Panowie zmieniło się coś po nowym roku z tym? Do jakiej kwoty przesyłka jest zwolniona z opłat celnych?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wysyłka z Chin - podatki
Collapse
X
-
nic sie nie zmienilo ... te zasady okreslane sa dla UE .... a nie dla naszego panstwa
http://www.portal-celny.pl/zwolnienia-z-cla-i-vat
oczywiscie mozna cos tam zaryzykowac bo kontrole sa wyrywkowe, no i podstawa to wartość wpisana na ...dowodzie zakupu czy ubezpieczeniu paczki ...
Skomentuj
-
u mnie jest ten problem ze paczka bedzie dosc ciezka ok 5-6kg i sprzedawca chce wyslac ja tylko dhl'em, a u nich nie ma czegos takiego jak "gift" i wszystkie paczki przechodza przez celnikow, wartosc to ok 250$, ciezko zeby wpisal ze to ma wartosc 22€ czyli ok 28$, z reszta celnicy i tak nie musza sie stosowac do rachunku tylko moga naliczyc podatek i clo wedlug wlasnego uznania :/ no i agencja celna dhl'a pobiera 73zl jako oplate manipulacyjna za zalatwienie papierkowej roboty
---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamam nadzieje ze nic nie naliczaja bo do mnie plynie/leci paczka za 124$ :/
---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------
co ciekawe clo placi sie od "wartości towaru i wszystkich kosztów zagranicznych poniesionych w związku z importem", czyli od wysylki tez :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaczy ktos moglby mi zamowic cos od chinczyka? nie mam pay pala:)
LukaszN - szczegolnie do Ciebie pytanie:))
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damiani Zobacz postau mnie jest ten problem ze paczka bedzie dosc ciezka ok 5-6kg i sprzedawca chce wyslac ja tylko dhl'em, a u nich nie ma czegos takiego jak "gift" i wszystkie paczki przechodza przez celnikow, wartosc to ok 250$, ciezko zeby wpisal ze to ma wartosc 22€ czyli ok 28$,
Zamieszczone przez damianiz reszta celnicy i tak nie musza sie stosowac do rachunku tylko moga naliczyc podatek i clo wedlug wlasnego uznania :/
w najgorszym przypadku zaplacisz tyle... ile sie należy z taryfy i nikt nie naliczy ci zadnej kwoty z kosmosu ....
poza tym naleznosci wylicza ci agnecja jako posrednik ... celni to tylko weryfikuja w przypadku firm jak UPS czy DHL w ich interesie jest... bys zaplacil cala nalezna kwote ;p
a to ze nikt by nic nie chcial placic to juz inna sprawa, tak samo jak sztuczne zanizanie wartosci i pisanie zanizonych nieprawdziwych cen zakupu (to tak jak z kazdym podatkiem nikt ich nie chce placic .... ) bajer tutaj taki ze to nie polska sobie sama to wymysla, i nikt tu nic czesto nie zmienia jak to ma miejsce przy podatkach krajowych, zusach, mandatach itd...
nie zachowujmy sie jak kali ... on ukrasc krowe to dobry uczynek.. jemu ukrasc to zly uczynek
Zamieszczone przez damianino i agencja celna dhl'a pobiera 73zl jako oplate manipulacyjna za zalatwienie papierkowej roboty
patrz wyzej ...
Zamieszczone przez damiani---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------Zamieszczone przez damiani
to tylko clo czyli 8% wartosci, gorszy jest podatek 23% :/ a zeby paczka byla zwolniona z VATu musi byc warta mniej niz 22€, przynajmniej tak wynika z tego artukulu ktory nie koniecznie musi byc zgodny z prawda
wcale nie musisz w niego wierzyc ;p i nie zawsze jest to 8% ... patrz > ISZTAR ;p
Zamieszczone przez damiani---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------Zamieszczone przez damianico ciekawe clo placi sie od "wartości towaru i wszystkich kosztów zagranicznych poniesionych w związku z importem", czyli od wysylki tez :/
http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryf...onth=01&Day=08Last edited by bawolek; 08.01.2013, 20:55.
Skomentuj
Skomentuj