Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ktoś wykonuje zwrotnice w okolicach Bydgoszczy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ktoś wykonuje zwrotnice w okolicach Bydgoszczy ?

Witam. Chciałbym zapytać czy ktoś w okolicy Bydgoszczy zajmuje się konstrułowaniem zwrotnic dla kolumn DIY ? Pozdrawiam. Sławek

Konstruowaniem tzn składaniem wg gotowego schematu czy budową od pomiarów po gotowy projekt? Mariana masz z bydzi, może sporo pomóc

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      Konstruowaniem tzn składaniem wg gotowego schematu czy budową od pomiarów po gotowy projekt?
      Dobre pytanie :)

Skomentuj

Faktycznie nie napisałem zbyt dokładnie. Budowa od pomiarów po gotowy projekt :) Mam kolumny które wykonałem na bazie gotowej zwrotnicy. Konstrukcja ogólnie jest bardzo niestandardowa. Jest to 2 way na bazie VIFA d26tg-05-06e i VIBE sek_60 odrobinę przeze mnie zmodernizowanego (wymiana górnego zwieszenia oraz dodanie korektora fazy). Jeszcze przed zmianami kolumny wyglądały w ten sposób: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1244682.html
        Generalnie zdaje sobie sprawę, że głośnik nisko-średniotonowy może nadawać się do wymiany bo budowa pod niego zwrotnicy może być nieopłacalna. W takim przypadku można by pokusić się o wymianę głośnika i wykonanie zwrotnicy z gotowego schematu dobierając do niej odpowiedni przetwornik. Tak czy inaczej szukam kogoś kto mógłby pomóc mi przy pomiarach i ewentualnym doradzeniu jak poprawić brzmienie. Jeśli kolega Marian zna się na rzeczy i miałby ochotę pomóc to chętnie zaproszę na odsłuch. Pozdrawiam

Skomentuj

A czy my czasami nie rozmawialiśmy (już dawno temu) na temat suba do samochodu który miał wygrać na zawodach? :)
          Byłem wtedy tam przy media market, ale nie wiedziałem gdzie wejść i żeśmy się nie spotkali.

Niestety jeszcze nie robię pomiarów (ale już nie długo mam taki zamiar).
          Posłuchać oczywiście mogę

Skomentuj

Hmm całkiem możliwe.... car audio już się nie zajmuje od ładnych paru lat więc prawdopodobnie było to dawno :) Hmm a kiedy planujesz coś ruszyć z pomiarami? ogólnie nie śpieszy mi się specjalnie, ale za jakiś czas chciałbym coś poprawić. Co do zwrotnic to rozumiem, że bez problemu możesz wykonać gotową na bazie schematu, gdybym np. kupił nowy zestaw głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez yogurt86 Zobacz posta
              Co do zwrotnic to rozumiem, że bez problemu możesz wykonać gotową na bazie schematu, gdybym np. kupił nowy zestaw głośników?
              Nie ma problemu, kwestia dogadania.

Skomentuj

Hmm a masz jakąś propozycje na co mógłbym wymienić te głośniki?. Do dyspozycji mam ok 35L i budżet w granicach 600zł za parę. Osobiście myślałem o USHER AUDIO 8935A, ale kolumny wymagały by przeróbki w postaci przesunięcia otworu w górę więc puki co się waham. Jesteś w stanie napisać mi jaki byłby mniej więcej koszt wykonania zwrotnic?

Skomentuj

budżet w granicach 600zł za parę
                  600zł na same midbasy?
                  Co z wysokotonówką?
                  Jakiej muzyki słuchasz?

No i napisałeś:

Jeszcze przed zmianami kolumny wyglądały w ten sposób: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1244682.html
                  Czyli masz już inne obudowy?

Skomentuj

600zł na midbas, myślałem o http://www.loudspeakershop.eu/glosni...5a-p-1340.html z VIFy jestem zadowolony (to jeszcze stara wersja na jedwabnej kopułce więc gra w moim guście). Obudowy są te same, zmieniła się tylko okleina i zamiast tej małej neodymówki jest w nich VIFA. Midbassy nadal te same, trochę przesunięte w górę, bez "talerza" na środku i bez freza. Do tych VIBE mam wszystkie parametry i na pewno nie jest to zły ani tani głośnik. Dodatkowo stroiłem kilka miesięcy bass reflexem, pojawił się bass i na pewno dużo więcej środka, ale to chyba max co da się z nich wyciągnąć. Co do gustu muzycznego to słucham różnej muzyki, ale ostatnio przeważają brzmienia bardziej hiphopowe. Wiem jakie lubię brzmienie... ciepłe i stonowane w górnych częstotliwościach, szczegółowy środek i dynamiczny bass. Na tą chwilę w dolnych częstotliwościach bassu jest na pewno za mało i jest on zdecydowanie za "miękki" trochę dudniący i wycofany. Środek..... sam nie wiem, mam wrażenie, że przez kontrast z kiepskim bassem jest nieźle, a sam podział zwrotnicy jest chyba dość wysoki bo większość pracy wykonują midbassy. Na pewno nie jestem już maniakiem palpitacji serca spowodowanymi bassem poniże 30Hz, ale brakuje tego uderzenia, miłego pomruku, a w środku częstotliwości z pewnością jest jakiś chaos.

