Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny altus 300 (350)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny altus 300 (350)

Witam chciałbym się zapytać jaki wzmak by pasował do tych kolumn w cenie do 450 zł dodam że wgl nie mam o tym pojęcia i dopiero zaczynam przygodę z tym , chciałbym żeby w połowie wykorzystał ten wzmak te kolumny wylicytowałem ostatnio na allegro ---->> http://allegro.pl/tonsil-altus-zeus-...884278664.html patrzyłem z onkyo denona yamahy ale dalej nie wiem co brać w dość dobrej cenie co w połowie wykorzysta te kolumny , później jak bd miał większe fundusze większą wiedze na temat akustyki itp to sprawie se nowy wzmacniacz , pomożecie coś dobrać ?:(

Moja rada: oddaj to poki mozesz

Skomentuj

Szkoda że wcześniej tu nie zajrzałeś,zanim zakupiłeś te kolumny:(Obawiam się że wzmacniacz tu niewiele pomoże
      PM byłeś szybszy ech...

Skomentuj

dlaczego? myślę ze do takiego grania domwego mogą chyba być ?po za tym to tak jakby początki przygody z akustyka ..czy naprawdę jest aż tak źle?
        Last edited by hygryft; 29.01.2014, 23:20.

Skomentuj

Bardzo zle. Te kolumny sa nieoryginalne, wymieniono tam glosniki bez zmiany w zwrotnicach. Za takie pieniadze mozna kupic naprawde znacznie lepsze uzywane kolumny, szczegolnie jesli masz zamiar zaczynac przygode z dzwiekiem dobrej jakosci. Te kolumny nadaja sie tylko do wytwarzania halasu, z jakoscia dzwieku nie maja nic wspolnego. Jesli jeszcze nie wydales na nie kasy radze dogadac sie ze sprzedajacym.

Skomentuj

przypal troche bo wlasnie dzis pieniadze wyslalem . . ale chyba zgodnie z prawem na allegro to mozna oddac w ciagu tygodnia chyba .. cos tak slyszalem kiedys a i dzieki za tak szybka odpowiedz
            Last edited by hygryft; 29.01.2014, 23:53.

Skomentuj

Tylko bez przeklenstw prosze.
              Ewentualnie poczekaj na nie, posluchaj i odsprzedaj za podobna kase. Przekonasz sie, ze nie sa warte tych pieniedzy.

Skomentuj

sorry , no tak tez zrobię , tyle że nie mam pod co ich podpiąć i nie wiem co wybrać byś doradził coś? do 400 zl

---------- Post dodany o 00:56 ---------- Poprzedni post o 00:54 ----------

a w kwesti tej zwrotnicy jeżeli nic on nie zmieniał w niej w wsadził te głośniki to coś może się stać ? znaczy nie znam się ale pewnie coś z dźwiękiem będzie ?

Skomentuj

Do takich glosnikow wzmacniacz musi miec po prostu duza moc i male znieksztalcenia. Solidne zasilanie, koncowki na tranzystorach. Nie polece Ci dokladnego modelu, bo takich wzmacniaczy jest pelno. Szukaj sprzetu od sprzedawcow, ktorzy dadza Ci jakas gwarancje na sprzet. Uwaga na handlarzy zlomem z wystawki za gore pieniedzy. Oczywiscie mozna kupic sprzet wystawkowy, ale za odpowiednie pieniadze.

Trudno powiedziec co tam namodzil sprzedawca. Z tego co widze jest glosnik wysokotonowy jest kopulkowy i ma slabsza wytrzymalosc od oryginalnych tubek w altusach. Jesli zwrotnice zostaly oryginalne, to juz moze byc problem przy naprawde glosnym graniu.

