Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mała depresja, problem z akustyką, głośnikami... w każdym razie basu nie ma.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mała depresja, problem z akustyką, głośnikami... w każdym razie basu nie ma.

Chylę czoła...

i na kolanach zwracam się z prośbą o pomoc. Nie wiem czy jest to dobre miejsce ale po rozmowie z kilka osobami na pewnym znanym dużym form którego nazwy nie będę wymieniał (i tak każdy wie o które chodzi) mam dość, a Wy się na tym na pewno znacie :)

Przedmiot problemu to głośniki i brak basu. Przypominam że mówimy o konstrukcji forumowego kolegi http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post332712

Konkretniej na temat basu, (tu wybaczcie opis ale nie umiem opisywać dźwięku) nie ma poczucia że dołu nie ma ale też go nie słychać. W wielu nagraniach np. zwykłym popie nie ma po prostu nic, przy piosenkach bardzo ale to bardzo basowych coś tam słychać i bardzo czuć (taki masaż na kanapie). Bardzo brakuje jakiegoś (nie wiem czy poprawnie określę) zejść i potocznie mówiąc łupnia w sytuacjach gdy powinien być, jest za to piard coś ala altusy. Dla przykładu płyta yello – babe u znajomego ma bardzo dużo dołu (może i aż za dużo), w aucie basu jest mniej niż u kolegi ale tak akurat i więcej niż w owej TL'ce (fabryczny komplet 8 sztuk, bez suba). Jest po prostu bardzo biednie a w kinie w momentach grozy i niskich szumów czy bardzo gwałtownych zejść jest bardzo „słabo”.

Po rozmowach z różnymi forumowiczami (nie tylko na ww forum) załamka totalna bo wszystko zbiegało się do tego że konstruktor zwalił temat, wytykano błędy od złego doboru głośnika, po złe tłumnie długość tunelu itd. Najlepiej sprzedaj albo wyrzuć, jak już wq... opadał to nie chciało mi się wierzyć że „main guru” odstawił taką fuszerkę i zabrałem się za kopanie, po analizie iluś konstrukcji TL zarówno oblikowanych na zagranicznych popularnych stronach DIY i tym forum, podważyłem 90% opinii użytkowników pozostałe 10% można by poprawić / zrobić lepiej ale na to wpływ miała $$. Czyli konstruktor czysty, ja w każdym razie nie widzę nic co by mógł zrobić źle.

Testy i spostrzeżenia. Bas jako taki jest tylko przy ścianach (bocznych i tylnej). Po przestawieniu głośników na środek pokoju pojawiło się trochę słyszalnego basu ale tunele zaczęły ciągnąc, nadal siedząc pod ścianą wystarczyło lekko nachylić się nad kolana i basu było już totalne zero.

Czuję się ogólnie mówiąc bardzo nieszczęśliwy i trochę podłamany
    (jak nie załamany) mając upragnioną TL'kę na takim głośniku i efekty jak przy tanim subie przy napędzie który ma opinie „basu z zapasem”. (komentarze sprzedaj bo bubel też podniosły na duchu)

Idę dalej, akustyka pokoju.. mało jest w sieci o braku basu bo wszyscy go mają dużo a problem to głównie dudnienie, i jakąś nikt (mimo perfidnych skosów) nie zwrócił na to uwagi. Gdzieś w starych tematach trafiłem na znoszenie się fal. Rozumiem że jeśli fala odbita od ściany spotka się z falą wyplutą z głośnika to się zerują i właśnie najbardziej słychać to na niskich tonach, giną (najczęściej występuje na środku pomieszczenia).

Więc proszę o ratunek, czy to może być wina znoszenia fal i jak mogę w domowy sposób z nimi walczyć albo chociaż przetestować (jakieś koce, ręczniki etc ?). W sumie jakiekolwiek pomysły mile widziane, ja już się wypompowałem... szczerze mam tego dość i boje się że teraz zawsze „może być źle”
    Last edited by cycus; 21.03.2013, 12:33.

Poloz na gore kolumn miekka przekladke ( jak do paneli podlogowych ), a na nia kawalek deski/plyty, tak aby szczelnie zatkac tunel. Na to poloz jakies solidne dociazenie. Teraz kolumny beda graly jak obudowa zamknieta, przez co promieniowanie basu bedzie dookolne. W takiej formie zrob testy odsluchowe, rowniez przestawiajac glosniki.

Napisz jakie slyszysz zmiany.

