Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o weryfikację kalkulatora indukcyjności.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o weryfikację kalkulatora indukcyjności.

Witam,

http://www.pronine.ca/multind.htm

proszę o informację, czy podawane wyniki tego kalkulatora są wg Was wiarygodne. Może wieczorem sam nawinę parę zwoi na szpulkę i sprawdzę w Limp-ie ale teraz chodzi mi o to co Wy o tym myślicie.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Ciężko określić czy akurat ten konkretny kalkulator będzie wiarygodny - zapewne tak samo jak każdy inny, bo będzie działał na tych samych wzorach obliczeniowych. Z doświadczenia wiem jednak, że czysto teoretyczne rozważania indukcyjności nawijanej cewki niekoniecznie mają swoje odzwierciedlenie w praktyce - przynajmniej jeśli chodzi o naszą, amatorską praktykę. Fabrycznie zapewne ma to rację bytu, ale w moim warsztacie nigdy nie byłem w stanie nawijać zwojów tak dokładnie, aby pomiary cewki odzwierciedlały to, co wcześniej zostało wyliczone (oczywiście w pewnych granicach błędu, bo nie jest tak, że pływa to totalnie). Owszem, proponuję sugerować się tym, co wyliczysz - ale ostateczne "dostrojenie" parametrów wykonać już na podstawie pomiarów.

Z cewką rdzeniową jest jeszcze gorzej, bo dochodzą parametry rdzenia.

Skomentuj

Dablu,

a czy sprawdzałeś może indukcyjność jakiejś fabrycznej cewki w np. SW ? Ja to raz robiłem w Limp-ie i faktycznie wartość zmierzona była bardzo bliska podawanej przez producenta.
      Chodzi mi o to, aby ewentualnie złapać wymaganą ilość warstw i zwojów, nawinąć z zapasem kilku nitek a ostatecznie zweryfikować amatorskim softem do ostatecznej postaci. Mam trochę "luźnego" drutu DNE i szpulek po plastrach. Zawsze to zostałoby parę PLN w kieszeni...

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

Tak, sprawdzałem cewki z Polinka i pomiary w SW są zbieżne z tym, co podaje producent - przy czym podchodzę do tego w taki sposób, że nie chodzi o sprawdzenie wiarygodności Polinka, a o sprawdzenie wiarygodności moich pomiarów w SW - i wygląda na to, że wiarygodne są . Dla pewności można też zmierzyć jakieś kondensatory o małej tolerancji - tutaj też jest wiarygodnie.

Jeśli chodzi o nawijanie cewek, to ja nawijam pewną ilość drutu i mierzę co się dzieje - jeśli jest za mało, to nawijam więcej i znów mierzę. W momencie gdy zbliżam się do założonej indukcyjności dowijam np 10 zwojów i znów mierzę - od tego momentu liczę już zwoje i mniej więcej wiem już ile trzeba dowinąć, aby nie przedobrzyć - lub przedobrzyć najwyżej troszkę. Jest to metoda mocno "na piechotę", ale sprawdza się i wcale nie jest specjalnie czasochłonna (a na pewno nie bardziej niż liczenie zwojów od samego początku). Weź też pod uwagę to, że np każde 10 zwojów na początku nawijania cewki daje nam wzrost indukcyjności o daną wartość - kilka warstw dalej taki sam wzrost indukcyjności uzyskujemy już przy np 7 kolejnych zwojach, a nie 10. Im "dalej od osi cewki", tym indukcyjność narasta szybciej w stosunku do przyrostu ilości zwojów. (masło maślane, ale mam nadzieję, że w miarę zrozumiałe ).

Skomentuj

Witam,

dziękuję za cenne wskazówki, dokładnie tak to sobie wyobrażałem. Odnośnie wpływu gabarytów, tj np średnicy wewnetrznej, to zauważyłem bawiąc się tym kalkulatorem, że faktycznie, wystarczy zwiększyć ten paramert a maleje liczba zwojów konieczna do osiągnięcia danej indukcyjności. I faktycznie, wiele fotografi zwrotnic na forum pokazuje cewki powitrzne o stosunkowo dużej średnicy a zarazem niewielkiej grubości i szerokości uzwojenia w stosunku do niej. Będę szedł w tym kierunku.
          Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

Jacek Zieliński

---------- Post dodany 03.03.2013 o 14:06 ---------- Poprzedni post 01.03.2013 o 16:29 ----------

