Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania drukarka do tekstu i fotografii.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tania drukarka do tekstu i fotografii.

Witam.
    Poszukuję taniej drukarki. Głównie będzie potrzebna do drukowania tekstu i szablonów do kolorowania dla dzieci.
    Jednak "tatuś" czasem zechce wydrukować fotografię. Nie potrzebne są mi żadne bajery w postaci skanerów czy połączeń bezprzewodowych, niemniej najczęściej takie urządzenia są polecane.
    I tak często powtarzają się w internecie następujące drukareczki:
    Canon Pixma MG5350
    Brother DCP-J315W
    Brother DCP-J140W

Pierwsze urządzenie jest tak jakby bardziej znanej marki. Ale są droższe tusze/zamienniki.

Pytanie raczej kieruję do osób użytkujących powyższy lub podobny sprzęt, ewentualnie osób zajmujących się serwisem.
    Co polecacie?

Podłączam się do pytania. Dobrze gdyby ominąć produkty "spisku żarówkowego" teraz chyba tylko takie robią tj. drukarka 250zł a tusz do niej ~100zł ten się jeszcze może nie skończyć a drukarka już się blokuje i wyskakuje błąd z info. aby wymienić tusz...
    Totalna ściema i ździerstwo w dzisiejszych czasach. Więc reasumując. Taka do której można kupić tusz w buteleczkach do powiedzmy 25zł i samemu zaaplikować strzykawką - takiej szukam. Może być używana.

Skomentuj

Dawno temu jak jeszcze zajmowałem się fotoreportażem też miałem podobny problem. Rozwiązanie które było jedynym tanim i dobrym rozwiązaniem to kupno drukarki typu laserjet modele od 4 do 6 (do wyboru do koloru) od HP a wydruk zdjęć u pobliskiego fotografa. Drukarka na jednym tonerze (zazwyczaj zamiennik za pare zlotych) potrafiła wydrukować w dobrej jakości tekst i nawet proste grafiki w odcieniach szarości oczywiście, w ilości 2-3 tys kartek. Koszt po serwisowej drukarki ok 160zl, tonery uzupelniane max 30zl. Co do zdjęć to fotograf wtedy nawet zaproponował przyniesienie mojego monitora na pomiar żeby zrobić profil kolorów dostosowany do ich drukarek tak żebym podczas obrobki miał pewność że to jak widzę zdjęcie na monitorze miało odwzorowanie w wydruku. Same zdjęcia w większych formatach były za dosłownie grosze. Dostarczanie zdjęć poprzez ich strone WWW i wydruk do godziny kilku zdjęć.

Przemyśl takie rozwiązanie, może też znajdziesz taka możliwość. Co do drukarek atramentowych... za bardzo nie chce się wypowiadać bo mi się ciśnienie podniesie znowu... powiedzmy że miałem swoje przeboje z tym typem urządzeń i więcej nie chce.

Skomentuj

Dragon
        w swoim labie jestem dość częstym klientem. Nawet fotografii dla siebie wywołuję tam całkiem sporo. I nie sądzę, aby coś się w tym temacie zmieniło.
        Prawdę mówiąc już myślałem o tym, co proponujesz.
        Jednak opinie na temat tych drukarek są na tyle ciekawe, że zacząłem się mocniej zastanawiać nad zakupem jednej z powyższych.

Ir0nhide
        Tusze do "braciszka" są bardzo tanie, a po kupnie zamienników do canona można używać samych tuszy do uzupełniania. Nie wiem, czy można zrobić to z oryginałami, ale w to wątpię.

Skomentuj

W firmie używałem ostatnio HP P1606dn oraz P1102, obie są świetne, szybkie wydajne z bardzo dobrym wydrukiem ale P1606 oddałem w inne ręce bo to był przerost formy nad treścią.

P1102 jest za ok 300zł także nie taka znowu tragedia.

Skomentuj

Ja mam Brother DCP-J315W i z czystym sumieniem mogę polecić. Tusze bardzo dobrej jakości (dulin) po 5zł na allegro. Nie ma żadnych chipów czy innych zabezpieczeń. Codziennie o ustalonej godzinie czyści dysze więc nie ma obaw że coś zastygnie, czy stężeje. Jedynym drobnym zastrzeżeniem jest brak możliwości szybkiego podania arkusza w przypadku druku dwustronnego, trzeba wyjąć cały zasobnik i włożyć kartkę. Przedtem miałem HP 1410 i żałuję, że nie kupiłem Brothera wcześniej, normalnie niebo a ziemia.
            Wszystkie komputery mam w domu na sieci bezprzewodowej i nie wyobrażam sobie teraz biegania z laptopem czy pendrivem do drukarki.
            Z fotografii wydrukowałem tylko z ciekawości jedno testowe zdjęcie, na dołączonym do drukarki papierze foto i wydaje się że wyszło wszystko w porządku.

