Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry głośników.

Mam małe pytanie, jako że od dobrych dwóch lat przeglądam forum, oglądam zdjęcia i relacje z budowy, w końcu zdecydowałem się na budowę. Niestety nie mam na razie możliwości pomiaru parametrów przetworników, ze względu na brak potrzebnego sprzętu. Zdecydowałem się sklonować jakąś konstrukcję z forum, z tanich przetworników STXa. I tu pojawił się mały problem, STX wprowadził nowe oznaczenia głośników i trudno teraz cokolwiek dobrać do istniejących projektów. I moje pytanie jest takie, jak jest z rozrzutem parametrów przedstawionych przez producenta. Czy wierzyć im i wprowadzić do obliczeń, lub sugerować się nominalnym litrażem skrzynki? Ktoś kiedyś to sprawdzał?

Zamieszczone przez shape Zobacz posta
    I tu pojawił się mały problem, STX wprowadził nowe oznaczenia głośników i trudno teraz cokolwiek dobrać do istniejących projektów.
    O jakich głośnikach konkretnie piszesz?

Skomentuj

Chodzi mi o model WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X (http://stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f-s-m...4-140-scx.html), który miałby zostać zastosowany jako przetwornik średnio-niskotonowy.

Skomentuj

No i co z nim? w nawiasie masz przecież starą nazwę.
        Jeśli masz do niego projekt (wysokotonówkę + zwrotnicę), to o co konkretnie pytasz? czy po zmianie nazwy zmieniły się też parametry?

Skomentuj

Generalnie chodzi mi o to, czy jak producent podał że rekomendowana pojemność skrzyni wynosi 10L przy 45Hz, to gdy taką sobie zbuduję to będzie w miarę dobrze grać?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Stary GDN 14 100 8 SCX miał inne parametry niż ten nowy.

Skomentuj

Czaruję...
              X