, wartosc to ok 250$, ciezko zeby wpisal ze to ma wartosc 22€ czyli ok 28$, z reszta celnicy i tak nie musza sie stosowac do rachunku tylko moga naliczyc podatek i clo wedlug wlasnego uznania :/ no i agencja celna dhl'a pobiera 73zl jako oplate manipulacyjna za zalatwienie papierkowej roboty

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            mam nadzieje ze nic nie naliczaja bo do mnie plynie/leci paczka za 124$ :/
            to tylko clo czyli 8% wartosci, gorszy jest podatek 23% :/ a zeby paczka byla zwolniona z VATu musi byc warta mniej niz 22€, przynajmniej tak wynika z tego artukulu ktory nie koniecznie musi byc zgodny z prawda

---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------

co ciekawe clo placi sie od "wartości towaru i wszystkich kosztów zagranicznych poniesionych w związku z importem", czyli od wysylki tez :/

Skomentuj

czy ktos moglby mi zamowic cos od chinczyka? nie mam pay pala:)
              LukaszN - szczegolnie do Ciebie pytanie:))

Skomentuj

a Panowie z ciekawości co zamawiacie od chinoli i skąd?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                  czy ktos moglby mi zamowic cos od chinczyka? nie mam pay pala:)
                  LukaszN - szczegolnie do Ciebie pytanie:))
                  Mógłbym,ale mam tam tylko parę pln...miKi założenie PP trwa parę minut i jak masz inny jakiś rachunek,to transfer z niego na PP trwa ok.2 dni roboczych.

Skomentuj

Może faktycznie zaryzykuje

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                      u mnie jest ten problem ze paczka bedzie dosc ciezka ok 5-6kg i sprzedawca chce wyslac ja tylko dhl'em, a u nich nie ma czegos takiego jak "gift" i wszystkie paczki przechodza przez celnikow, wartosc to ok 250$, ciezko zeby wpisal ze to ma wartosc 22€ czyli ok 28$,
                      bo takie firmy transportowe jak UPS czy DHL maja swoje agencje celne, to ze ich paczki idą "prawie" wszystkie do kontroli (w 90% sa to ogledziny czyli weryfikacja dokumentow towarzyszacych na podstawie ktorych oblicza sie naleznosci) wynika tylko z tego ze jako posrednik (agent celny) maja z tego dodatkowe profity ...raz kasują cie za przesylke ...dwa za posrednictwo w sprawach naleznosci celnych (jako agent celny)

Zamieszczone przez damiani
                      z reszta celnicy i tak nie musza sie stosowac do rachunku tylko moga naliczyc podatek i clo wedlug wlasnego uznania :/
                      bzdura wejdz sobie na http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/main_PL i poznasz szczegółowe zasady przy taryfikacji .....
                      w najgorszym przypadku zaplacisz tyle... ile sie należy z taryfy i nikt nie naliczy ci zadnej kwoty z kosmosu ....
                      poza tym naleznosci wylicza ci agnecja jako posrednik ... celni to tylko weryfikuja w przypadku firm jak UPS czy DHL w ich interesie jest... bys zaplacil cala nalezna kwote ;p

a to ze nikt by nic nie chcial placic to juz inna sprawa, tak samo jak sztuczne zanizanie wartosci i pisanie zanizonych nieprawdziwych cen zakupu (to tak jak z kazdym podatkiem nikt ich nie chce placic .... ) bajer tutaj taki ze to nie polska sobie sama to wymysla, i nikt tu nic czesto nie zmienia jak to ma miejsce przy podatkach krajowych, zusach, mandatach itd...

nie zachowujmy sie jak kali ... on ukrasc krowe to dobry uczynek.. jemu ukrasc to zly uczynek

no i agencja celna dhl'a pobiera 73zl jako oplate manipulacyjna za zalatwienie papierkowej roboty

patrz wyzej ...

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------

to tylko clo czyli 8% wartosci, gorszy jest podatek 23% :/ a zeby paczka byla zwolniona z VATu musi byc warta mniej niz 22€, przynajmniej tak wynika z tego artukulu ktory nie koniecznie musi byc zgodny z prawda

wcale nie musisz w niego wierzyc ;p i nie zawsze jest to 8% ... patrz > ISZTAR ;p
                      ---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------
                      co ciekawe clo placi sie od "wartości towaru i wszystkich kosztów zagranicznych poniesionych w związku z importem", czyli od wysylki tez :/
                      tak bylo od poczatku istnienia UE ;p a czemu tak jest... zasady sa tutaj:
                      http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryf...onth=01&Day=08
                      Last edited by bawolek; 08.01.2013, 20:55.

Skomentuj

W ostatecznosci mozesz zalozyc konto w SYNCu. Oni udostepnili przelewy na paypal z konta internetowego. Jedyny minus, ze przelew idzie w zlotowkach :(

Skomentuj

ja zamowilem latarki z pewnego sklepu
                          paypal jest pokrecony, ale trzeba bylo go zalozyc

Skomentuj

Sam PayPal ma mozliwośc szybkich przleewów z banków.... przynajmniej ja tak robiłem z Inteligo. Pieniądze były na paypalu w kilkanascie minut.
                            Jak jest duża i droga paczka z HH to warto ja puścic do Londynu. To jest strefa wolnocłowa. Zapewne duzo naszych znajomych jest w londynie.

Skomentuj

mIKI spoko, mogę zamówić Ale PayPala warto mieć, to jak płace z allegro, kupujesz, klikasz tylko dalej, dalej, dalej i czekasz na przesyłkę

Jedyny minus jest taki, że jak już założysz PayPala to oprócz przeglądania allegro dojdzie jeszcze przeglądanie ebaya :)

Skomentuj

skusiłem się i zamówiłem sam

Skomentuj

latarki dotarly z chin. zdziwilem sie ze dotarly poczta!
                                  poprzednim razem jak zamawialem cos z usa to przywiozl mi to jakis dziwny pan i jedna paczka byla otwarta... (zagladali do srodka)
                                  tutaj normalna paczka jakbym cos z allegro zamawial

Skomentuj

Do mnie tez wczoraj doszła paczka z Chin Obyło się bez cła i vatu.

Skomentuj

i ja w poniedziałek odebrałem paczkę) myślałem, że będę dłużej czekać, a tu miła niespodzianka
                                      polecam
                                      niebawem zobaczę ile wart jest JC-2 (preamp)

Skomentuj

no mi niestety celnicy dowalili clo i podatek, do tego prawie 80zl za obsluge celna dhl'a :/ za to paczke mialem dokladnie po 3 dniach roboczych u siebie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X