Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz CD czyta CDR-y wybiórczo - jest lekarstwo ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz CD czyta CDR-y wybiórczo - jest lekarstwo ?

Witam,

Odtwarzacz CD to staruszek Technics SL-PG470A. Kupiony wieki temu, mam go od nowości. Szkoda go się pozbywać bo jest w idealnym stanie, zero rysek itp. (wiadomo, jak się kupiło kiedyś tak "drogi" sprzęt to był traktowany w domu jak swojego rodzaju ołtarz :) )

Problemem jest to że wybiórczo odtwarza płyty CD-R ... Dziwne ale mam wrażenie że te nagrane dawno temu odtwarza bez problemu (nagrywane na nagrywarkach CD), natomiast nagrywane dziś na nagrywarkach DVD zwyczajnie olewa (oczywiście nagrywam w formacie CD Audio, na płytach CD-R). Czy macie może jakiś pomysł jak zmusić CD do odtwarzania płyt CD-R ? Albo z drugiej strony, jak nagrywać płyty aby staruszek je czytał ?

może warto nagrywać z mniejszą prędkością, tzn. 12x zamiast 52x. może musisz przeczyscic soczewke lasera

Skomentuj

Kiedyś CD-R miało lepsze barwniki organiczne. Teraz nawet Verbatim potrafi mieć dziadostwo, jak trafisz na fabrykę spoza Japonii.
      Nagrywanie wolniej wcale nie musi pomóc, bo "szybkie" barwniki wcale dobrze tego nie znoszą. Może nagrywarka już stara?

Zresztą laser w odtwarzaczu też już może być na wykończeniu.

Skomentuj

W ramach eksperymentu spróbuję podmienić nagrywarkę DVD na CD. Nagrywanie z małą prędkością nic nie dało. Soczewka lasera nigdy nie była czysczona, faktycznie warto spróbowac to zrobić (choć płyty "oryginalne" czyta bez piśnięcia).

A odnośnie lasera, warto to wymieniać w tak wiekowym sprzęcie ? Myślicie ze części są jeszcze do dostania ?

Skomentuj

może te płyty które nie działają mają uszkodzenia sektorów w obszarach LeadIn LeadOut na płycie CD i są tak małe że ich nie widać.
          Przyczynami błędów mogą być trwałe uszkodzenia płyty, lub zabrudzenia, kurz itp.
          A ten staruszek na pewno ma słaby współczynnik korekcji błędów i nie odczytuje.

Skomentuj

Płyty świeżo nagrywane, kurz i zarysowania raczej nie są powodem.

Znalazłem niedrogi laser (a w zasadzie cały moduł z silniczkami i tacką), spróbuję wymienić i zobaczę czy coś to zmieni. Jeżeli nie, będę polował na coś uzywanego na allegro.

Skomentuj

Prawdopodobnie to laser, ja musiałem wymienić w 9-letnim denonie :) A lasery nie są takie drogie.

Skomentuj

Czaruję...
              X