Skomentuj

Sam szukałem nie tak dawno drukarki i w końcu wybór padł na Brother K315W. Bardzo interesujące urządzenie 3w1. Tusze taniocha z allegro. Nie zalicza się do spisu żarówkowego

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                Nie zalicza się do spisu żarówkowego
                Spisku nie spisu - http://vimeo.com/43241983

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Nie na temat...

Spisku nie spisu - http://vimeo.com/43241983
                  Nie na temat...
                  zjadłem literę. Tak g woli wyjaśnienia, wiem co to jest Spisek Żarówkowy ;]

Skomentuj

od kilku lat znajomi kupuja brothery. tusze w lokalnym sklepie sa po 10-16zl a starczaja na bardzo dlugo
                    moja dziewczyna niedawno tez sie przesiadla na taka drukarke

za 300zl to bardzo dobry zakup

ja jednak i moi bracia jedziemy na starych LaserJet'ach.
                    jak bylo wyzej napisane - tanio, szybko w mega wielkiej ilosci arkuszy...
                    jedynie wielkie to, glosne i brzydkie :/

toner za 25-40zl starcza na jakies 10 ryz papieru (nie w pelni zadrukowany - takie domowe uzytkowanie)

Skomentuj

Ja mam Brothera J315W i jestem mega mega mega zadowolony. Tusze kupuje po 3zł i wystarczają na długo.
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Też posiadam Brothera J315W i polecam to urządzenie. Drukuje po wifi nawet z telefonu. Zdjęcia wychodzą ok tylko strasznie długo się drukują. Moja ma problem z grubszymi rodzajami papieru. Szkoda tylko że nie ma dupleksu bo druk dwustronny trochę upierdliwy.

Skomentuj

Ja mam od 2 lat Brothera, nie pamiętam jaki model ale wygląda tak samo jak Brother J315W. Jedyna różnica to taka, że moja nie mam wifi, a przydałoby się. Przez ten czas nie miałem żadnych problemów. Drukarka używana jak to w domu, czasem jakieś zdjęcie, coś dla dzieci, skany dokumentów itp. Tusze kupuje na Alledrogo w zestawach po 10 szt w cenie ok 20zł za zestaw (po 2szt. koloru i 4szt. czarnych).
                          Polecam taką drukarkę jest bardzo dobra. Jedyna wada to brak w sterownikach opcji drukowania dwustronnego, trzeba wydrukować np najpierw parzyste, potem odwrócić kartki i nieparzyste.

Skomentuj

Ja ze względu na studia kupiłem rok temu HP laserjet 1320 za 300zł - od firmy, która robi mały "refurbish", bo wymienia zużyte elementy wewnątrz i na zewnątrz - hula świetnie, szybko drukuje i ma duplex, problem taki, że nie ma koloru i nie drukuje zdjęć - teksty, dokumenty, rysowanki lecą na tym jak burza, w porównaniu - kupno drukarki za 300, a innymi na roku, którzy kupowali tusze do różnych drukarek, i tak wyszedłem na +, bo czasem jeden tusz szedł na 1 tekst do drukowania wg. skali atramentowej, u mnie toneru jeszcze nie wymieniałem.
                            Do tego jest fajna opcja w tych HP - drukowanie dwustronnej broszury, która działa dokładnie tak, jak książka. Można zszyć środek i większej wygody nie ma:thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
                              Jedyna różnica to taka, że moja nie mam wifi, a przydałoby się.
                              podlacz pod router
                              moja to staruszek. dokupilem karte sieciowa i podlaczylem pod router. teraz tez mam wi-fi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                podlacz pod router
                                moja to staruszek. dokupilem karte sieciowa i podlaczylem pod router. teraz tez mam wi-fi
                                Niby jak mam podłączyć skoro mam tylko gniazdo USB?
                                Mam ją podpiętą pod komp stacjonarny i jak chcę z laptopa drukować to odpalam kompa i drukuję na udostępnionej drukarce sieciowej.

Skomentuj

uuuu - ja mam sieciowke :p

---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post o 13:26 ----------

widze ze niektore routery maja taka mozliwosc!
                                  poczytaj i sprawdz swoj

Skomentuj

Czaruję...
                                  X