Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dekoder DVB-T + stary telewizor = problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dekoder DVB-T + stary telewizor = problem

Witam.

Zakupiłem dekoder DVB-T do starego kineskopowego telewizora, ale jest taki problem że nie znajduje on żadnych programów. Mieszkam w bloku, wiec korzystam z instalacji antenowej rozprowadzonej po mieszkaniach. Miało być plug and play, ale widzę że to takie proste nie jest. W czym może być problem? Czy sygnał cyfrowy w moim bloku jest blokowany, czy w ogóle dekoder taki może odbierać sygnały analogowe?

Jeśli w antenie zamontowany jest wzmacniacz, to w dekoderze należy włączyć zasilanie do niego, w każdym urządzeniu powinna być taka możliwość.

Skomentuj

Próbowałem z wł. i wył. opcja zasilania. Tylko że to nie jest antena pokojowa, tylko antena kierunkowa na bloku zasilająca instalację zbiorczą.

Skomentuj

Właśnie dlatego o tym napisałem, ten sam problem miałem podłączając dekoder u wujka w bloku i po włączeniu zasilania w dekoderze wszystko ruszyło. Dodatkowo musiałem całkowicie odłączyć wtyk z zasilaczem i wstawić zwykły.
        Jeśli to nie pomoże to już nie mam pomysłu, uruchamiałem DVB-T kilka razy i zawsze działało.

Skomentuj

Witaj
          Chyba jedyne co możewsz zrobic to wykluczyć ewentualne uszkodzenie dekodera podłaczając go np u jakiegoś znajomego.
          pozdr

Skomentuj

Na zwykłej antenie siatkowej taki dekoder będzie odbierał? Słyszałem że tak ale mam problem z wyszukaniem sygnału przez dekoder. Antena na pewno ustawiona na nadajnik, tylko dość dużo przeszkód po drodze, więc zastanawiam się nad jej przełożeniem tylko dziwi mnie brak jakiegokolwiek sygnału wykrywanego przez dekoder. Przy zwykłym podłączeniu (z pominięciem DVB-T) obraz lekko śnieży ale da się oglądać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
              dziwi mnie brak jakiegokolwiek sygnału wykrywanego przez dekoder.
              Mnie nie dziwi, te pseudowzmacniacze w siatkowych masakrują sygnał.

Skomentuj

Jeśli jest zrobiona instalacja zbiorcza, to czy włączy zasilanie czy nie to nic nie da bo gniazdko w ścianie wytnie napięcie.
                Zazwyczaj w takiej instalacji jest już wzmacniacz blokowy.
                Upewnij się czy akurat twoje gniazdko zostało podpięte pod tą instalacje.

Skomentuj

Ok jest jakiś progres, ale...
                  Podłączyłem dekoder pod drugi telewizor, przywróciłem ustawienia fabryczne i dekoder w końcu znalazł programy, ale nie zapisuje ich. Wyglada to tak ze automatycznie przy uruchomieniu szuka programów, znajduje, na ekranie pojawia się napis zapisywanie po czym znowu zaczyna skanować w poszukiwaniu programów. Jak wejdę do menu i chcę zobaczyć liste stacji to wyświetla sie brak stacji.

Ogarnia to ktoś?

Tak w ogóle dekoder to Ariva T65 Ferguson.

Skomentuj

Zrób aktualizację firmware może (jeśli jest).

Skomentuj

Jeśli wiesz na jakich kanałach nadają, to zrób skana ręcznie.
                      Powinien zapisać.
                      Akurat ariva t65 to dobry dekoder z czułą głowicą.

Kanały do zeskanowania to
                      49 mux 2
                      46 mux 1
                      38 mux 3
                      Last edited by bartek200a; 28.03.2013, 19:41.

Skomentuj

Jeżeli odbierasz to na AZART to może być problem, ponieważ sygnał może być wzmacniany (a z nim wszystkie śmieci z pasma), oraz przenoszony na pasmo UHF/VHF.
                        Najlepiej w takim wypadku to spróbować anteny pokojowej (jeżeli jesteś blisko nadajnika.)

