Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audiofil we Wrocławiu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audiofil we Wrocławiu

We wrocławskim hotelu Radisson Blu wczoraj i jeszcze dziś można posłuchać naprawdę świetnego sprzętu audio. Wszystko odbywa się w ramach cyklicznych spotkań pt. Audiofil. Spotkania w godzinach 12.00-20.00. Szczegółowe informacje można znaleźć pod linkiem:
    http://www.audiostereo.pl/audiofil-w...iu_102803.html

Byłem wczoraj i wybieram się i dziś, można przyjść oczywiście z własną płytką i posłuchać swoich ulubionych utworów. Polecam

i dlaczego przeczytałem ten post o 21:01 ...

PS: choć nie jestem audiofilem to ciekawa sprawa... była.

Skomentuj

Ja tym bardziej audiofilem nie jestem, ale zawsze warto posłuchać dopracowanego sprzętu, szczególnie takiego z wyższej półki jak np. kolumny Amphion'a. Ciekawe rozwiązanie z wentylowaną obudową dla średniotonowych (nawiercone otwory na bokach kolumn), choć nie mam zielonego pojęcia na jakiej zasadzie to działa :) Ciekawy był też wynalazek Gradient Helsinki- wyglądem przykuwają uwagę, ale nie udało mi się ich posłuchać niestety.
      No a "diyaudioshow" na pewno się przyda, szczególnie w okolicach Wrocławia:p

sorry za jakość zdjęć, ale robione tylko telefonem.
      Załączone pliki

Skomentuj

Jeśli kogoś to interesuje to w dniach 4-5 maja znów odbędzie się audiofil, w tym samym miejscu, tylko inny sprzęt grający ma być:)

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
          Ciekawe rozwiązanie z wentylowaną obudową dla średniotonowych (nawiercone otwory na bokach kolumn), choć nie mam zielonego pojęcia na jakiej zasadzie to działa.
          http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ight=Variovent

Skomentuj

Byłem tam, słuchałem tego zestawu:

Dowiedziałem się takich rzeczy:
            - podłożenie deski pod gramofon poprawia stereofonię, głębokość sceny
            - "zmienienie fazy w gniazdku" (chodziło o odwrócenie wtyczki kabla zasilającego) poprawia czasem bas, trzeba na ucho to zawsze weryfikować
            - kable głośnikowe muszą być "kierunkowymi"
            - jeżeli czegoś brakuje nam w dźwięku należy najpierw samemu wytoczyć stożki/podstawki pod kable głośnikowe, np z mosiądzu a jak nie pomoże stosować inne metody/zabawki ze sklepów.
            - największym problemem w dźwięku nie są kolumny a zasilanie, a dokładniej uziemienie. Jak mamy słabe uziemienie to najlepszy sprzęt nie zagra tak jak trzeba. Jeżeli odkryjemy, że nasz sprzęt nagle nie gra tak jak powinien to powinniśmy zadzwonić do elektrowni i poprosić ich aby coś z tym zrobili. W pewnym przypadku (niby) przeczyszczono klemy na słupach w całej wiosce/mieście i pomogło.
            -dobrze jakby każdy miał własne zrobione od podstaw uziemienie, tak jak zrobiła to jedna osoba, wydając >10000zł na wbijanie metalowych bali/prętów w grunt obok domu.

I wsio jasne. :lol:

PS: sam zestaw grał bardzo detalicznie i szczegółowo bez większej natarczliwości; nie przyniosłem swojej płyty, słuchałem to co puszczali.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              Byłem tam, słuchałem tego zestawu:

Dowiedziałem się takich rzeczy:
              - podłożenie deski pod gramofon poprawia stereofonię, głębokość sceny
              - "zmienienie fazy w gniazdku" (chodziło o odwrócenie wtyczki kabla zasilającego) poprawia czasem bas, trzeba na ucho to zawsze weryfikować
              - kable głośnikowe muszą być "kierunkowymi"
              - jeżeli czegoś brakuje nam w dźwięku należy najpierw samemu wytoczyć stożki/podstawki pod kable głośnikowe, np z mosiądzu a jak nie pomoże stosować inne metody/zabawki ze sklepów.
              - największym problemem w dźwięku nie są kolumny a zasilanie, a dokładniej uziemienie. Jak mamy słabe uziemienie to najlepszy sprzęt nie zagra tak jak trzeba. Jeżeli odkryjemy, że nasz sprzęt nagle nie gra tak jak powinien to powinniśmy zadzwonić do elektrowni i poprosić ich aby coś z tym zrobili. W pewnym przypadku (niby) przeczyszczono klemy na słupach w całej wiosce/mieście i pomogło.
              -dobrze jakby każdy miał własne zrobione od podstaw uziemienie, tak jak zrobiła to jedna osoba, wydając >10000zł na wbijanie metalowych bali/prętów w grunt obok domu.