Skomentuj

rozumiem dzięki za pomoc i trochę rozjaśnienie tematu

Skomentuj

Jeśli zwrotnice są bez zmian to problem nie będzie wytrzymałość kopułki tylko jest efektywność mniejsza o 10 db od tubowego

Przywrócenie oryginalności tych kolumn będzie kosztowało równowartość głośników zastosowanych do ich zmiany wiec odbyć się może bezkosztowo. O ile pacjent nie wstawił tam jakiegoś strupa. Ta przeróbka to efekt wodogłowia spowodowanego czytaniem pierdoł na temat tonsili na różnych forach. najpierw się tłucze że jakieś altusy to syf. No to jak syf to ludzie dochodza do wniosku że sobie poprawia fabryke i tak im wychodzi. Taki wiejski tuning syreny silnikiem z wartburga.

Skomentuj

O zwrocie zapomnij. Przy licytacji to prawo nie obowiązuje. Za 810zł mógłbyś mieć już całkiem przyzwoity używany zestaw.

Skomentuj

810zł za to coś?
                          Masakra :bored:

Skomentuj

Nie na temat...
                            To mi przypomina niedawną historię. U ojca w firmie był przetarg na "sprzęt grający". Coś tam jakieś kolumny, stare wzmaki itp. Moja oferta, 200zł wygrała. Kilka klocków pioneera plus, uwaga, dwie pary altusów 140. Jedna para ledwo żywa, druga jako tako. Abym sobie odbił te dwie stówki, wystawiłem te dwa "unikaty" na tablicy. Po 10 minutach już telefony, po dwóch dniach wszystko poszło, 8 stówek za stare szroty do regeneracji, obdrapane itp. Niech żyje taka legenda jak Altusy, można się dorobić.
                            Last edited by Vigoss; 30.01.2014, 10:30.

Skomentuj

dobra temat do zamkniecia

Skomentuj

Wg sprzedawcy zdjęcia są kiepskie a kolumny tylko zakurzone. jak twierdzi głośniki wymieniał na nowe. Jeśli to prawda to same części w tych kolumnach są warte więcej niż 800 złotych. Na nowe głośniki wydał około 520 złotych. Dla przykładu jeden ring ozdobny na głośnik do altusa to cena 78 złotych.
                                Więc jak już je dostanie i stan będzie zgodny z zapewnieniami sprzedawcy to bez problemu sprzeda zamienione głośniki i za uzysk z nich kupi oryginalne.
                                Last edited by nepez; 30.01.2014, 13:34.

Skomentuj

Altus 300 wg mnie ma 3 poważne wady:

- zwrotnica
                                  - tubowy wysokotonowy
                                  - objętość dla woofera powinna być wg mnie 66L@36Hz (dla oryginalnego 30/100/11 )

Po tych zmianach nawet grają Sobie "znośnie" :)

Skomentuj

Zwrotnica jest jaka jest, mozna robic inną w zalezności jaki efekt chcemy uzyskać i bardziej rozbudowaną.
                                    Tubowy 9/100F jest bardzo dobrym głośnikiem, moim zdaniem ma tylko problemy z ładnym wykończeniem. Przy zmianie zwrotnicy i obbnizeniu tego podzakresu spl mozna go wymienić na kopułke gdwk 9/120/4 lub 10/80/26
                                    Objętosc dla tego GDNa jest za mała nawet w tych 90 litrach 66 bedzie juz stanowczo za mało. Mozna go wymienić na 30/80/2, nastroić obudowe i zaprojektować całą zwrotnicę, pasuje i do 66 litrów i do 90 choć najlepiej będzie mu w okolicach 80 wiec mamy jeszcze kilka litrów nadmiaru w obudowie na wykonanie solidnych usztywnień.

No ale to już nie będzie altus :-)

Skomentuj

Czego by nie zrobil z tych kolumn, to pewnego poziomu ( niskiego, co by tu nie mowic ) nie przebije. Za te pieniedze kupi lepszej jakosci dzwiek.

Skomentuj

tak! za 800 złotych kupi prawdziwego hajenda ... z berlińskiej wystawki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X