Skomentuj

Wykonywałem taki test miesiąc temu z dużymi i grubymi książkami, efekt jak na środku czyli zero basu nawet przy ścianie. Nie przestawiłem kolumn, nie wiem czy dam radę dzisiaj (do 3 walczyłem...) ale ponowię test z przestawieniem.

Skomentuj

A sprawdzales jakies inne kolumny w tym pomieszczeniu? Najlepiej takie, ktore rowniez maja solidna podstawe basowa.

Skomentuj

U mnie takie coś było w przypadku małego wytłumienia pokoju... bas czuć było na wszystkim ale nie słyszałem... Dywan masz ?? U mnie wstawiłem spowrotem dywan i pomogło i troszke pianki piramidki na ściany :) zrób fotkę pokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            A sprawdzales jakies inne kolumny w tym pomieszczeniu? Najlepiej takie, ktore rowniez maja solidna podstawe basowa.
            mam swoje stare TL'ki na tonsilu, wstawiłem je testowo pod oknem ale też pierdziały, pamiętam że bardzo dobrze grały przy ścianach, kiedyś znalazłem fajne ustawianie pod skosami co zaowocowało basem na środku pokoju. Luszti stwierdził że one bardzo podbiją, tunel mało wytłumiony itd więc nie wiem czy jest sens się nimi sugerować (chociaż bas mają lepsze :P).

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
            U mnie takie coś było w przypadku małego wytłumienia pokoju... bas czuć było na wszystkim ale nie słyszałem... Dywan masz ?? U mnie wstawiłem spowrotem dywan i pomogło i troszke pianki piramidki na ściany :) zrób fotkę pokoju
            no u mnie jest identycznie, dywan niestety seryjny, ale fajnie by było... gdyby tak było.

Ja już jestem tak roztrzęsiony tą sytuacja że testy zostawiam sobie na weekend a i tak obawiam się że pesymistyczne nastawienie zrobi swoje (będę szukał dalej nawet jak będzie dobrze), powiedzcie co bym miał jeszcze sprawdzić bo z tymi klockami nie spaceruje się zbyt łato, muszę jakiś stary dywan pociąć i je na nim postawić.

Pokój.. nie przejmujcie sie ustawieniem satelit i ogólnego bałaganu, to pomieszczanie tymczasowe ale jeszcze tu chwilę pomieszkam.

żółta mała poduszka = miejsce odsłuchu.

Skomentuj

Wydaje sie, ze winne tutaj bedzie pomieszczenie. Bardzo slabe tlumienie. Jesli mozesz sobie pozwolic na przemeblowanie to trzeba bedzie troche pojezdzic z paczkami. Najlepiej za wczasu uzbroic sie w podstawki na kolkach, do przesuwania kolumn.

Generalnie miejsce odsluchowe pod sciana to bardzo kiepski pomysl, Masz dosc duza powierzchnie, wiec radzilbym cos tutaj podzialac. Gorzej jak sie mieszka w malej klitce, to nie ma innej mozliwosci jak odsluch pod sciana. Z ciekawosci mozna by bylo jeszcze wykonac eksperyment kladac kolumny na "plecach" z wyjsciem portu linii w strone odsluchu. Port promieniuje w ksztalcie kardioidu. Mozesz sprobowac polozyc kolumny po prostu na podlodze, oraz troche ponad podloga, minimum 50-60cm.

Oczywiscie z gory zakladam, ze wszystko jest poprawnie podlaczone, ustawienia wzmacniacza na stereo i tak dalej.

Skomentuj

Nie znam się na akustyce pomieszczeń za specjalnie więc ciężko mi coś doradzić .
                Próbowałeś może umieścić kolumny na przeciwległej ścianie ?
                Jak nie to spróbuj - to taki starzał, intuicja czysta

Skomentuj

U mnie w pokoju jest to samo, głośniki grają-basu brak. Dywany itd. nie pomagają, jedyne co ratuje to sub w rogu lub podbicie korektorem samych kolumn (trochę żenujące przy sprzęcie z nieco lepszej półki, no ale...). Parę kolumn już w tym pokoju miałem i niestety zawsze to samo :)

Skomentuj

A w ktorym miejscu w pokoju jest bas (poza rogami miedzy scianami)?
                    Poloz sie na kanapie i sprawdz, czy jesli glowa jest miedzy podglowkami oraz tylem, czy przypadkiem nie ma wiecej basu.

Skomentuj

o, fajnie że jakieś racjonalne tezy a nie "masz pan gówno zmień sprzęt".

