Witam wszystkich. Jeżeli zły dział ( nie mogłem znaleźć żadnego na temat udzielania pomocy ) to proszę przenieść. Chciałem zapytać się fachowców jak pomalować fornir na dwa kolory które będą obok siebie. Mam taki pomysł aby kolumna była w dwóch kolorach ale nie wiem jak to zrobić bo jakieś mam przeczucie że bejca może wsiąknąć w fornir i przeniknąć trochę dalej nić granica malowania a chciałbym uzyskać idealne odcięcie między kolorami. Czy jest jakoś sposób aby uzyskać idealny efekt malowania w dwóch kolorach jednego liścia forniru? Jak to zrobić. Z góry dzięki :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Malowanie forniru
Collapse
X
-
W miejscu w którym ma być połączenie kolorów,przecinasz liść forniru na pół (równiutko). Bejcujesz sobie na jaki kolor tam chcesz,później łączysz te liście taśmą to forniru (możesz użyć też zwykłej malarskiej,ale będziesz musiał się trochę namęczyć),i naklejasz ten połączony fornir na kolumnę. Ja bym tak zrobił... A najlepiej to bym kupił już gotowy kolor forniru a nie bejcował.
-
UWAGI MODERATORACo ciebie sklonilo do zalozenia tematu w GOTOWYCH KONSTRUKCJACH?
Usune jak tylko wroce z pracy
Bejcowanie przed przyklejeniem nic nie da. Po szlifowaniu trzeba znowu bejcowac.
Tylko i wylacznie 2 rozne forniry lub lakierobejce na podkladLast edited by Pawel S.; 21.01.2013, 15:52.
Skomentuj
-
O ile nie musi to być idealnie równa linia łączenia to możesz spróbować najpierw walnąć ciemną bejce, potem jasną (powinno mniej na siebie nachodzić niż w robieniu na odwrót). Idealnie by było mieć cięcie na linii łączenia (bejca nie powinna przejść przez rowek choć to oczywiście zależy jaki ten rowek jest). Wszystko oczywiście testuj na jakimś śmieciu.
To przy okazji skorzystam z pokrewnego tematu.
Czym można malować (nie barwić, chodzi o pełne krycie kolorem) pod lakier poliuretanowy by się ze sobą nie gryzło ?Last edited by gi; 22.01.2013, 08:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNie pomyliłeś się??
Skomentuj
Skomentuj