I wsio jasne. :lol:

PS: sam zestaw grał bardzo detalicznie i szczegółowo bez większej natarczliwości; nie przyniosłem swojej płyty, słuchałem to co puszczali.

Śmiać się czy płakać

Skomentuj

Można było tą detaliczność dostrzec także na ostatnim AS. Pytanie jakby to zagrało z muzą, bo te ich kawałki są napewno "właściwie" wybrane. :)

Skomentuj

Był na AS pokój gdzie praktycznie w ogóle nie mieli własnych kawałków i większość puszczali z płyt odwiedzających.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

tak powinno być, słuchacz zna utwór i może porównać czy czegoś w nim brakuje czy czegoś za dużo i wysunąć stwierdzenie, że albo podoba się zestaw albo nie.

Skomentuj

PS: sam zestaw grał bardzo detalicznie i szczegółowo bez większej natarczliwości;
                      A ponoć harpie drą koty :P

A demonstrowali te zjawiska niesamowite w praktyce ?

Skomentuj

Można było posłuchać swoich płyt i utworów, więc jakiejś specjalnej selekcji nie było.
                        A jeśli chodzi o same kolumny to zagrały tak jak mówił El_liero, detalicznie i szczegółowo, ale czegoś im brakowało. Może to i wina pokoju odsłuchowego (chyba 80m2 i bez żadnych pułapek, ustroi itp.), a może i tego magicznego uziemienia :P Generalnie spodziewałem się czegoś więcej po sprzęcie za tak grubą kasę (ok 40tyś. zł)...

Dodam tylko, że pomimo braku jakichkolwiek ustroi akustycznych, nie zabrakło rasowego audio voodoo w postaci meeeega kabli, podkładek pod nie i uwaga- myszek dociążających kolumny (wiadomo- lepsze zejście, kontrola basu i w ogóle dźwięk staję się krystaliczny i nie jak zza kotary :) )
                        Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          A ponoć harpie drą koty :P

Nie drą, choć wszystkie membrany aluminiowe. Ale fakt, że w za małym pokoju mogą już drzeć. Siedząc w pierwszym rzędzie zdecydowanie było za gęsto przy rockowym graniu, ale wystarczyło się przesiąść do tyłu i było słychać poprawę- ładna i składna scena już bez jazgotu na górze. Więc moim zdaniem to są kolumny raczej do większych pomieszczeń.

A co do demonstrowania magicznych zjawisk to wiadomo- chodziło o gadanie i filozofowanie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            nie, nikt nie po prosił o próbę/porównanie/zestawienie. Jedyne co to załapałem się na test odsłuch pliku X (pewnie format audio) z kompa, i tego samego kawałka X prosto z CD. Byli ludzie co wyrażali swoją opinię o różnicy w dźwięku.
                            myszek dociążających kolumny
                            nooo, były były. Kusiło mnie zapytać o ich właściwości elektrodynamiczne ale jestem nieśmiały.

Skomentuj

Były takie porównania i moim zdaniem grały lepiej płyty niz cd:)

Skomentuj

grały lepiej płyty niz cd
                                To co w końcu lepiej grało :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                  To co w końcu lepiej grało :P
                                  Kable Panie, kable

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                    Śmiać się czy płakać
                                    Płakać... ze śmiechu.

Skomentuj

Pewnie że kable, no i te myszki magiczne :P
                                      A co do utworów, to zdecydowanie lepiej wypadł napęd CD niż pliki z laptopa i jakiegoś daca. Pewnie kwestia odtwarzacza i daca właśnie, no ale nie znam się, więc nie oceniam :)

Skomentuj

Napęd CD ?
                                        czyli transport + dac vs komp + dac
                                        czy
                                        CD player vs dac + komp
                                        ?

Kusiło mnie zapytać o ich właściwości elektrodynamiczne ale jestem nieśmiały.
                                        Trzeba było być jak Tommy Lee Jones w ściąganym !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X