Wydaje sie, ze winne tutaj bedzie pomieszczenie. Bardzo slabe tlumienie. Jesli mozesz sobie pozwolic na przemeblowanie to trzeba bedzie troche pojezdzic z paczkami. Najlepiej za wczasu uzbroic sie w podstawki na kolkach, do przesuwania kolumn.
                      Posiadam kolce, na czas testów je wykręciłem bo utrudniały ustawienie a nie chce poniszczyć podłogi. Chce postawić je na kawałkach dywanu i ciągnąć dywan. Szybko, tanio i mam na miejscu. Ale szukałbym jakiejś podstawki do nowego pomieszczenia, nie chciałbym ich tylko za bardzo podnosić (i tak są wysokie).

Generalnie miejsce odsluchowe pod sciana to bardzo kiepski pomysl, Masz dosc duza powierzchnie
                      uhu, a tu mam inne pytanie, moje docelowe pomieszczanie odsłuchowe będzie miało koło 9 metrów długości i ~4,7 metra szerokości, czy umieszczanie kanapy na samym środku to dobry pomysł ? (kolumny oczywiście na krótszym boku, no i będzie to salon) - powoli czuje nadchodzące przerażenie.

Gorzej jak sie mieszka w malej klitce, to nie ma innej mozliwosci jak odsluch pod sciana.
                      ok a jakieś konkrety ? internet po za tym co każdy wie niechętnie dzieli się swoją wiedzą.

Z ciekawosci mozna by bylo jeszcze wykonac eksperyment kladac kolumny na "plecach" z wyjsciem portu linii w strone odsluchu. Port promieniuje w ksztalcie kardioidu. Mozesz sprobowac polozyc kolumny po prostu na podlodze, oraz troche ponad podloga, minimum 50-60cm.
                      ok, czyli test z zamkniętą linią i wylot na kanapę, czy coś jeszcze ? będzie ciekawa sobota/niedziela.

Oczywiscie z gory zakladam, ze wszystko jest poprawnie podlaczone, ustawienia wzmacniacza na stereo i tak dalej.
                      Pioneer Ax10i (tone: bypass+tryb direct), dźwięk z PC foobar (WASABI push)@ toslink więc chyba wszystko ok.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Próbowałeś może umieścić kolumny na przeciwległej ścianie ?
                      Jak nie to spróbuj - to taki starzał, intuicja czysta
                      nie, ale powoli myślę gdzie by upchnąć meble tak by ściana bez skosów (tam gdzie kanapa) była wolna.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      A w ktorym miejscu w pokoju jest bas (poza rogami miedzy scianami)?
                      Poloz sie na kanapie i sprawdz, czy jesli glowa jest miedzy podglowkami oraz tylem, czy przypadkiem nie ma wiecej basu.
                      To zależy, przy obecnym ustawieniu nie ma go nigdzie, jeśli kolumny są ustawione bliżej ścian bocznych (czyli tak 2/3 pod skosami) to bas jest na ścianach bocznych i ściana gdzie stoi kanapa. Jak leżę na kanapie to bas wydaje się lepszy (to zaobserwowałem na samym początku), jak siedzę na ziemi opary o mój "filar" to jest jego zalążek.

czyli jednak jest to jednak bardzo ale to bardzo popularny problem...

---------- Post dodany 22.03.2013 o 00:18 ---------- Poprzedni post 21.03.2013 o 19:26 ----------

W akcie desperacji jestem po przemeblowaniu. Zmiany jakie zauważyłem:
                      - najgorsze ustawianie mebli jakie miałem
                      - masakryczny bałagan w kablach, jakby tego było mało sygnałone, cyfrowe , zasilające wszystkie idą razem
                      - amplituner zaczął mnie kopać a filtry piszczą
                      - obraz z TV przechodzi przez starą przejściówkę więc jest fatalny
                      - itd

ale pojawił się bas na środku pokoju... za to mam wrażenie że rozsypało się coś innego.

---------- Post dodany o 00:26 ---------- Poprzedni post o 00:18 ----------

dziwnie to teraz gra, czegoś mi brakuje ale nie jestem w stanie sprecyzować czego.

Skomentuj

Ja też miałem pokój na poddaszu ze ściętym stropem (z balkonem, letni pokój) i powiem niestety że także miałem problem z basem. A próbowałem prze różnych rzeczy i przeróżnych kombinacji alpejskich że tak to ujmę. Problemem jest właśnie nanoszenie się fali. Bo skoro w pokoju "jesienno-zimowym" gra to basem, a tam gdzie jest strop i balkon nie to coś nie tak. Wymiary pokoi takie same, jeden nad drugim.

