Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłusta płytka drukowana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tłusta płytka drukowana

Dzień dobry
    Panowie jestem w kropce ponieważ jestem w trakcie renowacji starego wzmacniacza jednak jego płytki są po prostu tłuste i od strony druku jak i od strony elementów. Niej jest to ani żadna kalafonia ani inne jakiekolwiek zabezpieczenie po prostu z oględzin wygląda na to ze ktoś smarując potencjometry niechcący i na płytki polał. Do rzeczy jak w takim układzie "umyć" płytkę wraz z elementami? Moze jakiś preparat?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc lub sugestie.

Tego używałem ostatnio:

http://www.sklepy24.pl/sklep/twojpas...rycznych/58011

Skomentuj

Opis spoko idealnie by się nadawał a jak z rzeczywistym działaniem kolego tego środka daje rade?

Skomentuj

Czyściłem ostatnio wzmacniacz z lat 60 tych, szczerze powiem że trochę pracy w to włożyłem. Nie jest to bardzo agresywne ale takie chyba musi być, kup dwie sztuki na wszelki wypadek.

Skomentuj

Kupie chyba 1 literek i po prostu zanurzę cale płytki i już, kolego a jak z elementami można śmiało czyścić czy należy wylutowac z płytki elementy?

Skomentuj

Izopropanol w płynie i potem suszarka wyjdzie chyba taniej. Spray może zostawić osad.

Skomentuj

Mbar, to się jakoś rozcieńcza? Cena rzeczywiście fajna. Różne rodzaje są tych preparatów które podałem, sa teżtakie do płukania końcowego.

Skomentuj

Nie, lejesz z butli jak jest :-)
                A i sprawdź na kawałku płytki najpierw, bo mi raz rozpuścił dziadoską soldermaskę.

Skomentuj

"Izopropanol" nazwa mi coś mówi chwile...a już wiem używamy go na maszynach offsetowych he a to nie jest potocznie zwany spirytus przemysłowy?

Skomentuj

Być może. To też jest alkohol, ale nie C2H5OH :) Jak sama nazwa wskazuje, ma 3 atomy węgla, a nie 2, jak popularna "wóda".

Skomentuj

Oj z chemij to noga zawsze byłem, az ciekawości na beczce w pracz zobaczę co mamy jak Izopropanol to śmiało mogę używać?

Skomentuj

Możesz nawet spirytu lub deaturatu od biedy, ale spróbuj na kawałku. Izpropanol jest dosyć dobry, ale też drogi - 15zł/l. No i nie jest zdrowy :)

Skomentuj

Wiesz jak będę miał w pracy to za darmo, świta mi coś ze lejemy go do speed mastera, ale nie jestem pewien. Ale jeżeli tak to spoko w beczkach 50 litrów stoi :)

Skomentuj

Śmiało można. Co to za wzmacniacz tak w ogóle?

Skomentuj

W pracy używamy alkoholu izopropylowego, nada się? Jest to stary wzmacniacz polskiej myśli technicznej :)

Skomentuj

Dawaj fotkę :) lampowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
                                  nada się?
                                  Tak, powtarzam po raz trzeci :)

Skomentuj

Ok, dziękuje za pomoc do jednej z płytek użyłem Kontakt U do drugiej alkoholu izopropylowego. Preparat Kontakt U zmyl wiadomo i warstwę ochronna od strony ścieżek, czy mogę użyć Kontakt Plastik aby zabezpieczyć płytkę przed utlenianiem?

Skomentuj

A izopropanol co zmył? :-)

Skomentuj

Oj kolega czepia się błąd w składni zdania, izopropanol jak i preparat Kontakt U zmyły warstwę ochronna płytki drukowanej od strony druku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X