Witam,

dziś zweryfikowałem kalkulator, że tak powiem od tyłu. Nawinąłem cewkę na szpulce od plastra a następnie dopasowałem zadaną w akrkuszu impedancję tak aby pasowały wszystkie parametry geometryczne i ilość zwoi. Nie była to duża cewka, tak więc wyszło 16 mH. Pomiar Limp-em pokazał indukcyjność 16,22 mH, tak więc myślę, że tak kalkulator jak i Limp jest co najmnie wystarczający do amatorskich zastosowań i na podstawie jego wyliczeń można samodzielnie nawijać potrzebne cewki powietrzne.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

16mH na cewce powietrznej? Hmmm... Niezły wynik :)
            Albo coś pomieszało się w jednostkach, albo jakiś problem na etapie interpretacji symulacji i wyników pomiarów. 16mH to bardzo dużo jak na cewkę powietrzną - ba, nawet cewka rdzeniowa miała by tutaj bardzo duże rozmiary. Niemniej jednak zbieżność kalkulacji z pomiarem (pomijając już jednostki) wygląda bardzo obiecująco.

---------- Post dodany o 23:47 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

PS: tak sobie myślę... jeśli jest to 16... hmm, uH? To OK, przy takich małych indukcyjnościach może to mieć rację bytu - to znaczy może mieć rację bytu zbieżność pomiarów z symulacją, bo zapewne cewka ta ma niedużą ilość zwojów. Spróbuj może jeszcze wykonać i pomierzyć nieco większą cewkę - tak z pięć-siedem warstw, może nawet więcej. Przy takiej indukcyjności analiza wyliczenia/pomiar będzie bardziej wiarygodna. Z doświadczenia wiem, że im więcej warstw zwojów, tym bardziej to pływa (bo w warunkach domowych dokładność nawijania i upychania linijek drutu pływa takoż).

Ale fakt, wstępne doświadczenia wyglądają optymistycznie.

Skomentuj

Witaj,

mój błąd, oczywiście, że 16 uH, bo to 1,5 warstwy i z tego co pamiętam 24 zwoje. Ale nawet wyliczona rezystancja jest zgodna z tym co pokazał mój Metex po uwzględnieniu oporu kabli. Tak więc myślę, że jest Ok.

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie no, jest OK - jak najbardziej. Chodzi mi tylko o to, że przy większej ilości warstw pomiary mogą już zacząć pływać, bo w warunkach domowych ciężko uzyskać sensowną dokładność w "upakowywaniu" zwojów. Choć przyznam, że ja działałem głównie na cewkach z wieloma odczepami, które jednak coś tam brużdżą w geometrii cewki. W takiej standardowej może to wyglądać lepiej.

Cóż - powodzenia w zabawie w nawijanie. Jeśli masz zamiar wykonywać tego więcej, to z pewnością wyjdzie taniej niż zakup gotowych produktów Jeśli będziesz również nawijał cewki rdzeniowe, to polecam rdzenie z Polinka - nie ma ich co prawda w cennikach na ich stronie, ale jak zagadasz mailowo, to z pewnością się z nimi dogadasz - są bardzo elastyczni jeśli chodzi o zakupy u nich Zdecydowanie polecam zakupy tamże.

Skomentuj

A jak z rezystancją przy pomiarze? uwzględniacie ją w sposób istotny? bo to wpływa na zwrotnice bardzo...? mam z polinka 1,2uH i swoje 1,2uH - polinowe mają w miarę taką samą rezystancje wewnętrzną, a moje różnią się dość, mimo iż mają tą samą indukcyjność to mają ok 1,5Ohm dla drutu 0,7mH i 2,1ohm dla tego samego drutu ;/ nie wygląda mi to na błąd pomiarowy. Gdzie polinkowe mają obie po ok 1ohm.

Skomentuj

Panowie a gdzie zaopatrujecie się w drut nawojowy? Zastanawiam się czy sobie do pomiarów nie nawinąć cewek...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      A jak z rezystancją przy pomiarze? uwzględniacie ją w sposób istotny? bo to wpływa na zwrotnice bardzo...? mam z polinka 1,2uH i swoje 1,2uH - polinowe mają w miarę taką samą rezystancje wewnętrzną, a moje różnią się dość, mimo iż mają tą samą indukcyjność to mają ok 1,5Ohm dla drutu 0,7mH i 2,1ohm dla tego samego drutu ;/ nie wygląda mi to na błąd pomiarowy. Gdzie polinkowe mają obie po ok 1ohm.
                      No to trochę bez sensu, nie sądzisz? Skoro drut jest takiej samej długości i takiej samej grubości to robiąc pomiar rezystancji to cewka jest jak zwykłe zwarcie i musi pokazywać taki sam wynik albo po prostu drut jest tak do dupy, że szok.

