Jako, że z PWr mam dostęp do Visual Studio 2012 (nawet za darmo i legalnie :-P ) zacząłem trochę z niego korzystać do własnych celów. Piszę sobie kolejną apkę w WinForms, w C++ (bo najbardziej go znam ze wszystkich języków). Są to proste gry (graficzne) typu planszówki/karcianki RPG. Gdzieś mi się "obiło o uszy", że WinForms to lipa i że lepiej zacząć zaznajamiać się z WPF i C#.
Wszystko fajnie, ale przeraża mnie ten brak wskaźników w C#. Niby są "ulepszone wskaźniki" - referencje, ale one mają jedną wadę - referencja tak jak zmienna posiada swoją unikalną nazwę. Jak tam wygląda dynamiczne tworzenie obiektów? Dla zilustrowania mam klasę Gracz{...} i zmienną globalną unsigned int czyja_tura (która przyjmuje podczas rozgrywki wartości od 0 do (liczba_graczy-1) - zależnie czyja kolej. W C++ tworzę sobie tablicę liczba_graczy-elementową, w każdym polu tablicy jest obiekt typu Gracz i można robić akcje typu tablica_graczy[czyja_tura].wygrana(); Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić inicjalizację n-elementowej tablicy n-tą liczbą zmiennych, przecież każda musi mieć unikalną nazwę...
Ale to tylko takie sobie gdybanie
Bo ogólnie: jakie macie doświadczenia z aplikacjami pod Windows? Wiem, że mimo iż to forum diyaudio - programistów nieciężko tu znaleźć
Sprawa ma się podobnie z androidem - dla funu chciałbym przekonwertować sobie aplikacje i zrobić jakieś multi do tego, oczywiście chodzi o zdobywanie jakże przydatnego doświadczenia. Co byście polecili?
Jak ktoś to przeczytał - dzięki
Wszystko fajnie, ale przeraża mnie ten brak wskaźników w C#. Niby są "ulepszone wskaźniki" - referencje, ale one mają jedną wadę - referencja tak jak zmienna posiada swoją unikalną nazwę. Jak tam wygląda dynamiczne tworzenie obiektów? Dla zilustrowania mam klasę Gracz{...} i zmienną globalną unsigned int czyja_tura (która przyjmuje podczas rozgrywki wartości od 0 do (liczba_graczy-1) - zależnie czyja kolej. W C++ tworzę sobie tablicę liczba_graczy-elementową, w każdym polu tablicy jest obiekt typu Gracz i można robić akcje typu tablica_graczy[czyja_tura].wygrana(); Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić inicjalizację n-elementowej tablicy n-tą liczbą zmiennych, przecież każda musi mieć unikalną nazwę...
Ale to tylko takie sobie gdybanie

Jak ktoś to przeczytał - dzięki

Skomentuj