Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC diy czy może coś z gotowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A te które mają to jaki mają układ od USB? Sprawdź na swojej jak możesz :)

---------- Post dodany o 20:10 ---------- Poprzedni post o 20:09 ----------

TENOR TE7022L to tylko 96kHz/24b
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

DSC04014.jpg

A potrzebujesz więcej niż 96kHz/24b?
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        A potrzebujesz więcej niż 96kHz/24b?
        Tak. 192kHz/24b w dzisiejszych czasach to takie minimum. Mam na kompie gęstsze pliki.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Skoro tak, to lampucera maxi nie jest dla Ciebie :)
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

I warto o tym wspomnieć polecające ten produkt.
            Sam używam EMU 0202, łyka 192kHz/24b i za kasę za jaką można to kupić na pewno polecę :)

Skomentuj

Wiesz, nie każdy ma tak wygórowane wymagania jak Ty :)
              Nie sądzę iż większość userów tu obecnych uważa że "192kHz/24b w dzisiejszych czasach to takie minimum".

---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

192kHz lampucera łyknie, z tego co czytam, po coaxial'u i optyku
              marcinsywala.pl

Skomentuj

Wiesz, nie każdy ma tak wygórowane wymagania jak Ty
                To nie są wygórowane wymagania. I nie chodzi o to czy to są wygórowane wymagania czy nie, chodzi o to, że powinno się wspomnieć o tym przy polecaniu produktu.
                Gęste pliki przez coaxa lub toslink to nie problem, problemem zwykle jest właśnie USB :)

Skomentuj

Dobrze, w takim razie dodaj do postu: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...l=1#post360168, żeby nie było niedomówień, informacje, że:
                  usb: 24bit/96kHz
                  coaxial: 24bit/192kHz
                  optyk: 24bit/192kHz

:)
                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Tak. 192kHz/24b w dzisiejszych czasach to takie minimum. Mam na kompie gęstsze pliki.
                    Z tym minimum to bym nie przesadzał bo i tak to już jest bardzo wysoka częstotliwość próbkowania - masz jakieś urządzenie u siebie co łyka większe częstotliwości przy 24 bitach?

Gęste pliki przez coaxa lub toslink to nie problem, problemem zwykle jest właśnie USB
                    Coś nas tutaj cyganisz, SPDIF nie może przesłać większej częstotliwości próbkowania niż 192 kHz na dwóch kanałach przy 24 bitach bo tak wynika z protokołu.

Skomentuj

Witam,

no i oczywiście ważne też jest to, co odbiera sygnał z karty. Moja Yamaha w trybie 5.1 po SPDIF i TosLink-u toleruje tylko 48kHz. 96kHz tylko stereo. Ale to stary amplituner KD. Nie zmienia to faktu, że te 192kHz może się okazać sztuką dla sztuki przy starym sprzęcie. Warto sprawdzić przed zakupem karty z górnej pólki.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Coś nas tutaj cyganisz, SPDIF nie może przesłać większej częstotliwości próbkowania niż 192 kHz na dwóch kanałach przy 24 bitach bo tak wynika z protokołu.
                        Tak, masz rację. Mi wybitnie chodzi o te 192kHz :) Może po prostu jestem zboczony na punkcie parametrów technicznych :)

masz jakieś urządzenie u siebie co łyka większe częstotliwości przy 24 bitach?
                        No właśnie nie mam i w tym problem :)

Skomentuj

Może po prostu jestem zboczony na punkcie parametrów technicznych
                          A to akurat mamy wiele wspólnego :)

Co do DAC'a za większe pieniądze (połowa ceny Magic DAC Plus) to mogę jeszcze polecić AUDIOTRAK DR.DAC2 DX TE którego sam używam przez SPDIF i wejściami analogowymi od gramofonu i jest lepszy od EMU (ale w cholerę droższy - coś za coś) a jakby ktoś miał wydać zbędne 2,3k PLN to Magic DAC Plus - dalej już nie ma nic wartego swojej ceny a przynajmniej ja nic takiego nie znam i nie sądzę żeby było.

Skomentuj

Po przeczytaniu posta @.3lite. Znalazłem coś takiego
                            http://www.qlshifi.com/en/wzcapi/pcm1798_usb_dac.htm
                            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zainteresuj sie lepiej sprawdzonym DACiem opartym na kostce ES Sabre 90xx badz AD1865. Dowiesz sie o nich wiecej na diyaudio.com . Czeka Ciebie kilkadziesiat-kilkaset godzin czytania. Miej tez na uwadze to, ze potrzebujesz tez bardzo dobrej reszty czesci toru, zeby wykorzystac potencjal tych przetwornikow. Inaczej nie ma sensu przeplacac.

Skomentuj

albo bb pcm 1704K, 1700

a tak poważnie zainteresuj sie tym:
                                http://www.ebay.pl/itm/NEW-DAC-24BIT...item4abe849d7a

elementy smd pomontowane na plytce
                                wysylka gratis
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niedawno było zamówienie grupowe na audiostereo na DACa X
                                  w wykonaniu Waldi_06 co obsługuje wiele rodzajów przetworników.
                                  Niestety ja się spóźniłem a pewnie układ wart zainteresowania. Tutaj więcej na ten temat:

http://mroofka.vot.pl/audio/projekty...loma-twarzami/

Skomentuj

Zgadza sie tylko całośc w częściach to koszt 1,5tys zł
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to lampucera maxi nie jest dla Ciebie
                                      lampucera to takie samo g.. jak inne daci z ebuja.
                                      Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Czeka Ciebie kilkadziesiat-kilkaset godzin czytania
                                      Strata czasu ! Bo większość to pitolenie nawiedzonych audiofilu o brzmieniu Co spuszczają się jak wymienią jeden rezystor

przynajmniej ja nic takiego nie znam i nie sądzę żeby było.
                                      Weiss Medea

Nie wiem po co szukacie dziury w całym.
                                      E-MU ma iterfejs USB którego próżna szukać w dac-ach za gróbą kasę, sporo dodatkowej fukcjonalności (przydaje się do pomiarów )
                                      niezły dac i dobrze brzmi.
                                      Naddatek wszystko to za śmieszną cenę ??
                                      Więc poco szukacie jakiegoś chińskiego gówna ? Chyba tylko żeby kasę stracić.
                                      Tym bardziej że różnice między dacmi nie są kosmiczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        niezły dac
                                        jaki?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          jaki?
                                          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          E-MU ma iterfejs USB którego próżna szukać w dac-ach za gróbą kasę, sporo dodatkowej fukcjonalności (przydaje się do pomiarów )
                                          niezły dac i dobrze brzmi.
                                          No E-MU.. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X