Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze karty dźwiękowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze karty dźwiękowej

Postanowiłem kupić sobie kartę dźw. na USB pierwszy wybór padł na:
    http://allegro.pl/sound-blaster-crea...061172088.html

zacząłem dalej przekopywać allegro i znalazłem starszą wersje tej karty o 100zł tańszą (co prawda używana). Różnica jest taka że ta nowsza ma THX TruStudio PRO.

Moje pytanie, warto dołożyć 100zł i kupić nową z THX?

Kartę będę głównie wykorzystywał do muzyki, ale co weekend posłuży mi do oglądania filmów (TV bez usb)
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Jak tylko do muzyki wolałbym kupić używanego daca np. nostromo 3. Używki do 400zł da sie wyrwać
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Niestety ogranicza mnie trochę budżet, zapomniałem dopisać to w 1 poście. Suma jaką mogę przeznaczyć to max 200zł.
      Słuchawki jaki mam to Creative Aurvana Live i niezbyt fajnie grają na integrze w Asusie R500VM

Tak jak wspomniałem filmy i koncerty też będą dlatego chcę 5.1 z optycznym wyjściem.
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

szukaj emu 0202 w tej cenie ciężko o lepszą kartę.
        http://allegro.pl/e-mu-0202-i3056250824.html

Skomentuj

Ale EMU nie ma 5.1 a na tym koledze zależy.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Presonus ma dobra kartę USB w cenie ok. 300 zł.
            sorry nie zauważyłem że ma być wielokanal.

Skomentuj

Karte zakupiłem. Nie wiem czy warto było, mam co do tego mieszane odczucia.

W pierwszej kolejności testowana była na netbooku Asus X101CH (mogłem pomylić model). Ciężko było ze względu na osiągi tego maleństwa ale się udało odsłuchać parę kawałków w kilku konfiguracjach sprzetowych:
              1) Uniamp + FX-200 - o tak tu karta dała bardzo dużo, wysokie tony nie dają tak po uszach ogólnie gra bardzo fajnie.
              2) Ampli Sony STR-DB790 QS + FX-200 - tu zbytniej różnicy nie usłyszałem.

Dziś wrócił mi z serwisu Asus R500VM zainstalowałem kartę i załamka.
              Pierwszy test odbył się na Sonym + 14scx z pj. Karta gra po wyłaczeniu jakiś udziwnień typu Crystalizer i surround gra ciszej niż integra. Po włączeniu tych bajerów poziom się wyrównuje choć wole integre.

Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzić jak to zagra z FX-200 i tym laptopem. Jedyny plus jaki dostrzegam w aktualnej konfiguracji to pilot (też nie do końca sprawny, często przeskakuje za dużo)

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:08 ----------

Jeśli chodzi o tryb wielokanałowy nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia. Wstępnie wiem że jest dużo zabawy i zmiany ustawień.

Skomentuj

Podłącze się pod temat.
                Ogólnie też szukam coś do 200 zł (może być używka).
                Aktualnie posiadana stara sb0100 nie ma sterowników do Windows 7 64bit.
                Co do wymagań to musi mieć wsparcie dla W7, może być na USB lub PCI (PCIe odpada bo slot już zajęty).
                Podpięty będzie pod to wzmacniacz z kolumnami Canton fonum 251.
                Czytałem o Maya u5 i sporo jest pozytywnych opinii ale też sporo o szumach i trzaskach.
                Jakieś propozycje ?

Skomentuj

Jeśli nie szukasz wielokanałówki to E-MU 0202 szukać używki na Allegro.

---------- Post dodany o 16:54 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

http://allegro.pl/emu0202-interfejs-...130124287.html
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Spora przewaga na Maya u5 ?
                    Ta z linku ma niestety informację o uszkodzeniu.

Skomentuj

Dolphin123 miał Maya U5 i zmienił na E-MU 0202. Po prostu ta karta gra bardzo dobrze. Po dołożeniu jej dobrego zasilacz jest jeszcze lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Po prostu ta karta gra bardzo dobrze.
                        oj Cię Roman naprostował... :P

Miałem Maya i jest w swojej cenie bardzo fajna, ale jak za 5dyszek więcej można mieć E-MU to wybór jest prosty... Ciężko później jest wydać niewiele więcej kasy żeby był taki przeskok jakościowy jak z Maya na E-MU..

Skomentuj

To nie Roman mnie naprostował tylko posłuchałem jej w bezpośrednim połączeniu z moim M-Audio Audiophile USB i wybór był prosty.

Skomentuj

Ja mam SB Extigy podłączone światłowodem i nie słyszę różnicy między nią a DACiem za 600zł (Audinst HUD MX1)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              Ja mam SB Extigy podłączone światłowodem i nie słyszę różnicy między nią a DACiem za 600zł (Audinst HUD MX1)
                              Ja nie wiem co ludzie widza w tych tanich firmowych dacach. Mialem Fiio E7, ktore ponoc jest na tym samym poziomie co uDac oraz audinst mx1. Nie slyszalem tych dwoch ostanich ale fiio gralo na poziomie Audigy2... Z tego wynika, ze Audigy2 nie jest takie zle

Skomentuj

Zamieszczone przez harash Zobacz posta
                                Aktualnie posiadana stara sb0100 nie ma sterowników do Windows 7 64bit.
                                co nie znaczy że nie chodzi na w7... ale ogólnie starsze creativy chodzą "dziwnie" i niektórym mniej doświadczonym użytkownikom potrafią napsuć krwi.

Skomentuj

Audigy 2 oglądałem na oscyloskopie. Ma-sa-kra.

Skomentuj

Ja po obejrzeniu sinusow ponizej 100Hz z karty w moim laptopie szybko podlaczylem zewnetrzna karte.

Skomentuj

Zamieszczone przez cycus Zobacz posta
                                      co nie znaczy że nie chodzi na w7... ale ogólnie starsze creativy chodzą "dziwnie" i niektórym mniej doświadczonym użytkownikom potrafią napsuć krwi.
                                      Dokładnie, aktualnie jest w używaniu z KX'ami jednak dźwięk niestety jest nieporównywalny do tego z oryginalnych sterów (chyba, że ja dobrze tych kx'ów ustawić nie potrafię).
                                      Zintegrowana to ALC887, więc też raczej rewelacji nie ma.

Jakby ktoś miał na zbyciu w dobrym stanie emu 0202 do 200 zł to chętnie odkupie.

Skomentuj

Kiedyś miałem E-MU 0404 na PCIe i na pewno nie narzekałem tylko szkoda, że się zepsuła sama od siebie :(

AUDIOTRAK Maya U5 - fajna karta, do tej pory używam i na pewno narzekać nie mogę.
                                        AUDIOTRAK Prodigy Cube - naprawdę niezły DAC, którego używam do laptopa gdzie niestety zazwyczaj muszę słuchać na słuchawkach.

Sam teraz mam chrapkę na DR.DAC2 DX TE od AUDIOTRAK:
                                        http://www.ebay.com/itm/AUDIOTRAK-DR...-/121050394457

Zobaczymy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X