Skomentuj

Może nie pójść, modulatory w instalacjach zbiorczych do telewizji analogowej często były robione tak, żeby ciąć pasmo (tzw. jednowstęgowe) Wtedy można było upychać kanały jeden obok drugiego, bez wymaganego normalnie 1-kanałowego odstępu Trzeba by zapytać u źródła, czyli firmy konserwującej, ale jak nie idzie to raczej jest jak wyżej.

Skomentuj

infinity, tak właśnie się zastanawiam, czy to nie jest przypadkiem tej instalcji antenowej. I teraz pytanie, jesli w moim regionie całkowicie odetną sygnał analogowy to dalej będą takie same problemy?

Wczoraj napisałem, ze wyszukuje stacje, a dzisiaj już nie wyszukuje.... kto by pomyślał ze tyle trzeba sie użerać z taka pierdołą

Skomentuj

Oczywiste jest to że będziesz miał takie same problemy, swoją drogą teraz takie instalacje w blokach są w większości likwidowane , a wpuszczają tam jakieś kanały z kablówek, choć być może w Twoim przypadku będzie inaczej, ale wątpię. Możesz podpiąć jakiś drut jak masz, albo zrobić prostego di-pola, z tego co widzę na stronie emitela to u Ciebie MUX2 jest o dosyć dużej mocy (100kW), więc jeżeli mieszkasz niedaleko od nadajnika to może złapać.

Skomentuj

Pozwole sie podczepić do tego temata.

Mam "kineskopa" , a takiego Philips Cineos 32PW9309
                                http://www.google.pl/#hl=pl&sclient=...w=1024&bih=608

Pasowało by już kupić dekoder dvb-T.
                                Właśnie jaki?????????

O co chodzi?

Jak podłączyć ten tv do komputra aby działał jako monitor??? i aby głos też z kompa dochodził do tv???

Wejścia/wyjścia w tv są pokazane w linku powyżej.
                                Jak to nie pozwoli to może przez dekoder dvb-T da sie podłączyć????

Skomentuj

Dekodery (do 100zł), są dwa sprawdzone rozwiązania:
                                  WIWA HD 95 http://allegro.pl/tuner-tv-wiwa-hd-95-i3111966355.html
                                  WIWA HD 50 http://allegro.pl/dekoder-stb-tuner-...139867844.html
                                  Są to dosyć sprawdzone modele, na forum emitela dosyć dużo o nich napisano.

Jeżeli chodzi o podłączenie TV do PC to:
                                  Do dźwięku wystarczy zwykły kabel mini jack 3.5 > chinch np. http://allegro.pl/af8-kabel-stereo-m...070313868.html
                                  Do wizji to zależenie od posiadanej karty graficznej. Jak masz karte na D-Sub to http://allegro.pl/kabel-d-sub-scart-...123156774.html
                                  Jak natomiast na DVI to już może być problem, najtańsze rozwiązanie to przejściówka dvi-d-sub i potem kabel d-sub-chinch.

Aha, na koniec przypomne że jeżeli na teraz koniecznie nie jest Ci potrzebny ten tuner (np. w Twojej miejscowości nie wyłączono sygnału analogowego), to warto poczekać, gdyż ceny spadają.
                                  Last edited by womperm; 30.03.2013, 00:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                                    Pasowało by już kupić dekoder dvb-T.
                                    Właśnie jaki????????
                                    Ja bym wiwy nie tykał, zbierają zakłócenia od tel.
                                    Nie wiem czy dalej jest, ale byla promocja w EuroRTVagd na medweckiego na Fergusona Ariva T65 za 99zł.

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
                                    I to ma niby działać tak? Śmiech, weź sprawdź zanim coś podasz.

Skomentuj

Karta zintegrowana ???
                                      http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A785GM-LE128M/
                                      I chciałbym aby obraz był na monitorze i w tv.
                                      Pewnie nic z tego nie bedzie .

Skomentuj

Sprawdziłem dekoder na zwykłej antenie zewnętrznej 15km od Białegostoku i działa jak należy. Czyli spraw jasna wina jest po stronie instalacji antenowej w bloku.

Dziękuje wszystkim za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
                                        X