Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Encoder obrotowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Encoder obrotowy

Panowie, mam problem ze znalezieniem części. W syntezatorze Roland W-30 padly dwa, obrotowe encodery. Kupic oryginalne graniczy z cudem, wiec chciałbym cos podmienić. Encoder 24 polowy. Na co zwracać uwagę przy szukaniu zamiennika ( pomijając wymiary )? http://allegro.pl/enkoder-obrotowy-p...869094667.html cos takiego by się nadalo?

Tutaj fota jednego, wymontowanego dziada.

pewnie musisz zwrócić uwagę na przebieg impulsów.

Skomentuj

No wlasnie nie znam parametrow tego dziada. Da się miernikiem sprawdzić te impulsy?

---------- Post dodany o 18:31 ---------- Poprzedni post o 18:12 ----------

http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=47241 ten tez powinien pasowac

Skomentuj

http://datasheet.seekic.com/pdfimage...25F-S00181.jpg - te zygzaki po prawej stronie to właśnie przebieg. miernikiem tego nie sprawdzisz, być może sprawdzisz oscyloskopem. impulsator w trakcie kręcenia wytwarza dwa przebiegi a mikrokontroler rozróżnia kręcenie w prawo od kręcenia w lewo. nie wiem czy wszystkie impulsatory mają takie same przebiegi a właściwie pozycje ON i OFF. Nie ma na obudowie żadnych oznaczeń?

Skomentuj

Sa oznaczenia M24B8D3

Skomentuj

Datasheetów nigdzie nie widzę. Ja bym kupił dwa na próbę bo koszt nie jest wielki w porównaniu do syntezatora :)

Skomentuj

Jeśli to na pewno jest impulsator (bo dziwnie trochę wygląda, ale zakładam, że kręci się w koło z jakimiś krokami a kręcenie nie ma końca) to w czasie przeskoku między pojedynczym krokiem na wyjścia dwa piny są odpowiednio zwierane z trzecim pinem (wg sekwencji z obrazka). Więc spokojnie można to sprawdzić miernikiem, najlepiej dwoma :). Można też zrobić prosty układ z dwoma diodami i zasilaniem.

Jeśli to jest enkoder przykręcany do obudowy a przyłączenia są lutowane do niego to w sumie możesz kupić jaki chcesz byle pasował w otwór i był przykręcany.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zewnetrznie wygląda to jak zwykly potencjometr. W srodku sa 24 pola, po każdym z nich jest przeskok. Mocowane do metalowego panela, lutowane trzy przewody CBA. Funkcja tych enkoderow, to zmiana parametru Data oraz Cursor. Oba sa takie same i oba sa rozwalone.

Skomentuj

Czyli ilość kroków nie jest kluczowa, najwyżej sobie przekręcisz kawałek dalej. Pytanie jedno - czy jakbyś kręcił tym enkoderem cały czas w jedną stronę to się cały czas kręci? Czy gdzie ma koniec obrotu?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

One sa 360 stopni. Można krecic w dowolna strone, dowolna liczbe obrotow.

Skomentuj

Czyli na pewno enkodery...no to bierz jaki znajdziesz, byle miał nakrętkę i mieścił się w dziurę - wszystkie działają tak samo. Jeśli będzie jakiś z pięcioma wyprowadzeniami to ma zapewne przycisk w osi.

---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post o 21:01 ----------

http://allegro.pl/impulsator-bourns-...969048466.html

Skomentuj

Super, dziekowac! Poszukam tylko takiego z "grzechotka" jak w oryginale.

Skomentuj

Spróbuj jeszcze te enkodery rozebrać, przeczyścić, podgiąć blaszki i złożyć z powrotem. Robiłem tak w amplitunerze i śmiga bez problemu.

Skomentuj

Nie da się już ich zlozyc do kupy, sa totalnie zniszczone. Znajde cos na podmianke i spróbujemy. Powinno dzialac :)

Skomentuj

lispol na allegro sprzedaje tanie i dobre, przykładowo:
                              http://www.czxinze.com/ecpzs/prod404.htm

dobierzesz sobie ilośc krokow i powinno działać. Impulsatora na omomierzu nie sprawdzisz

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                Impulsatora na omomierzu nie sprawdzisz
                                Sprawdzi się, tylko trzeba mieć o tym pojęcie. Przecież tam są zwierane dwa styki do trzeciego wg stanów binarnych, dwubitowych - czyli cztery różne stany na jeden krok.

Skomentuj

O tym co i gdzie wystawia to wiem. Wystarczy popatrzeć na datasheet. Ponownie zmierzyłem i poprawiam moje stwierdzenie na da się. Poprzednio jak sprawdzałem to mój miernik okazał się trochę wolno reagujący, teraz trochę go przytrzymuje na kroku i miernik w końcu łapie :)

Skomentuj

Tak tylko w kwesti formalnej chcialem poinformowac, ze operacja zostala zakonczona sukcesem :) Dzieki wszystkim za porady. Instrument pracuje jak trzeba.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X