Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wentylacja obudowy - możliwie cicho

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wentylacja obudowy - możliwie cicho

Projektuję obudowę z MDFu/płyty wiórowej i muszę w niej zastosować chłodzenie. Czerwoną "siatką" zaznaczone są wentylatory. Jeden wciągający, drugi wyciągający. Mam zamiar użyć wentylatorów o boku 140 mm, gdyż, jak wiadomo, większy wentylator na mniejszych obrotach przepchnie więcej powietrza i zrobi to ciszej, niż mały na większych obrotach. Pomyślałem, że dobrym sposobem na wyciszenie tego, co będzie wydobywało się ze środka oraz częściowo hałasu generowanego przez łopatki wentylatorów, jest zastosowanie czegoś w rodzaju tunelu tłumiącego. Nie jestem pewien tylko czy to zadziała, ponieważ może się okazać, że skutek będzie odwrotny. Mógłbym spróbować wyłożyć tunel jakąś rzadką watą, czymś co nie będzie utrudniało zbytnio przepływu powietrza, a sprawdzi się jako wytłumienie. Co o tym sądzicie?

Nad obrotami wentylatorów można zapanować może zrób układ, który zwiększa obroty wentylatora tylko gdy temperatura będzie już wysoka, a gdy mniejsza, to wentylator będzie kręcił się na niskich obrotach.

Skomentuj

Zacznij od inwestycji w bardzo dobre wentylatory i system regulacji. 140ki mają dobry przepływ więc na niskich obrotach dobrych konstrukcji Np akasa albo noctua powinno byc cicho .

Skomentuj

Chodzi mi bardziej o problemy powiązane z akustyką. Wentylatory i ich sterowanie to sprawa drugorzędna. Dla uproszczenia możemy przyjąć, że zastosuję tam bardzo ciche wentylatory, które spełnią swoją rolę w 100%. Konstrukcja tunelu jest podobna do TL, co może mięć negatywny wpływ na generowany w środku hałas. Nie znam się na tym na tyle, aby stwierdzić co z tego wyjdzie, dlatego pytam.

Skomentuj

daj regulator pracy wentylatora i sie nie martw o szum
          zastosowalem takie cos w subie i wentylator sie zalacza dopiero jak jest glosno
          nie w chwili kiedy pojawi sie na chwile bas w filmie... ale dopiero jak glosniej slucha muzyki

Skomentuj

Czaruję...
          X