Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup komputera do pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup komputera do pomiarów

Tak jak w temacie. Chce kupic komputer do pomiarow parametrow glosnikow (jig-a). Najchetniej kupil bym cos juz zlozonego. sam komputer bez monitora. Jako ze jestem zielony z komputerow, mozecie mi pomoc wybrac cos sensownego? Kwota to cos w granicach 200 pln

Taki który spełni wymagania podane w linku:

http://diyaudio.pl/showthread.php/61...-jakiego-kompa

Przykład:

http://allegro.pl/komputer-ibm-8313-...131173233.html

Plus:

http://allegro.pl/karta-muzyczna-sou...149919858.html

Obie aukcje ze Szczecina, więc koszt przesyłek odchodzi.

Skomentuj

Panowie, możecie polecić dobrą kartę dźwiękową która nadaje się do pomiarów charakterystyki oraz ma niezależnych kilka kanałów - chciałbym żeby służyła do nagrywania mikrofonem instrumentów (oczywiście przedwzmacniacze lub bezpośrednio liniowo) i żebym mógł wydzielić osobne ścieżki z każdego kanału. Najlepiej stare złącze PCI na płyty z socketem A lub złącze USB.

Skomentuj

audigy sb0090 za pare groszy, wersja platinum
        http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-so...197722758.html

sprzetowy dsp (zwał jak zwał), sterowniki kxdrivers i windows = masakra, w pelni rutowalne kanaly - laczysz i robisz co chcesz
        mozna nawet tanio panel wyrwac
        natywnie dziala pod linuksem jak ktos potrzebuje...

badaj screen w temacie: http://forum.djdecks.be/viewtopic.php?t=427

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          audigy sb0090 za pare groszy, wersja platinum
          http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-so...197722758.html
          Popieram.

Skomentuj

a czy karta muzyczna z 1 postu bedzie pasowala do plyty glownej komputera z 1 postu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
              a czy karta muzyczna z 1 postu bedzie pasowala do plyty glownej komputera z 1 postu?
              i tak i nie - gniazdo PCI jest na pewno wolne, jednak te obudowy przeważnie mają Slimy, czyli karta też musi być slim.

Skomentuj

Nie jestem pewien czy SB Audigy SE nadaje się do pomiarów... Miałem taką i miałem problemy żeby coś pomierzyć.

Skomentuj

Ta się nie nadaje do SW, chyba że do Holma. SB00090 się nadaje w 100%

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                    Ta się nie nadaje do SW, chyba że do Holma. SB00090 się nadaje w 100%
                    Ja przez ponad rok na takiej robilem pomiary i nie bylo zadnego problemu.

Skomentuj

kurcze, widze roznice zdan... wolal bym miec pewnosc ze nie wydam pieniedzy w bloto. jak t w koncu jest z ta karta z pierwszego postu. jak nie ta to jaka ktora zabangla do Sw na 1000%

Skomentuj

Jimi, przemyśl dokładnie Speaker Workshop i czy jest ci to potrzebne. W SW musisz długo przygotować się do pomiarów, co mnie niezwykle wkurza. Teoretycznie w holm impulse i arta możesz pomierzyć charakterystyki ale szczerze mówiąc to się nigdy w to nie zagłębiałem.

Skomentuj

Zrobiłem JIG-a i juz mnie tu tłamsili o to, ze jeśli chce zaprojektowac zwrotnicę musze pomierzyć parametry głośników. Więc raczej bez SW się nie obejdzie

Skomentuj

Miałem kiedyś jakąś Audigy SE i w SW robiła się kaszanka... Zwracaj więc uwagę którą będziesz kupował...

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                              W SW musisz długo przygotować się do pomiarów, co mnie niezwykle wkurza.
                              Samo przygotowanie SW do pomiarów to jakieś 2 minuty (kalibracja do pomiaru impedancji). Znacznie dłużej schodzi przygotowanie pomieszczenia do pomiarów.
                              I to powinno się robić dla każdego programu, więc nie szerz dezinformacji. Ja wiem, że SW jest starym programem i wymaga karty, która na swoich sterownikach (nie ASIO) musi mieć stałą latencję, ale mierzyłem i w ARTA, i w HolmImpuls i w SW...i zostałem w SW. Ma się pełną kontrolę nad pomiarami.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Ja wiem, że SW jest starym programem i wymaga karty, która na swoich sterownikach (nie ASIO) musi mieć stałą latencję
                                Tzn. że ASIO przeszkadza w czymś...?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  Tzn. że ASIO przeszkadza w czymś...?
                                  SW nie wspiera ASIO - nie ma żadnego panelu wyboru trybu pracy sterownika. Działa na standardowym sterowniku. Jeśli ten sterownik jest od razu ASIO to nie ma problemu. Ale jeśli domyślnie jest 'zwykły' sterownik a ASIO wymaga dodatkowego wyboru to raczej nie uda się wykorzystać ASIO w SW.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Luszti, to wracajac do tematu, polec mi karte ktora zadziala na 100%. po jej zakupie dobierze sie do niej pozniej komputer:-)

Skomentuj

Ja mierzyłem tylko na kartach na USB i tylko takie mogę polecać. Zresztą ja osobiście kupiłbym jakiegoś lapka za 200 czy 300zł, do tego kartę za 100zł na USB i miał w pełni przenośny system. To się naprawdę przydaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                                        Luszti, to wracajac do tematu, polec mi karte ktora zadziala na 100%. po jej zakupie dobierze sie do niej pozniej komputer:-)
                                        Przecież masz podane - SB Audigy SB00090, SB00220, Live! 00100

Skomentuj

Czaruję...
                                        X