Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mała depresja, problem z akustyką, głośnikami... w każdym razie basu nie ma.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No dobrze po kilku odsłuchać w nowym ustawianiu jeszcze troszkę poprzesuwałem kolumny, dorzuciłem kocyk i poduchy. Bas na kanapie jest znośny, za kanapą lepszy ale nigdzie nie porywa. Kanapa za to straciła funkcje spania bo gdy się położymy to od niskich tonów które fajnie słychać serce zabiera się do roboty, niestety wchodzą rezonanse.

Mam minimum to jakąś przeboleje, dalej walczył nie będę, dzięki za za sugestie i zainteresowanie.

Co do salonu, ponownie przemyślałem sprawę i zacząłem się zastanawiać o czym ja naprawdę myślałem gdy wpadłem na ten pomysł. Otwarte duże pomieszczanie w centrum mieszkania połączone z korytarzem, idealnie do odsłuchu niestety każdego szmeru w mieszkaniu. Wiem co się dzieje u dzieciaków, w kuchni czy garderobie a głośno muzy lepiej nie puszczać bo się wszyscy zwalą.. (uzbrojeni w patelnie i kastety) no więc temat zarzuciłem. Po rozmowie z drugą połówką stwierdziliśmy że przeznaczymy na "kino" jeden pokój. W salonie zostanie tylko TV i może jakieś podstawowe stereo. Filmy w TV i tak są tragicznej jakości (o ile wogle jest coś do oglądania, publicystyki brak, dokumentu brak), po cenach NC+ to człowiek wypożyczy wszystkie nowości na BR i jeszcze mu na nie najgorszą imprezę starczy.

Pokój jaki wybrałem jest na samym końcu budynku, odgrodzony od pozostałej części mieszkania więc hałas bezpośrednio jedynie z korytarza (~2 metry ściany). Wymiary 600x377, pomieszczanie co prawda posiada 3 okna, na szczęście ich lokalizacja nie powinna sprawiać problemów. Dużo słońca więc na pewno konkretne kotary na okna i dużo kwiatów. Poza tym koszt adaptacji, maluje ściany, kładę odpowiedni dywan i mogę działać.. na początek cel brak szkodliwych fal i rezonansów.. potem zobaczymy (jak z kasą)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Chodzi o to żeby fala wypromieniowana prosto z membrany, zniosła się wcześniej z tą odbitą, a nie w pomieszczeniu. Obe grają i przodem i tyłem.

Ale to że np. stroimy inaczej przednią komorę i tylną BandPassu, i w nich już następuje sumowanie i nanoszenie się fal ma wpływ na zysk czy stratę, oraz na to że dociera co innego niż w przypadku klasycznej obudowy BR czy CL. BP jest trudny do wykonania i tracimy na jakości, ale zyskujemy aspekty które przynoszą czasem korzyści jeżeli nam na nich zależy.
      To chyba nie ma wiekszego znaczenia, Bandpass jak i basrefleks to obudowy, ktore promieniuja ponizej 200hz dookolnie, wiec wlasciwie nie ma to znaczenia dla akustyki. Przesuniecie portu wzgledem glosnika w BR jest tak male w stosunku do dlugosci fal wypromieniowanych, ze raczej nie moze przelozyc sie to na problemy z akustyka pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Bandpass jak i basrefleks to obudowy, ktore promieniuja ponizej 200hz dookolnie
        Ale to w teorii, bo wtedy skoro promieniowały by dookolnie, to nie były by kierunkowe, i nie można byłoby ich "zlokalizować". A z doświadczenia wiemy chyba, ze sub odcięty na 100Hz jest bardzo łatwy do zlokalizowania, a co dopiero 200Hz. Taką bezpieczną granica jest 60-50Hz.

Przesuniecie portu wzgledem glosnika w BR jest tak male w stosunku do dlugosci fal wypromieniowanych, ze raczej nie moze przelozyc sie to na problemy z akustyka pokoju.
        Owszem, jest małe, ale zysk z portu BR jest przez nakładanie fal wypromieniowanych przez przednią i tylna część membrany. Tak samo z BP - dostajemy sporo zysku, bo zarówno przednia jak i tylna część membrany jest skompensowana w obudowie. Zysk z TLki też bierze się przez "ukierunkowanie" fali w linii.