- Tylko dwie które wyniosłem jako pozytywne to regulacja fazy a zarazem opóźnienia czasowego. Jest to dość zaawansowane bo miesza w całej zwrotnicy, czy przy zgraniu suba z kolumnami.

- Wyeliminowanie grania głośników bardziej w przód jak w przypadku CL czy BR, a zrobienie czegoś, co gra i przodem i tyłem membrany, czyli np. Band pass.
                        Tracimy wiele, bo głośnik nie gra wprost do nas, ale przynajmniej bas jest.

Przemeblowania, ośrodki akustyczne, dywany itd to moim zdaniem półśrodki w walce z tym zjawiskiem, które częściowo pomagają w walce z tym zjawiskiem.

I podpowiem lekko, jak bas jest w rogach, czy gdzie indziej to go stamtąd odbij, a nie pochłaniaj, jak się uda, to trafi we właściwe miejsce.

---------- Post dodany o 00:57 ---------- Poprzedni post o 00:57 ----------

Zamieszczone przez cycus Zobacz posta
                        dziwnie to teraz gra, czegoś mi brakuje ale nie jestem w stanie sprecyzować czego.
                        Uciekła przestrzeń i stereofonia i wokale brzmią płycej?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                          Uciekła przestrzeń i stereofonia i wokale brzmią płycej?
                          blisko, bardziej bym określił że mają inna barwę, np była fajna gitara, było czuć w niej "drut" (sory nie wiem jak to określić) a teraz jakby trzepał folie aluminiową. No i brakuje takiego "zgrania" czyli chyba tej sceny.

Niestety nie mam tera zbyt wielkiego pola manewru. Trochę męczy mnie to ustawienie (już).

No dobra a jak będzie 40mkw w prostokącie bez skosów to da radę to jakąś ogarnąć ? (ale za to z balkonem:P)

Skomentuj

No dobra a jak będzie 40mkw w prostokącie bez skosów to da radę to jakąś ogarnąć ? (ale za to z balkonem:P)
                            Też zależne od wysokości, jednak 40mkw bez skosów lepiej rokuje niż to ze skosami. Choć jak piszesz 9x4,5m już nie fajnie rokuje przy wysokości standardowej ok 3m.

TLki też nie wszędzie zagrają, tak samo było z AcuHornem na ARZcie, dość popularnej konstrukcji wcześniej o podobnym działaniu.

Dyspersja fali, to zjawisko tak chrzani w pokoju ze skosami.

Skomentuj

Masakra.... jednym słowem Luszti zrobił za dobry sprzęt, było trzeba konkretnie podbić dół i graje :P

ok to:
                              1 czemu ta scena, barwa etc się tak rozjechała / zmieniła ?
                              2 9x4,5 albo 4,75 już nie pamiętam, jutro sprawdzę zapodam może projekt. A jaka powinna być wysokość ? może gdzieś o tym konkretniej poczytać ?

Ogólnie skoro tutaj się nie da nic zrobić a w nowe pomieszczenie jeszcze fizycznie nie istnieje to może pomoglibyście je dostosować i uświadomić z jakimi problemami człowiek będzie musiał się borykać ?

Wasz kolega włożył w te kolumny dużo pracy a raczej dostał op + mandat zamiast pochwał, myślę że mam sprzęt dobry w każdym razie coś już potrafiący i chciałbym go jak najlepiej wykorzystać.
                              Last edited by cycus; 22.03.2013, 01:05.

Skomentuj

1 czemu ta scena, barwa etc się tak rozjechała / zmieniła ?
                                Bo zmieniła się odległość kolumn od siebie, nanoszenie fal oraz ich odbicia.

2 9x4,5 albo 4,75 już nie pamiętam, jutro sprawdzę zapodam może projekt. A jaka powinna być wysokość ? może gdzieś o tym konkretniej poczytać ?
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-pomieszczenia
                                http://www.techfanatyk.net/podstawy-...snikow-stereo/
                                http://www.harpia.pl/page/pol/akustyka.html

Tu masz kilka przydatnych informacji.

Ale kto tu pisał że Luszti zrobił fuszerę? :P To bdb kolumny, wzmacniacz masz fajny, tylko akustyka Twojego obecnego pomieszczenia płata figle i nawet z bdb kolumn ciężko wydobyć to co sobą mogą zaprezentować.

Skomentuj

no cieszę że w końcu ktoś konkretnie wskazał i wytłumaczył problem, po za tym teraz wiem że nie jestem z tym sam. Wkurzało mnie ciągłe czepianie się kolumn, kabli innych rzeczy które raczej nie miały tu wiele do gadania, a chyba nie muszę pisać jak to działała.

