Dlatego muzyka "audiofilska" to przeważnie muzyka akustyczna, tworzona za pomocą żywych instrumentów :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Muzyka-audiofilska/nie audiofilska, dobry zespół/zły
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDlatego muzyka "audiofilska" to przeważnie muzyka akustyczna, tworzona za pomocą żywych instrumentów :)audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaPozwolę sobie zaprotestować , a mieszana akustyczna i elektroniczna np. Depeche Mode to już nie?Zamieszczone przez marian Zobacz postaprzeważnie
Ja miałem na myśli tą "mega audiofilską", symfonie, bandy jazzowe itp., to co puszczają na audioszołach.
Depeche Mode to dla mnie zwykła muzyka.
...ale Panowie, lekko zbaczamy z toru.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJa miałem na myśli tą "mega audiofilską", symfonie, bandy jazzowe itp.
Podaj 3 zespoły, z polskiego podwórka, co potrafią zagrać dobre koncerty na żywoLast edited by marian; 20.05.2013, 10:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asa Zobacz postaPodaj 3 zespoły, z polskiego podwórka, co potrafią zagrać dobre koncerty na żywo
Jeśli chodzi o niefałszowanie i na koncertach jest moc petarda to np. Acid Drinkers.
A jazzowe to np. Henryk Miśkiewicz Band.
O Annie Marii Jopek nie wspomnę, ponieważ wszyscy wiedzą że gra z najlepszymi, i jest to jeden z najlepszych polskich jazzowo pochodnych zespołów.
Zamieszczone przez asa Zobacz postaMiles'a wszczepił mi jeszcze na studiach jeden pan Dohtor i słuchałem Go w bitrate 112 k. Według dzisiejszych standardów dno butelka i szkoda gadać. Tylko jedno ale ...nawet "butelka" nie potrafiła zabić poziomu tego co tworzył.Last edited by marian; 20.05.2013, 10:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA jazzowe to np. Henryk Miśkiewicz Band.Last edited by marian; 20.05.2013, 10:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZależy co masz na myśli pisząc "dobre".Moje pojęcie "dobrego" może być bardzo subiektywne
. Kwasopijcy dają dobre koncerty. TSA też nie fałszują. Są to jednak kapele starej daty
Uściślę może troszkę sprawę: 3 zespoły młodego pokolenia :) Coma ?
PozdrawiamLast edited by marian; 20.05.2013, 10:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asa Zobacz postaUściślę może troszkę sprawę: 3 zespoły młodego pokoleniaLast edited by marian; 20.05.2013, 10:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asa Zobacz postaUściślę może troszkę sprawę: 3 zespoły młodego pokolenia
Ale np. taki zespół "Vespa" ze szczecina grający muzykę ''ska" dowalił ze sceny aż miło :)
http://www.youtube.com/watch?v=4YxJroHQaxILast edited by marian; 20.05.2013, 10:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaTragiczną jest sytuacja, w której aby określić zespół mianem "dobry" wystarczy, aby nie fałszował on podczas grania na scenie koncertu na żywo...
Co z tego że ja powiem że Vespa to dobry zespół, skoro kto inny napisze że nie, bo mu się nie podoba?
Taki Slayer, ponoć super hiper najlepsza kapela metalowa na świecie... no a mi się nie podoba (prócz jednego utworu).
Oni nie fałszują, a jednak mi się nie podoba. Z drugiej strony tysiące fanów twierdzi inaczej, że są super.
Więc są dobrzy czy nie?Last edited by marian; 20.05.2013, 10:10.
Skomentuj
-
A kto to jest Audiofil?
---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------
znalazłem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Audiofil
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA kto to jest Audiofil?
ale idąc za linkiem do wiki:
("sceptycy", "obiektywiści" – często biorą pod uwagę właściwą metodologię przeprowadzania testów, nie określają się audiofilami.")
pewnie większość z nas wpisuje się w tą grupę :)
A wracając do wątku to jeśli ja miałbym wymienić ''audiofilskie'' granie, to na pewno nie wypada pominąć King Crimson, M. Knopflera czy też jazzowego Oscara Petersona.Last edited by grzechu; 20.05.2013, 11:43.
Skomentuj
-
Pierwsza definicja jest ciekawa:
"Audiofil (z łac. audio "słyszę"[a], z gr. philos "kochający") – osoba szczególnie zainteresowana wysoką jakością odtwarzanego dźwięku i posiadaniem sprzętu odtwarzającego najwyższej klasy[1] (należy jednak zauważyć iż sprzęt audio nie ma żadnych naukowo wydzielonych "klas", oprócz cenowych). Według innych źródeł audiofile to grupa konsumencka kupująca najdroższy domowy sprzęt nagłaśniający[2]."
Ida za ciosem można zadać kolejne pytanie (nie raz już wałkowane) Co to jest Hi-end ? Paczki ze stajni Stx'a posklejane z wiórówki za 6 stówek (w takiej zakładce się znajdują) czy Wilson audio za kilkaset tysięcy. Oczywiście nie chce absolutnie żadnej z tych firm urazić..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli nie są audiofilami, to kim są skoro dążą do jak najlepszego dźwięku?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaIda za ciosem można zadać kolejne pytanie (nie raz już wałkowane) Co to jest Hi-end ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaMoim zdaniem większość osób uważających się za audiofila słucha oczami i ew. wielkością portfela, a nawet jak coś nie słyszy to mówi że słyszy
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTakie samo pytanie można zadać apropo muzyki audiofilskiej, tyle że jeśli chodzi o sprzęt to mamy tam namacalne dowody że jeden głośnik jest lepszy od drugiego.
Skomentuj
Skomentuj