Skomentuj

Ale to w teorii, bo wtedy skoro promieniowały by dookolnie, to nie były by kierunkowe, i nie można byłoby ich "zlokalizować". A z doświadczenia wiemy chyba, ze sub odcięty na 100Hz jest bardzo łatwy do zlokalizowania, a co dopiero 200Hz. Taką bezpieczną granica jest 60-50Hz.
          Jest tu pewien haczyk. Czesto harmoniczne generowane przez sub wplywaja na jego lokalizacje, a druga sprawa to wielkosc pomieszczenia, to od tego zalezy od jakiego cz. bedziem w stanie lokalizowac bas.

Owszem, jest małe, ale zysk z portu BR jest przez nakładanie fal wypromieniowanych przez przednią i tylna część membrany. Tak samo z BP - dostajemy sporo zysku, bo zarówno przednia jak i tylna część membrany jest skompensowana w obudowie. Zysk z TLki też bierze się przez "ukierunkowanie" fali w linii.
          Wydaje mi sie, ze to jednak nie ma wiekszego znaczenia. W subie BR zazwyczaj jest tak, ze wiekszosc pasma obsluguje port, poniewaz jest nisko zestrojony i przy niskich odciecia np 45hz glosnik az tak duzo nie promieniuje. Wezmy BP, ktory ma jeden port i taki, ktory ma dwa porty. Czy oba beda promieniowac tak samo? Owszem, oba, choc rozne beda promieniowac dookolnie.

TL to jednak troche inna bajka i tunel ma za zadanie odwracac faze lecz na innej zasadzie niz w BR. Przez to promieniowanie portu TL jest inne niz BR, BP czy OZ. Mozna by dodac jeszcze obudowy stratne, ktore rowniez promieniuja jak cardioid, co w pewnym siesie jest zaleta. Nietety czy stety kazda obudowa z rezonansem helmholtza to dookolne zrodlo dzwieku.

Skomentuj

Jest tu pewien haczyk. Czesto harmoniczne generowane przez sub wplywaja na jego lokalizacje, a druga sprawa to wielkosc pomieszczenia, to od tego zalezy od jakiego cz. bedziem w stanie lokalizowac bas.
            No tak, harmoniczne też słyszymy, i to te wyższe niż dajmy na to odcięcie suba, dlatego da się go radę zlokalizować. I pomieszczenie też ma wpływ.

Ale wychodząc dalej, do otwartej przestrzeni Pi, półprzestrzeni 2Pi i zamkniętej przestrzeni 4Pi - Czy w otwartej przestrzeni (no racja, mało kto tam słucha) nadal będzie promieniował dookolnie, gdy nie będzie odbić?

Tlka jest jeszcze względnie prostą formą obudowy przy np. tapped hornie, przy którym zjadłem nerwy. Zwarcie akustyczne jakie tam występuje było dla mnie nie do okiełznania, tyle ze ta konstrukcja nadaje tylko na subwoofer. Więc lepiej było by mi porównać TLkę do hornu backloaded.

Tapped Horn.

http://www.volvotreter.de/th.htm

Last edited by LightSound; 23.03.2013, 16:23.

Skomentuj

Czy w otwartej przestrzeni (no racja, mało kto tam słucha) nadal będzie promieniował dookolnie, gdy nie będzie odbić?
              Dokladnie tak, wez tez jako przyklad samochodu z solidnym subem, nie wiadomo skad jedzie i bas leje sie w uszy nie wiadomo skad.

Kiedys firma Bose robila cos niby TL co sie zwalo Bose Wave Cannon, jak poszukasz opini to znajdzies slowa, ze to sie kompletnie nie nadaje do naglosnienia na zew, stworzono to do grania w pomieszczeniach, kinach, pubach, dyskotekach, tam gdzie mozna odbic dzwiek od scian.

http://www.youtube.com/watch?v=p1MLayBHE7M nie wiem czy to ten film, ale na ktoryms z podobnych dalo sie uslyszec jak dzwiek basu znika w zaleznosci od miejsca, ktorym znajduje sie kamera. Moze to niezbyt dobre porownanie, ale wiadomo o co chodzi.

Tlka jest jeszcze względnie prostą formą obudowy przy np. tapped hornie, przy którym zjadłem nerwy. Zwarcie akustyczne jakie tam występuje było dla mnie nie do okiełznania, tyle ze ta konstrukcja nadaje tylko na subwoofer. Więc lepiej było by mi porównać TLkę do hornu backloaded.
              Tapped potrzebuje ostrych filtrow gornoprzepustowych, inaczej latwo uwalic glosnik w tej obudowie. Ale to juz mocno poza tematem...