Do tych kolumn mam subwoofer http://diyaudio.pl/showthread.php/13...%C5%82awek-STX ale puki co nie nadaje się do użytku, czeka na przemalowanie pod kolor kolumn, wymianę głośnika i raczej większe mieszkanie. Zresztą wydaje mi się, że nie tędy drogą by nadrabiać aktualne niedostatki kolumn tym subem, jak myślisz?
                    Last edited by yogurt86; 28.10.2013, 10:41.

Skomentuj

A nie myślałeś aby sprzedać wszystkie głośniki i kupić takie do których jest już zaprojektowana zwrotnica?
                      Żeby połączyć od choć by tego Ushera z Vifą trzeba by zrobić pomiary, a to już lekki problem.

Skomentuj

Hmmm prawdę mówiąc to nie myślałem o tym. Na pewno jest to jakieś wyjście, mam wrażenie że najprostsze i najpewniejsze. Jest jakiś zestaw który mógłbyś mi polecić, zaproponować? Może jakaś VIFA zamiast tego USHERA na midbass i inny "nowszy" model jako wysokotonowy?

Skomentuj

Wavecory?
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi

Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wzmacniacz mam ONKYO A-9511, do tego przedwzmacniacz lampowy FELIX espressivo (głównie do słuchawek, ale dodatkowo mile ociepla dźwięk)

marian, Wavecory bardzo mi się podobają ale obawiam się, że moje skrzynki są trochę za duże na te midbassy i bass może być ociężały.

LuSzTi, dziękuje za podłączenie się do tematu. Przeczytałem i jestem pewien, że gra to wyśmienicie. Problem w tym, że strasznie nie podoba mi się estetyka tych VISATONow.

Może jakieś inne propozycje? Co myślicie o Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0 ? wiem, że to klasa niżej, ale może różnica była by na tyle duża, że na tą chwilę by wystarczyło? Możecie napisać mi coś o kosztach budowy zwrotnic?

Skomentuj

Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, co chcesz osiągnąć wymieniając głośniki na inne (wtedy dopiero można odpowiedzieć na pytanie czy Founteki starczą).
                                Jeśli chcesz zatrzymać obudowę to musisz się przygotować na kompromisy.

Możecie napisać mi coś o kosztach budowy zwrotnic?
                                Za same elementy +- 150zł.

Skomentuj

Główny cel to poprawa dolnych częstotliwości. Przede wszystkim poprawa kontroli bassu, ale też sprawienie by cała reszta grała tak jak powinna. Zdaje sobie w pełni sprawę, że cały mój zestaw to jakiś dziwny twór, każdy element jest z innej bajki, nie było robionych pomiarów dźwięku ani zwrotnicy. Jedynie co to były obliczane obudowy.Na początku sądziłem, że wystarczy dokonać pomiarów dźwięku wykonać odpowiednie zwrotnice, ale widzę, że to nie jest dobra droga. Nie mam specjalnie porównania, poza dobrymi słuchawkami, ale jestem pewien, że nawet średniej klasy zestaw zagra lepiej niż to co mam w tej chwili. Jednym słowem chciałbym po prostu posprzątać ten cały bałagan bez wymiany obudowy i szukam optymalnego rozwiązania w możliwie przystępnych kosztach. O Foumtekach napisałem bo znalazłem aukcje na allegro z Fountek FW168 i byłem ciekawy waszej opinii.

Skomentuj

Wavecory bardzo mi się podobają ale obawiam się, że moje skrzynki są trochę za duże na te midbassy i bass może być ociężały.
                                    A jaki problem zabrać parę litrów z litrażu?
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      A jaki problem zabrać parę litrów z litrażu?
                                      Masz racje, chociaż w praktyce nie było by to takie proste, ponieważ przeróbka dolnej, lakierowanej części obudowy wiązała by się ze sporymi kosztami i nakładem prac. Musiałbym wymyślić jakiś nieinwazyjny sposób ograniczenia litrażu od wewnątrz. Zastanawiam się tylko czy to w porządku o ponad połowę ograniczać litraż i finalnie mieć w domu monitory w rozmiarach podłogówki? czy nie lepiej było by poszukać innych głośników, które wykorzystają dostępną przestrzeń? a może moje oczekiwania są zbyt duże i w moim budżecie nie ma głośników które poradzą sobie w tych skrzynkach?

Skomentuj

Zastanawiam się tylko czy to w porządku o ponad połowę ograniczać litraż i finalnie mieć w domu monitory w rozmiarach podłogówki?
                                        Wkładasz przez otwór midbasa co tam chcesz byle się zmieściło i nie ma problemu :)
                                        czy nie lepiej było by poszukać innych głośników, które wykorzystają dostępną przestrzeń?
                                        To jest kwestia wyboru - jak chcesz mieć podłogówkę to możesz mieć podłogówkę :) Nikt Ci tego nie zabroni :) Do dupy jest podejście - mam skrzynkę i jej nie przerobię pod to co potrzebuję głośnik więc będę szukał przez 5 lat innego - pasującego głośnika :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X