Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrot podatku - ile dostanę? :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrot podatku - ile dostanę? :)

Witajcie!

Jako że sezon rozliczeń podatkowych w trakcie, chciałbym dowiedzieć się ile dostanę mniej więcej zwrotu z podatku z dwóch umów, bo nie wiem czy szykować się na zmianę auta:

Pierwsza umowa o pracę zarobiłem brutto 19200zł
    Druga umowa o dzieło bez składki ubezpieczeniowej zarobiłem brutto 7200zł

Jak to obliczyć? :)

A to nigdy nie wypełniałeś pita? Ściagnij sobie program Pity z gazety wyborczej i wypełnij zgodnie ze wskazówkami. Pewnie nie bedzie żadnego zwrotu. Być moze jeszxcze ty bedziesz msuiał dopłacić. Z tytułu umowy o prace pracodawca wpłacił juz zaliczkę i jak obliczył ją dobrze to nie należy sie żaden zwrot. Pozostaje umowa o dzieło i tu zalezy czy ten podatek został juz odprowadzony czy nie. Jeżeli tak to wyjdziesz na 0 a jeżeli nie to pewnie jeszcze dopłacisz. Duze zwroty są wtedy gdy zaliczka na ubezpieczenie jest źle naliczana np gdy masz kilka umów o prace i jedni pracodawcy o drugich nie wiedzą i naliczają za dużą skłądke.

Skomentuj

Resoraka to sobie może za zwrot kupisz

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Resoraka to sobie może za zwrot kupisz
        Hehe dobre albo starczy na benę do starego auta, akurat tyle żeby podjechać do US i złożyc PITa.

Jakby do tytch zarobków dodać do każdego z nich po jednym 0 to moznaby sie spodziewać w przypadku zwrotu, kwoty za któą dałoby sie kupić jakieś auto.

Skomentuj

W zeszłym roku rozliczeniowym pracowałem na umowę zlecenie przez 10mies i miałem brutto 12000zł, oraz od lipca tamtego roku doszła ta umowa o dziełu i było 4200zł brutto - dostałem 334zł zwrotu.
          Teraz przepracowałem cały rok na umowie o dzieło więc sądzę że z tej umowy będzie więcej - ale pewnie umowa o prace zeżre to wszystko.

A jakby liczyć samą umowę o dzieło - to ile miałbym za nią zwrotu? :) Aha, ok, program ściągnę i spróbuje :)

Skomentuj

Ja tez sie spodziewalem duzej sumy zwrotu. Okazalo sie ze dostane cale 91zl :(

Skomentuj

Spodziewacie się, że US odda wam dużo kasy ? ;-)

Skomentuj

334zł to nawet nie jest zbiornik paliwa a co dopiero na wymiane auta

Skomentuj

Jako student dostawalem dosyc powazne sumy. Teraz pierwszy rok po umowie o prace i dostane grosze

Skomentuj

Tzn no liczę na kwotę z rzędu 500-800zł bo tyle mi będzie potrzeba - sprzedaż obecnego, to co z podatku + jakiś tysiak i mam Vectre B z powrotem :P

Program wyliczył mi dla samej umowy o dzieło 551zł zwrotu, a dla obu umów szacuje ok 600zł. Niestety drugiego pita z umowy o prace jeszcze nie dostałem, idzie pocztą od poniedziałku ;/ Przyjdzie to przeliczę.

Ale dzięki Yoshi_80 za polecenie programiku.

Skomentuj

Jak będziesz miał program e-deklaracje to możesz w wersji elektronicznej się rozliczyć. Bez wychodzenia z domu, dostajesz UPO i po sprawie.

Skomentuj

Drugi raz wysylalem pit elektronicznie. 2 dni i mam juz kase na koncie. Pomylilem sie - 93zl!

Skomentuj

jest ktos kto sie zajmuje ksiegowoscia lub czyms podobnym?

dostalem dzisiaj PIT z firmy w ktorej pracowalem w wakacje 2011 roku. pit jest za 2012 rok i wystawiony na kwote 44zl!
                          problemy sa 2
                          1 - nie pracowalem tam w 2012 roku! (ani tuz przed tym rokiem)
                          2 - rozliczylem sie juz z podatku i nawet dostalem zwrot!

teraz co z tym zrobic?
                          wyjasniac jakim cudem wystawili mi pit? czy poprostu to skorygowac w rozliczeniu?

Skomentuj

hah widzę Pawle ten sam problem - pracowałem jeden dzień w pewnej firmie i przyszło mi także 44zł. Mam w sumie 3 pity, tyle że na szczęście na rok 2012r.

W Twoim przypadku, skoro pracowałeś w roku już rozliczonym, ja bym to olał. Choć w zeszłym powinieneś dostać karę za nierozliczenie się, było o tym dziś w mediach, że na Tobie spoczywa obowiązek pozyskania pita od pracodawcy, a jak nie, to nasłać na niego US.

Skomentuj

pracowalem u nich w 2011 i za tamten rok sie rozliczylem!
                              a ten pit mi wystawili za 2012!
                              szkoda ze nie mam czasu zeby jechac to wyjasnic :/

Skomentuj

Pawle z tego co się dopytałem to powinieneś to uwzględnić w zeznaniu, możliwe że to korekta za zeszły rok.

Skomentuj

super, czyli tez musze korekte zlozyc :/

Skomentuj

Pawle Ty sie masz i tak dobrze, ja też w tym roku pracowałem na umowe o dzieło oraz umowe o Prace (etat) i mam DO ZAPŁATY 37zł:/ Wiec jeszcze musze kochanemu państwu zapłacić na domiar wszystkiego:/

Skomentuj

Paweł musisz do nich zadzwonić i wyjaśnić.
                                      To oni bedą musieli korektę zrobic.

Ja mam do zwrotu ponad 1600zl
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, może mi pomożecie. W tamtym roku dorwałem robotę dorywczą na umowę o dzieło. W lutym przyszedł mi PIT od tego pracodawcy ale w tym PIT kwota jest zaniżona i to praktycznie o połowę... Jak składać deklarację? Tak jak mam w PIT czy wyliczać? W razie czego grozi mi coś?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X