Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dowinięcie uzwojenia wtórnego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dowinięcie uzwojenia wtórnego.

Witam,

muszę dowinąć uzwojenie twórne transformatora toroidalnego celem uzyskania wyższego napięcia. Nie będzie tego dużo, raptem ze 4V. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Proszę o informację czy todatkowe zwoje mają stworzyć wartstwę i muszę je rozłożyć równomiernie po całej powierzchni rdzenia czy mogę napinąć zwój przy zwoju ? Ma to jakiekolwiek znaczenie dla poprawnej pracy transformatora z rdzeniem toroidalnym ?
    Jeszcze nie sprawdzałem eksperymentalnie ile wychodzi zw/V dla tego rdzenia ale na pewno nie będzie to dodatkowa warstwa nawijana z fabrycznym skokiem.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Wskazane jest na całej powierzchni. Chcesz uzyskać dowinąć do uzwojenia symetrycznego po 4V? Jeśli tak to koniecznie nawijaj dwoma drutami na raz by mieć równe napięcie na obydwu uzwojeniach.

Skomentuj

Witam,

tak, uzwojenie symetryczne, będę nawijał bifilarnie, dwoma drutami na raz. Czyli raczej policzyć wymaganą liczbę zwoi i rozrzucić to po całym obwodzie ?

Jacek Zieliński

Skomentuj

A tam rozrzucać, a producent rozrzucił? Nawijaj normalnie, zwój przy zwoju.

Skomentuj

Witam,

no to teraz już całkiem głupi jestem, czekam na więcej opinii, policzę ile osób jest za równoniernym roałożeniem a ile nie. Producent, jak jednak zauważyłem, rozkłada to równomiernie, ponieważ początek i koniec danego uzwojenia jest obok siebi a pod izolacją nie widać iż aby to osiągnąć owijał rdzeń po jego zewnętrznej powierzchni prostym kawałkiem DNE. Nie wiem...

Jacek Zieliński

Skomentuj

Dolne warstwy są nawijane na ciasno.
            Ostatnia jest dopasowywana tak by poczatek z końcem były blisko siebie.

Skomentuj

Witam,

zrobione, nawinąłem po całości rdzenia 9 zwoi i 38V zrobiło mi się 41V tak jak chciałem. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                Witam,

zrobione, nawinąłem po całości rdzenia 9 zwoi i 38V zrobiło mi się 41V tak jak chciałem. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński
                Dobrze, że nawinąłeś po całości, ponieważ głównie chodzi to o strumień magnetyczny, jak uzwojenia całkowicie się przecinają to masz większe przenikanie, lepszą sprawność. Należy zauważyć, że producent nawija tak, aby uzwojenie było po całym obwodzie rozrzucone.

Skomentuj

Czaruję...
                X