Odnoszę też wrażenie że sporo ludzi ma problemy z akustyką o których nie pisze (bo wątpię że nie wiedzą) a z miłą chęcią wydaje tysiące na kable różnej maści.

Teraz wygląda to tak:

w yello powoli zaczyna się coś pojawiać, Dire Straits nie wiedziałem że ma bas.. jest już coś tzn gra jakby chciało a nie mogło (więc mamy chęci :P)

---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post o 11:03 ----------

Ale kto tu pisał że Luszti zrobił fuszerę? :
                                  z 6 osób :P z czego z 4roma jestem na ścieżce wojennej.

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post o 11:40 ----------

to nowe pomieszczanie i rozkład jaki sobie wymyśliłem, wysokość ~2,6.

Skomentuj

Po rozmowach z różnymi forumowiczami (nie tylko na ww forum) załamka totalna bo wszystko zbiegało się do tego że konstruktor zwalił temat, wytykano błędy od złego doboru głośnika, po złe tłumnie długość tunelu itd. Najlepiej sprzedaj albo wyrzuć, jak już wq... opadał to nie chciało mi się wierzyć że „main guru” odstawił taką fuszerkę
                                    Ciekawe kto Tobie tak pisał,przecież z samych zdjęć pokoju od razu widać że problemem nie są kolumny a pomieszczenie. Bez zrobienia czegokolwiek,przemeblowanie,dodanie większej ilości rozpraszaczy,pochłaniaczy,czegokolwiek co poprawi akustykę,nie ma szans aby było lepiej.

Teraz wygląda to tak: w yello powoli zaczyna się coś pojawiać, Dire Straits nie wiedziałem że ma bas.. jest już coś tzn gra jakby chciało a nie mogło (więc mamy chęci :P)
                                    Sam widzisz,wystarczyło przemeblować,nic nadzwyczajnego a już jest lepiej.

to nowe pomieszczanie i rozkład jaki sobie wymyśliłem, wysokość ~2,6.
                                    Otwarte pomieszczenie = minus dla akustyki. Tutaj też będziesz narzekał na bas,że będzie go więcej na tyle pokoju i w wejściu niż w miejscu odsłuchowym,ale to normalne... jednak i tak będzie lepiej niż teraz w tym pokoju ze skosami.

Wyeliminowanie grania głośników bardziej w przód jak w przypadku CL czy BR, a zrobienie czegoś, co gra i przodem i tyłem membrany, czyli np. Band pass.
                                    Tu zaprzeczasz sam sobie apropo BR i band pass.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Sam widzisz,wystarczyło przemeblować,nic nadzwyczajnego a już jest lepiej.
                                      no ale jeszcze daleko daleko.... i tym bardziej nie rozumiem że problemu szukali w głośnikach... chyba tylko po to by skołować człowieka, co jest chyba ostatnio dość modne.

Otwarte pomieszczenie = minus dla akustyki. Tutaj też będziesz narzekał na bas,że będzie go więcej na tyle pokoju i w wejściu niż w miejscu odsłuchowym,ale to normalne... jednak i tak będzie lepiej niż teraz w tym pokoju ze skosami.
                                      no tak to jest jak człowiek sobie coś wymyśli wiedząc niewiele o temacie, ja się kierowałem tym że nic mi się od ściany nie odbiło. W dalszej części może być większy, bardziej mi chodzi o to by miejscu odsłuchu (brązowe) był maksymalnie zbliżony do tego jaki ma być. Oczywiście w ramach normalnej kasy. Martwi mnie jeszcze ta scena, jak sobie rozłożyłem miarę na podłodze to wychodzi mi odległość zbliżona do docelowej, bardziej mi się podobało gdy kolumny stały dalej.

Skomentuj

Tu zaprzeczasz sam sobie apropo BR i band pass.
                                        Chodzi o to żeby fala wypromieniowana prosto z membrany, zniosła się wcześniej z tą odbitą, a nie w pomieszczeniu. Obe grają i przodem i tyłem.

Ale to że np. stroimy inaczej przednią komorę i tylną BandPassu, i w nich już następuje sumowanie i nanoszenie się fal ma wpływ na zysk czy stratę, oraz na to że dociera co innego niż w przypadku klasycznej obudowy BR czy CL. BP jest trudny do wykonania i tracimy na jakości, ale zyskujemy aspekty które przynoszą czasem korzyści jeżeli nam na nich zależy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X