Skomentuj

Dokladnie tak, wez tez jako przyklad samochodu z solidnym subem, nie wiadomo skad jedzie i bas leje sie w uszy nie wiadomo skad.
                Hmm może działa autopsja, i to że wiemy jak przebiega droga, więc domyślamy się skąd nadjedzie samochód, i to by było prawidłowe, gdybym miał zamknięte oczy i nie wiedział gdzie jestem - nie próbowałem, ale normalnie wiem skąd się "łupie" bas.

http://www.youtube.com/watch?v=p1MLayBHE7M nie wiem czy to ten film, ale na ktoryms z podobnych dalo sie uslyszec jak dzwiek basu znika w zaleznosci od miejsca, ktorym znajduje sie kamera. Moze to niezbyt dobre porownanie, ale wiadomo o co chodzi.
                To chyba nie ten, bo tu jest cały czas. Zresztą w kamerach stosują wkładki dookulne - np. często właśnie używanego przez nas Panasonica WM61.

Gdyby użyć do tego zjawiska np. starszej kamery z mikrofonem z charką kardioidalną, i dajmy na to nagrać koncert w którym jest awaria nadstawek i grają tylko subbasy, a kamerzysta stał by na wprost sceny w oddaleniu, i obracał się dookoła własnej osi razem z kamerą, to wyjdzie że w każdym położeniu słychać bas, co świadczyło by że jest dookolny, jednak będąc na wprost sceny, byłby głośniejszy niż gdyby kamerzysta znajdował się tyłem do sceny - co świadczyło by o tym, że da się go zlokalizować, a więc jest kierunkowy? No zgłupiałem teraz trochę.

Tapped potrzebuje ostrych filtrow gornoprzepustowych, inaczej latwo uwalic glosnik w tej obudowie. Ale to już mocno poza tematem...
                No tak, głośnik pracuje tam bez poduszki powietrznej, w warunkach jak w odgrodzie, więc jego wytrzymałość mocowa jest mała, i potrzeba ostrych filtrów i dobrych wzmacniaczy do kontroli, by głośnika nie uwalić. Poza tematem, skoro jest temat o TL, to może by i o hornach założyć, choć kurka horn nie zagra dobrze w pokoju na basie, w przeciwieństwie do TLki, więc chyba to nie to forum, mimo iż DIY. Są chętni podyskutować? :)

Skomentuj

Gdyby użyć do tego zjawiska np. starszej kamery z mikrofonem z charką kardioidalną, i dajmy na to nagrać koncert w którym jest awaria nadstawek i grają tylko subbasy, a kamerzysta stał by na wprost sceny w oddaleniu, i obracał się dookoła własnej osi razem z kamerą, to wyjdzie że w każdym położeniu słychać bas, co świadczyło by że jest dookolny, jednak będąc na wprost sceny, byłby głośniejszy niż gdyby kamerzysta znajdował się tyłem do sceny - co świadczyło by o tym, że da się go zlokalizować, a więc jest kierunkowy? No zgłupiałem teraz trochę.
                  No nie, nie az tak. Chodzi o to, ze jesli na koncercie zasilanym basami na BR stanalbys za scena, to bas bylby nadal bardzo dobrze slyszalny. Tak samo jakbys uzyl obudowy zamknietej. Jesli bas gralby tl to tego basu za scena byloby znacznie znacznie mniej.

To ze bys sie obracal z kamera na wprost sceny nic by nie dalo, bo promieniowanie dzwieku byloby i tak bardzo szerokie.

No tak, głośnik pracuje tam bez poduszki powietrznej, w warunkach jak w odgrodzie, więc jego wytrzymałość mocowa jest mała, i potrzeba ostrych filtrów i dobrych wzmacniaczy do kontroli, by głośnika nie uwalić. Poza tematem, skoro jest temat o TL, to może by i o hornach założyć, choć kurka horn nie zagra dobrze w pokoju na basie, w przeciwieństwie do TLki, więc chyba to nie to forum, mimo iż DIY. Są chętni podyskutować?
                  Zagra dobrze, nawet bardzo, ale niski bas z horna jest w domu niemozliwy z uwagi na realne wielkosci takiej tuby dla niskich basow.

Skomentuj

a mam jeszcze pytanie, w różnych poradniach sugerują by ustawiać kolumny 100-150 cm od ścian rozumiem że im bliżej ściany tym większy problem z rezonansami ? tzn przy odrobinie szczęścia obejdzie się bez pułapek itd.

Skomentuj

Czaruję...
                    X