Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przesidaka z Ortofon 2M red na AT 440mla ? Lepiej czy gorzej?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przesidaka z Ortofon 2M red na AT 440mla ? Lepiej czy gorzej?

Szanowni forumowicze,
    czy ma ktoś doświadczenia z obiema wkładkami z tematu? Musiałbym zrobić coś ze swoim ,,kitowym" ortofonem i zastanawiam się czy kupić nową igłę do reda, który brzmi dla mnie całkiem sympatycznie, czy może zaszaleć z tą Audio Technicą.
    Z tego co czytałem na zagranicznych forach, to AT jednak góruje nad 2M red- też macie takie odczucia?
    Może jeszcze jakaś inna tak do 700zł ?
    Pozdrawiam i proszę o komentarze

a jaki gramiak posiadasz? mnie się bardzo podoba granie reda na technicsie 1200. U siebie jeden krok tylko w planach mam - za tysiaka można wyrwać DENON DL 103. Ponoć najlepiej pasująca końcówka do technicsa 1200. Tylko trzeba dociążyć headshell. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl mniam mniam :)

A gramiak prawidłowo skalibrowany? Czego Ci brakuje w brzmienu? Czego szukasz? w jakim stanie masz vinyle? jaki preamp?

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedź O tym denonie zazwyczaj pisze się dużo dobrego- wkładka niemalże legendarna. Sam byłem nim zainteresowany, jednak to co mnie odstraszyło (być może niesłusznie) to szlif sferyczny, do którego mam nieco zdystansowane podejście:)
      Reda bardziej muszę wymienić niż chcę, ponieważ został mocno sponiewierany :( Biedny przeszedł swoje i choć wygląda ok, to wolę nie ryzykować zdrowia płyt.
      Winyle jak widać traktuję ortodoksyjnie, większość jest w stanie dziewiczym, jeśli starsze wydania, to prawie zawsze co najmniej near mint.
      Ze sprzętem u mnie różnie. W tej chwili słucham na pro-ject debut carbon + nad326bee. Kolumny dwudrożne- monitory samoróbki na focal tc90td5 i aluminowym seasie 15cm (grają z dużą ilością powietrza, świetna mikrodynamika w górze). Pomieszczenie odsłuchowe mam do akustycznej przeróbki (najgorszy element systemu). Niestety przy 20m2 tak czy inaczej brakuje trochę wypełnienia w dole. Jako preamp mam w tej chwili przyjemność słuchać wspaniałego (jak dla mnie) lampowego abraxasa. Zazwyczaj jednak Cambridge Audio 551P. Wkładka była kalibrowana w salonie audio, przy kupnie gramofonu- na moje oko jest w porządku. Co do dźwięku to z lampowym pre jest dla mnie bardzo satysfakcjonująco. Wydanie dark side of the moon z 70tych lat brzmi wręcz olśniewająco i spektakularnie. Pomimo względnie budżetowego systemu myślę, że dźwięk do ,,taniego" nie należy (głównie zasługa pre i znakomitych kolumn). To co chciałbym zmienić, to delikatnie wycofać i uspokoić górę oraz średnicę. Nadać więcej kultury brzmieniu. Z tym, że tu raczej planuję iść drogą adaptacji pomieszczenia, wymiany wzmacniacza na mniej efekciarskiego niż NAD, Hegla, lub coś ze starszych Japończyków, w przyszłości kolumny z nieco większym aluminiowym wooferem. Gramofon też bym chciał zmienić- planów jest sporo, tylko funduszy brakuje ;D. Zainteresowałem się AT440mla, ponieważ słyszałem, że jest lepsza niż czerwony ortofon i dobrze kontroluje sybilanty. Nie wiem czy do 700zł można coś ciekawszego znaleźć, a tyle mogę teraz wydać. Pomimo, że na youtube trudno ocenić, i tu akurat nie gra winyl, to myślę, że takiego brzmienia szukam: . Goldmund czy dartzeel to jednak inna klasa niż nad xD, ale o charakter dźwięku mi chodzi. To też kwestia nagrania utworu, ale jak dla mnie, to co akurat tu słychać, to świetne wypełnienie w dole i cudowna średnica oraz góra. Zakres powyżej 1000Hz w moim odczuciu, ładnie doświetlony, precyzyjny ale nie natarczywy- przyjemny. Kultura:)
      Last edited by budowlaniec; 11.12.2013, 12:08.

Skomentuj

Rozumiem twoje podejście do szlifów, ale pamiętaj że tego denona się dociąża "ponad normę", co powinno powodować lepszy kontakt z płytą. Raczej bym się kierował opiniami na temat danej wkładki niż szlifem, bo wiadomo że w każdej kategorii znajdziesz perełki i niewypały. W 2M red z tego co wiem igły nie da się wymienić.

Można sugerować się czyimiś opiniami, ale sam wiesz - nie przetestujesz sam to się nie przekonasz. Ja i tak nie słuchałem AT, ale też wahałem się, czy go kupić i szczerze mówiąc trochę wygląd mnie "odstrasza". A dla mnie to też (troszkę) istotne. No i słucham raczej elektronicznej muzyki , a do tego RED jest całkiem spoko. Nie mam zbyt dużo spokojnych nagrań, pewnie mamy trochę inne wymagania. Jasna sprawa, że nie mogę Ci powiedzieć kup to, czy tamto. Po opiniach w internecie to pamiętam dobrze ją cenili. Pewnie "wtopy" nie będzie - musisz zaryzykować. Zastanów się sam dla siebie czy to ma być docelowa wkładka, czy przejściowa? ja wolę poczekać i od razu docelową wkładkę, nie wiem jak Ty (wiadomo $$$).
        Albo... Małą rewolucję można osiągnąć tak jak mówisz poprawą akustyki w pomieszczeniu, oraz... zbuduj pralkę do vinyli :P byłem zaskoczony poprawą jakości, odkąd czyszczę vinyle. Być może w ten sposób "kupisz" sobie spokój na jakiś czas :P

Skomentuj

Czaruję...
        X