Na zwrotnicę wpływa ale to też zależy gdzie taka cewka się znajduje bo jak np. masz 0.3 mH przy tweeterze to 0.6 Ohma różnicy rozjedzie zgranie fazy bo filtr będzie stłumiony a zaś w szeregu z wooferem dużej różnicy nie zrobi.
                      Last edited by .3lite; 12.06.2013, 07:29.

Skomentuj

Witam,

najłatwiej w jakiejś przezwajalni silników lub innych transformatorów. Powinni odwinąć ze szpuli parę metrów za kilka PLN.

Pozdrawiam,
                        Jacek Zieliński

Skomentuj

A prosto ze sklepu?

Skomentuj

Czemu nie. Tylko jak będą chcieli liczyć z metra a nie z kilograma bo może to być kłopotliwe do przeliczenia. Pytałem kiedyś kolegę który prowadzi hurtownię ale u niego tylko czałe szpule...

Jacek Zieliński

Skomentuj

http://allegro.pl/listing/listing.ph...=Drut+nawojowy

Pełno tego jest, do wyboru do koloru :)

Skomentuj

Allegro przeglądałem już i w sieci można znaleźć taniej. Nie mniej myślałem, że ktoś ma styczność z tanim sklepem i moje poszukiwania byłyby na marne.
                                Choćby pierwsze z brzegu:
                                http://selmex.pl/go.live.php/PL-H58/...type=SMg%3D%3D

Z innej beczki.
                                Czy jest jakaś optymalna metoda na określenie wymiarów cewki aby spełniała ona daną indukcyjność i jednocześnie drutu szło jak najmniej?
                                Przykładowo dla 1mH o rezystancji nie większej niż 1om, drut 1mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Z innej beczki.
                                  Czy jest jakaś optymalna metoda na określenie wymiarów cewki aby spełniała ona daną indukcyjność i jednocześnie drutu szło jak najmniej?
                                  Przykładowo dla 1mH o rezystancji nie większej niż 1om, drut 1mm.
                                  Optymalizację cewki można zrobić za pomocą doboru długości cewki do ilości warstw , dłuzsza cewka - mniej warstw, krótsza - więcej. Ogólnie nawijanie cewek ręcznie jest bardzo upierdliwe i moim zdaniem nieopłacalne. Cewki na drucie do 1mm są tanie, kosztują tak do 30zł za szt. Jak ktoś potrzebuje dużą indukcyjność i niską cene to ma przecież rdzeniówki.
                                  Dopiero te na grubym drucie idą w kosmos z ceną no ale takiego drutu za friko nie dostaniemy a ręczne nawijanie drugem 1.4-1.8mm wydaje sie byc jeszcze bardziej niewykonalne niż cienkim.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    No to trochę bez sensu, nie sądzisz? Skoro drut jest takiej samej długości i takiej samej grubości to robiąc pomiar rezystancji to cewka jest jak zwykłe zwarcie i musi pokazywać taki sam wynik albo po prostu drut jest tak do dupy, że szok.
                                    Nie wiem czy jest to takie oczywiste. Pamiętam, że przy początkowych pomiarach, gdy cewka miała jeszcze stosunkowo niedużo zwojów (chodzi o cewki rdzeniowe), w SW potrafiły wychodzić jakieś dziwolągi jeśli chodzi o pomiary rezystancji - np ni stąd ni zowąd rezystancja mniejsza niż kilka zwojów wcześniej, lub wręcz rezystancja ujemna. Nie wiem z czego to wynikało, ale przy rdzeniówkach, które miały jeszcze małe wartości indukcyjności (czyli na początku nawijania) rezystancja mocno latała i była praktycznie nie do zmierzenia. Co ciekawe, przy kilkuset uH (jakoś tak w okolicy 0,5mH) wszystko się stabilizowało. Podejrzewam, albo bardziej zgaduję, że chodzi tutaj o jakieś zjawiska związane z działaniem rdzenia i prądu przepływającego przez cewkę - ale nie wiem, nie znam się na rzeczy. Co ciekawe, z tego co pamiętam to cewki powietrze były OK nawet przy minimalnych indukcyjnościach (rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu uH).

Pomiary cewek Polinkowych zawsze wychodziły zbieżne z deklarowanymi parametrami więc zakładam, że sprzęt pomiarowy nie był przyczyną tych anomalii.

Ot, taka mała ciekawostka

Skomentuj

Do optymalizacji geometrii cewek można użyć np. Coil maestro. Świetny i do tego darmowy program.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Raczej ta druga opcja - bo to cewki z RFT z lat 70 :) hmm i jedna ma inny kolor szpuli, druga inny, więc to pewnie przez to :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X