Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Muzyka-audiofilska/nie audiofilska, dobry zespół/zły

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moim zdaniem nadużywacie słowa audiofil Mi ono raczej kojarzy się negatywnie.

Muzyka dzisiaj zazwyczaj dzieli się na dobrą i... popularną

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jeśli nie są audiofilami, to kim są skoro dążą do jak najlepszego dźwięku?
      Dla audiofila najważniejszą spr. jest jakość dźwięku.
      Treść, wartość artystyczna itd . są dla niego na miejscach dalszych.

Zobacz sobie recenzje płyt w prasie audiofilskiej, jak są płyty oceniane.
      Oceniana jest głównie "jakość dźwięku" a sama muzyka traktowana jako dodatek :)
      (no czegoś słuchać trzeba przecież na tych kabelkach )

Dlatego muzyka "audiofilska" to przeważnie muzyka akustyczna, tworzona za pomocą żywych instrumentów
      To nie audiofilska muzyka. To muzyka melomana
      Audiofil słucha sprzętu nie muzyki .

to co puszczają na audioszołach
      No przecież nie puszczą tam black metalu :P
      To nie znaczy, że na takiej muzyce nie można docenić lepszego sprzętu mimo że czasami jest bardzo kiepsko nagrana
      Ja miałem na myśli tą "mega audiofilską", symfonie, bandy jazzowe itp., to co puszczają na audioszołach.
      Depeche Mode to dla mnie zwykła muzyka.
      Na AS widziałem akurat różna muzykę nie tylko klasykę i jazz np Alternative 4

Skomentuj

Ale lament tu macie

Ja już dawno to rozgryzłem: W moim subiektywnym odczuciu jak słyszę audiofil to od razu kojarzy mi się to z chorobą umysłową, ale sam chciał bym mieć jak najlepszy sprzęt i żeby nie być audiofilem nazywam sie po prostu melomanem
        W moim słowniku meloman to taki zdrowy audiofil a pod pojęciem zdrowy kryją się takie jak: niesłuchający kabli, podstawek, kolcy albo cytat z wiki:
        na smarowaniu brzegów płyt CD flamastrami i przetrzymywaniu ich w lodówce kończąc
        Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        a nawet jak coś nie słyszy to mówi że słyszy..
        Ogólnie mówiąc to tak; ale jeśli to twoje zdanie to już się z tobą nie zgodzę. Równie dobrze ty możesz słyszeć mniej niż on a wtedy on spokojnie może powiedzieć że słyszy coś czego ty nie słyszysz. Sa tacy którzy powszechnie nazywani przez takich jak my "głusi" (choć to normalni ludzie) którzy nie rozróżniają dźwięków miedzy głośnikiem za 50zł a za 300zł mało tego, jak "gwizdek" w kolumnie nie cyku-syka tak że aż mrówki Ci tańczą w uchu a bas nie czerepi czerepu aż sie rzygać chce to kolumna jest ..ujowa" itd itd..

Prosty przykład to np. osoby takie jak degustatorzy win którzy są wstanie niemal wzorowo określić najbardziej wyszukane szczegóły... których drugi nawet by nie zrozumiał. Ty jesteś w stanie odróżnić dobre wino od taniego mózgotrzepu, ale co kilka klas wyżej ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Ale lament tu macie

Ja już dawno to rozgryzłem
          No to żyj w tej świadomości

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          żeby nie być audiofilem nazywam sie po prostu melomanem
          Audiofil to audiofil a meloman to meloman, albo zaliczasz się do jednych albo do drugich, lub jesteś tym i tym jednocześnie, jak większość ludzi o takim zainteresowaniu. Gdybyś był melomanem bardziej niż audiofilem, siedział byś na innym forum. (Tylko nie pisz zaraz: "skąd wiesz że tam nie siedzę? co Ty o mnie wiesz?". Nie wiem, tylko stwierdzam fakty). Gdybym to ja był bardziej melomanem niż audiofilem, nie siedział bym tu godzinami, tylko np. na Sebastos.pl, gdzie również jestem zalogowany.

Meloman po jakimś czasie zawsze się stanie choć trochę audiofilem, ponieważ jeśli ktoś kocha muzykę (a taka jest definicja melomana, która w skrócie to zjawisko opisuje) to z biegiem czasu będzie chciał słuchać na lepszym sprzęcie,a nie cały czas na przysłowiowym "jamniku".

Czy audiofil może stać się melomanem? ja myślę że każdy audiofil to meloman, lecz nie każdy meloman to audiofil.

I uważam również, że większość z nas tu na forum to bardziej audiofile niż melomani.

Skomentuj

Wg. mnie dużo zależy jak interpretujemy słowo audiofil... Ja traktuje audiofili podobnie jak fanboye.

Skomentuj

Zamieszczone przez asa Zobacz posta
              Podaj 3 zespoły, z polskiego podwórka, co potrafią zagrać dobre koncerty na żywo
              Zamieszczone przez asa Zobacz posta
              Uściślę może troszkę sprawę: 3 zespoły młodego pokolenia
              Przypomniał mi się pewien zespół którego pierwszy raz usłyszałem w 2009r za sprawą Maxiego.
              Ten zespół jest przykładem że będąc młodym można zagrać dobry koncert... coś na poziomie Koteluk, tyle że z większą werwą.

Skomentuj

Czaruję...
              X